„Rádi bychom prostřednictvím prezentace chlebíčků pražských lahůdkářství demonstrovali vývoj českého chlebíčku od prvorepublikových počátků, přes jeho podobu a roli v době komunismu, až po současnou dobu, kdy se snaží vyjít vstříc aktuálním gastronomickým trendům,“ říká organizátorka akce a studentka VŠE Nela Horníčková. Akce se uskuteční dnes od 18 hodin v pavilonu Grébovka v Havlíčkových sadech, kde bude pro návštěvníky připraveno přes sedm set chlebíčků ze sedmi různých lahůdkářství. Návštěvníci budou moci český vynález ochutnat i hodnotit.
Chtějí zdůraznit důležitost chlebíčku v národní kuchyni
„V ceně osmdesátikorunového vstupného šest kuponů na chlebíčky. Ty podle ingrediencí budou stát od dvou kuponů do čtyř,“ láká čtenáře Metra Horníčková. Nápad se zrodil v hlavách studentů na hodině animace. „Každý student měl za úkol prezentovat svůj návrh animace kulturního dědictví a na základě hlasování se rozhodlo, který projekt se uskuteční. Padlo to na český chlebíček, unikátní součást naší gastronomie,“ osvětluje zrod myšlenky uspořádat oslavu chlebíčku Horníčková.
Studenti chtějí zdůraznit důležitost chlebíčku v naší národní kuchyni. „Cílem je oslavit vznik této typicky české lahůdky a nedílné součásti snad každé oslavy a rodinného setkání v téměř všech našich domácnostech,“ potvrzuje důvod akce Horníčková.
Historie chlebíčkuJak vlastně pochoutka vznikla.
|
A co na chlebíčky říkají odborníci?
Labužník Pavel Mauer
Chlebíčky jsou samozřejmě česká rarita, která nemá jinde ve světě obdoby. Je to výborné jídlo, které se bohužel velmi špatně jí a všechno vám z toho padá. Mám je hodně rád, je to moje slabost. Mám několik favoritů, ale nejraději ten nejméně zdravě vypadající, s bramborovým salátem, šunkou a půlkou vejce navrch.
Dietoložka Iva Málková
Osobně si chlebíčky příliš nekupuju. Preferuji raději sladké. Pokud si už mám chlebíček dát, sním nejraději ten s tmavým pečivem, křenovou pomazánkou a libovou kvalitní šunkou. Příliš tučné věci moc nevyhledávám. Pokud jde o uzeninu na něm, čím kvalitnější, tím lepší.