Čtvrtek, 30. července 2015. Svátek má Bořivoj.

V Praze se vaří božsky už pět let. Michelinskou hvězdu mají i Češi

ČTK
8. března 2013  11:07
Hvězdička gastronomického průvodce Michelin je jedním z nejvyšších ocenění, jakého se může kuchařům či restauratérům dostat. V Evropě rozdělené "železnou oponou" se toto ocenění dlouho týkalo pouze restaurací v její západní části, teprve po pádu komunistických režimů se komisaři Michelinu občas vydali i na východ. Úroveň gastronomie v postkomunistických státech i jistá míra předsudků vedly k tomu, že první hvězdičku "v nových zemích" komisaři udělili až před pěti lety, 11. března 2008. Pyšnit se jí mohla pražská restaurace Allegro v hotelu Four Seasons a její italský šéfkuchař Andrea Accordi.
Hrdý držitel michelinské hvězdy Roman Paulus z restaurace Alcron
Hrdý držitel michelinské hvězdy Roman Paulus z restaurace Alcron | foto: ČTK

Později se hvězdičky dočkaly další tři české restaurace, všechny v Praze. Andrea Accordi, který v Praze působil do roku 2011, získal pro Allegro ocenění ještě třikrát. V roce 2009 hvězdičku dostala také restaurace Maze v hotelu Hilton slavného britského kuchaře Gordona Ramsaye, která však zanikla ještě předtím, než bylo ocenění oznámeno. Čeští kuchaři se dočkali loni, kdy získali toto prestižní ocenění Roman Paulus z restaurace Alcron a Oldřich Sahajdák z Degustation Boheme Bourgeoise.

Loňský průvodce Michelin Main Cities of Europe 2012 (letošní vyjde 14. března) zahrnuje 3600 zařízení, z nichž je 2100 restaurací a 1500 hotelů ve 44 městech 20 evropských zemí. Z českých restaurací se v něm dále objevily ty, které získaly ocenění Bib Gourmand znamenající "dobré jídlo za přijatelné ceny". Z předloňského roku toto ocenění obhájily pražské restaurace SaSaZu, Le Terroir, Aromi a Divinis a nově ho obdržely restaurace Sansho a Monastery.

Tým profesionálů zkouší restaurace po celém světě

Získat alespoň jednu hvězdičku není nijak jednoduché. Michelin zaměstnává tým profesionálních inspektorů, kteří anonymně navštěvují restaurace a hodnotí kvalitu a "osobitost" předložených jídel. Je přitom jedno, o jaký styl kuchyně jde. Kromě hvězdiček jsou V Michelin Guide u jednotlivých podniků uvedeny i další symboly; v případě restaurací jsou to zkřížené vidličky a lžíce, u hotelů pak domečky. Tato škála o pěti stupních vyjadřuje celkovou kvalitu daného zařízení s ohledem na výzdobu, čistotu, úroveň obsluhy či udržovanost okolí.

Průvodce Michelinu původně pomáhal řidičům v nouzi

  • Spojitost ocenění Michelin se známou značkou francouzského výrobce pneumatik není náhodná.
  • V roce 1900 vydal majitel společnosti André Michelin svého prvního průvodce, který měl motoristům pomoci v případě poruchy vozu.
  • Kromě nezbytného seznamu servisů byla součástí publikace i doporučení týkající se možností kvalitního ubytování a stravování.
  • V zájmu lepší orientace byl v roce 1926 zaveden do Michelinova motoristického bedekru symbol hvězdičky, který označoval obzvláště dobré restauranty.
  • O něco později, na počátku 30. let, přišel Michelin s trojstupňovým hodnocením kvality vyjádřeným počtem hvězdiček.
  • Michelinův nápad s hodnocením restaurací si získal oblibu i v zahraničí.
  • Časem proto začal vydávat i několik národních verzí, svého průvodce se postupně dočkala i vybraná velká města, například New Yorku, Los Angeles a Tokio.

  • tisknout
  • sdílet
  • máte tip?

Hlavní zprávy

Dvojice hasičů - lezců na střeše Quadria.
GALERIE: Hasiči zkoušeli záchranu lidí z obchodního centra Quadrio

vydáno 29.7.2015 v 10:50

Když se otevře nové obchodní centrum, nahrnou se do něj zákazníci. Z trochu jiných důvodů se do Quadria ve Spálené ulici, přibližně devět měsíců po jeho otevření,... celý článek

diskuse

Metro
Deník Metro tento týden nevychází, nahradil ho speciál Metro Léto

vydáno 27.7.2015 v 8:08

Deník Metro v tomto červencovém týdnu nevychází podobně jako v minulých letech. Místo něj bude ve stojanech a u kamelotů speciální vydání Metro Léto. celý článek

diskuse

Rybičku obalíme v těstíčku.
Nalej si pivo a osmaž rybu. Fish and chips po Česku

vydáno 27.7.2015 v 13:59

Zlatavý mok stoupá po orosené sklenici, pěna vytváří bílou čepici, sliny se sbíhají. Kdepak tahle reportáž není z pivnice. My jsme nedaleko náměstí Republiky... celý článek

diskuse

Diskuse

vedoucího manažera nákupu

Iveta Churavá, Více regionu
30 000 - 50 000 Kč

SQM (45.000 - 60.000,- Kč

Advantage Consulting, s.r.o., Více regionu
45 000 - 60 000 Kč