Kardamomu se mimo jiné říká egyptský pepř a patří mezi nejzajímavější koření. Skvěle se hodí do slané i sladké kuchyně, do kávy nebo překvapivě k jahodám. Právě s nimi dokáže úplné chuťové veletoče.
Po šafránu a vanilce třetí nejdražší koření sice v Česku není úplně obvyklé, ale stačí špetka a docela obyčejným pokrmům dokáže svým specifickým aroma dodat šmrnc. Silice kardamomová způsobuje jeho aromatickou kafrovitou vůni s citronovým nádechem.
Sám o sobě voní a chutná zvláštně – kořenitě i nasládle. Stačí však v hmoždíři rozdrtit jeho černá semínka nebo celé zelené tobolky mírně naříznout a zalít horkou černou kávou. Garantuji vám, že posunete svou kávu o level výš. V Orientu přidávají kardamom rovnou do mleté kávy – smíchejte asi 100 gramů té vaší oblíbené a do ní přidejte najemno rozdrcená semínka za čtyř tobolek.
Vynikající s jahodami i kávou
Původně stálezelená rostlina, příbuzná zázvoru, dosahující výšky 2 až 4 metry pochází z tropických pralesů Kardamomských hor při jihozápadním pobřeží Indie, kde je součástí klasické ajurvédy. Do světa se tato tropická bylina dostala až v době antiky, kdy byla dovezena do Egypta, Řecka a Říma, kde její semena lidé žvýkali, aby měli čisté zuby a svěží dech. Dříve kardamomem ochucovali spíš rýži a maso. V současné kuchyni nachází uplatnění od sušenek mrkvových dortů přes výrobu džemů, sirupů a kompotů až k uzenářství, přípravě zeleninových pokrmů (skvěle ladí s dýní) nebo pečenému masu.
Velmi zajímavě působí v kombinaci s čokoládou, se zázvorem v podobě zmrzliny. Výjimečnou dobrotu vytvoříte, když kousky čerstvých letních jahod nakrájíte, posypete trochou cukru a nadrcenými kardamomovými semínky, zamícháte, navrch dáte lžičku kysané smetany, vychladíte – a máte úžasný dezert.
Osvěžení dechu
Kardamom je známý také tím, že zlepšuje stravitelnost jídla. Semena obsahují omega 3 a 6 mastné kyseliny, bílkoviny, vitaminy B a C, draslík, vápník, fosfor a další minerální látky, z éterických olejů hlavně gingerol, pinen, cineol, které se nacházejí rovněž v zázvoru. Kardamom dokáže čistit střeva a působí preventivně proti různým virům. Pomáhá regulovat krevní tlak a udržovat pravidelný srdeční rytmus, podporuje údajně též funkci mozku a zlepšuje paměť.
Má posilující účinek na organismus a čaj s kardamomem pomáhá také při stresu, únavě, přepracování nebo depresi. Jeho typická vůně se využívá i v tabákovém průmyslu a při výrobě likérů a parfémů. Zajímavostí je, že někteří výrobci žvýkaček převzali jeho starodávné využití a začali ho přidávat do žvýkaček na osvěžení dechu. To ostatně můžete vyzkoušet sami. Umělé a drahé ústní spreje a vody lehce nahradíte tobolkami kardamomu. Stačí rozkousat pár černých semínek.