metro.cz

Počasí v Praze

0 °C / 5 °C

Neděle, 18. listopadu 2018. Svátek má Romana.
Strhnout chmelový štok není jen tak. Šestiletá Kačenka se na něj věšela,...
Dalších 9 fotografií v galerii
Strhnout chmelový štok není jen tak. Šestiletá Kačenka se na něj věšela, cloumala s ním a … nepodařilo se. | foto: Metro.cz

Trhali a trhali. Blonďatou přebornici přes chmel ale zase nikdo neporazil

28. září 2014  10:25 Tomáš Belica Metro.cz
Než do sebe v hospodě překlopíte půllitr piva, tipněte si, kolik chmelových šišek se v něm ukrývá. Správná odpověď je tři až čtyři hlávky. Čím více, tím má pivo hořčí chuť. Vědí však zástupci mladších ročníků, jak taková šiška vůbec vypadá a jak voní? A co je věrtel? A jak škrábe chmelový štok? A jak náročná je kocovina mezi chmelnicemi? Mezery si může doplnit každý, stačilo se ke konci srpna - kdy nastal čas sklizně - vydat na chmelovou brigádu.

Už osmým rokem pořádá majitelka chmelové farmy v Přílepech na Rakovnicku Eva Kutílková mistrovství v ručním česání chmele. Přestože i tady se už dávno chmel sklízí strojově, jde především o nostalgii. „Na chmelové brigády se pomalu, ale jistě zapomíná, lidi dnes mají jiné zájmy, i když to bývalo moc fajn a já sama na to ráda vzpomínám,“ říká Eva Kutílková.

Česači chtějí překonat blonďatou úřednici

Žádná masovka ale tato akce není, ročně se sejde jen na třicet česačů, letos jich byla zhruba dvacítka. Někteří sem zato jezdí pravidelně. Mnohým česačům - a zdá se, že hlavně chlapům - jde totiž o to, porazit drobnou blonďatou úřednici z Kněževsi, která zatím všechny předchozí ročníky vyhrála. Například loni Zdena Malafová natrhala za čtyři hodiny 11 věrtelů chmele, každý o třiceti litrech. „Letos je vítězství mé,“ prognózuje Jiří, který posledně skončil druhý. K zápisu se dostavil mezi prvními, a to už v trochu podroušeném stavu. Nevadí, také ostatní česači dodržují pitný režim, a jakmile jsou všichni zapsaní, vydáváme se na nedalekou chmelnici. Do košů bude padat nejrozšířenější odrůda, žatecký poloraný červeňák.

Jeden mlčí, druhý pije

Fasujeme štokrle, proutěné koše a každý si strhne svůj štok, ze kterého obírá šišky. Brzy je jasné, proč se pro tuto práci doporučují dlouhé rukávy. Stonek má totiž háčky, které pěkně škrábou. A to ještě více, když je štok mokrý.
Nám ale naštěstí počasí přeje. Otrhávání hlávek je sice dost monotónní práce, ale jeden si při ní vyčistí hlavu. Nemluvit a trhat, to je ostatně také taktika. 

Například Zdena Malafová si po celou čtyřhodinovu směnu hledí jen své práce, nedutá. Mlčky se činí také Pavel Zítek, sládek Gambrinusu, který akci druhým rokem zaštiťuje. Firma tím chce dát najevo, že své pivo vaří výhradně z domácího chmele, nikoliv z dováženého. Ostatně z letošní sklizně čerstvých šišek její sládci připravili speciální várku jedenáctistupňového ležáku s výrazným chmelovým aroma nazvanou První chmel, který bude od 27. září – na Den českého piva – k ochutnání ve zhruba dvou tisícovkách hospod. To Jiřímu se pusa nezastaví. „Kdo nepije rum a nesouloží cikánku, nemůže být dobrý česač,“ tvrdí a bedlivě a s podezřením pozoruje, kdo a jak často se s košem hlávek otáčí u věrtele. Za každý plný věrtel, který se pak překlápí do pytlů, sběrač dostane žetonek.

Přijel i Pepík Laufrů

Za sběrači na chmelnici zamířil také Josef Laufer, jeden ze tří kytaristů z muzikálu Starci na chmelu. Ačkoliv ten v kultovním filmu nebyl ústřední postavou, lze říct, že je dnes už pětasedmdesátiletý Laufer jeden z posledních žijících pamětníků natáčení. Navíc má jeho přítomnost dost symbolický význam. „Letos je to přesně padesát let, co jsme film točili. Když jsme na tom pracovali, nečekali jsme, že se z toho stane česká filmová klasika, a jsem rád, že jsem dnes měl tu možnost vrátit se na chmelnici a zavzpomínat na staré časy,“ řekl s úsměvem Laufer, který pak zanotoval i část ze šlágru Milenci v texaskách. 

Ještě dlouho před pátou hodinou, kdy mistrovství končí, je jasné, že i tento ročník bude bez překvapení. Nejvíce žetonků totiž má právě zase ta rychlá Zdena. Přestože letošní ročník byl slabší než loňský, nasbírala sedm věrtelů a vysloužila si padesátilitrový sud piva. Jak dodává, příští rok na akci chybět nebude, ale spíše bude jen vážit a sběračům vydávat žetony. Chce prý dát šanci i jiným. Tak co, zkusíte trhnout její rekord?

Zkuste si to

Mistrovství v ručním česání chmele proběhlo pod záštitou pivovaru Gambrinus 23. srpna v Přílepech na Rakovnicku podruhé, v souhrnu se pak klání konalo již poosmé.

  • Vyhrála Zdena Malafová. Vlastníma rukama sklidila během necelých čtyř hodin sedm věrtelů chmele a zasloužila si tak titul Gambrinus Mistr v ručním česání chmele 2014 a hlavní výhru, sud piva.
  • „Na chmel chodím od mala, je to sice tvrdá práce, ale mě baví,“ řekla s úsměvem mistryně.
  • Jestli se chcete dalšího ročníku zúčastnit, veďte v evidenci druhou půlku srpna příštího roku, informujte se u Evy Kutílkové.

Komentáře

Hlavní zprávy

U Národního muzea si vystojíte frontu přes hodinu

Dlouhá fronta může některé návštěvníky odradit.
vydáno 18. listopadu 2018  10:30

Opravená budova přitahuje hlavně cizince. Třeba i na vstup zdarma.  celý článek

Čím se brání Cruise nebo Craig

Při tréninku se klade důraz na orientaci v prostoru.
vydáno 18. listopadu 2018  7:12

Neustálá ochrana hlavy je základem bojového umění keysi. Vzniklo mezi rváči na španělských diskotékách.  celý článek

Místo zahrady má vzniknout hřiště, k zemi zřejmě padne pár stromů

Na Smetance
vydáno 18. listopadu 2018  6:20

Vedle školy v Praze 2 vzniká multifunkční sportoviště. Místní mají z projektu obavy.  celý článek

Omlazená fabia: tři válce do pohody. Stačí to?

Výbušnost té rakety za autem nečekejte. Lenivé kňučení ale také ne!
vydáno 17. listopadu 2018  16:49

Novou Škodu Fabia koupíte už jenom v benzinu a se třemi válci. Je to nenáročné auto, které si ale svou pozici obhájí.  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám