metro.cz

Počasí v Praze

8 °C / 11 °C

Pondělí, 23. října 2017. Svátek má Teodor, Theodor.

Upéct pizzu chce něžnost i grif

3. prosince 2016  11:15 Pavel Urban Metro.cz
Říká se, že jednu z nejlepších pizzerií najdete na Petrském náměstí v Praze. Rohový podnik Alforno jako kdyby vypadl z nějakého italského města. Své vypiplané receptury sem také přinesl pravý Ital. V kuchyni Antonia Barby jsme si proto jednu zkusili upéct sami.

Co je to na talíři?

  • Pokud máte problém s cizími názvy jídel, zkusíme některé pojmy přeložit.
  • Salsiccia - toskánská klobása.
  • Guanciale - vepřové líčko.
  • Bresaola - sušená hovězí kýta.
  • To všechno si můžete dopřát jako přísadu na pizzu.



Zdejší hlavní pizzař Antonio pochází z italské Puglie, učil se ve Švýcarsku u strýce. Časem se svou pílí vypracoval v uznávaného „kouzelníka“ s těstem. Ve své domovině se potkal s Češkou, která ho přivedla až do Prahy. A mistr tady už zůstal. Naštěstí. Podnik patří podle gastronomů mezi pět nejlepších pizerií v Praze.

Žádné vylepšování

Fotogalerie

„Nepřidává do těsta nic, co tam nepatří. Proto je tak křehké, tenké a za všech okolností křupavé. Musí se umět s těstem pracovat. Antonio do něj dává minimum droždí. Má přesně spočítané poměry,“ vysvětluje šéfkuchař Petr Dlouhý a dodává: „Těsto je křehké díky tomu, že tam nepřidává olivový olej. Musí se také nechat dostatečně odpočívat. Když chcete mít pizzu na stole v pondělí, v neděli večer musí být hotové těsto. V peci, kde je i 450 stupňů, ji má jen tři minuty a je hotová.“ ̈

Při přípravě pizzy si v téhle restauraci potrpí na vybrané suroviny. Téměř všechny jsou italského původu, a především velmi kvalitní. „Kupujeme vše od italské firmy, která sem produkty dováží. Jsou to ty nejlepší dostupné výrobky. Máme svoji filozofii a nechceme se zalíbit českému zákazníkovi, abychom dělali třeba jídlo na smetaně. Každá kuchyně má svoje pravidla a nehodí se, aby se vylepšovala jinými věcmi,“ říká Dlouhý.

Výsledná cena pizzy v Alfornu je o něco vyšší než jinde, ale zákazníci kvalitu ocení. „Lidé vědí, že je opravdu dobrá. Na obědy k nám chodí z 90 procent Češi. Večer je to tak půl na půl s cizinci. Přes zimu jsme ale opět závislí hlavně na domácích hostech,“ všímá si manažer restaurace David Hudos.

Metrovka trvá dvacet minut

Když vyrazíte na večeři s kamarády nebo partou, pak rozhodně zkuste místní specialitu. Metr dlouhou a 32 centimetrů širokou pizzu zvanou Metrovka. Sice jsou na výběr jen tři druhy a příprava pokrmu trvá dvacet minut oproti pěti u klasické pizzy, ale výsledek stojí za to. Tuhle dobrotu dostanete na metrovém prkně a opravdu si pochutnáte.

„V Itálii jsou restaurace, které dělají jen metrovou pizzu. Mají i užší a dlouhé uzpůsobené lavice, prostě připravený celý koncept,“ přidává Hudos. Objednat si můžete také půlmetrový kousek. O víkendu vezměte do Alforna i děti. Samy si zde můžou zkusit udělat pizzu a následně si své dílo sníst. Kuchaři také připravují měsíční pizzu, která se zaměřuje na určité suroviny, ať už to je parmská šunka, či lišky. Forno znamená v italštině pec, takže si zde pochutnáte i na výborném pečeném masu či focaccii. Místní pec na dřevo je něco jako poklad.



Komentáře

Hlavní zprávy

Do kin míří škodolibá komedie Dokud nás svatba nerozdělí

„Je to nesmírně příjemné dovádění.“ Tak film Dokud nás svatba nerozdělí ...
vydáno 23. října 2017  17:35

Co všechno se může stát na jedné velké luxusní svatbě.  celý článek

Jak ochladit metropoli? Město se snaží zmírnit dopady extrémního počasí

Jana Plamínková, radní Prahy (STAN)
vydáno 23. října 2017  16:16

Proti rozmarům počasí město bojuje výsadbou stromů i podporou komunitních zahrad.  celý článek

V zákulisí šunka, dluhy, napětí

Ilustrační foto
vydáno 23. října 2017  14:33

Sociální demokracie vsadila na klasikou českou kuchyni. ANO nezapomnělo na koblihy. ODS předložila šunku. TOPka uvařila zdravě. Starostové nabídli klasiku...  celý článek

Sloupek Vlastimila Vondrušky: Demokracie, padni komu padni!

Vlastimil Vondruška
vydáno 23. října 2017  13:13

Pokud jim záleží na demokracii v naší zemi, ať dokážou, že to myslí vážně.  celý článek



Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám