„Není to úplně dané jen stále platícími pravidly hygieny, samotný obřad někde na zahradě, pod širým nebem, stejně jako hostina, jsou oblíbené už z předcovidové doby, ale teď je to pochopitelně žádanější,“ říká Andrea Hamanová, která vlastní svatební agenturu.
Současně s otevřeným prostorem ale zákazníci požadují, aby měli naprosté soukromí. Zatímco v minulých letech se „její“ svatby konávaly i v centru Prahy, teď míří spíše na kraj metropole nebo na zámky a podobné prostory. Jinak Hamanová konstatuje, že v porovnání s předcovidovými časy je tento byznys zhruba na šedesáti až sedmdesáti procentech. „Že by to bylo stejné jako přede dvěma lety, tak to ani náhodou. Je to i tím, že jsem se vždy starala spíše o zahraniční klientelu a cestování je stále omezené,“ vysvětluje Andrea Hamanová.
Jídlo s sebou. Lidé počítají
Třeba i milion a půl. Tolik korun stála jedna ze svateb, kterou organizovala Petra Gadžuková z Agentury KP. „Největší co do počtu hostů jsme měli čínskou svatbu, účastníků bylo dvě stě,“ vypočítává Gadžuková.
S testem i bez
|
Jak neomezovat počet svatebních hostů a finančně nevykrvácet? Ne každý může pozvat stovky svatebčanů a investovat do veselky sto tisíc nebo i šestimístnou sumu. Kristýna s Vlastimilem míří ke společnému životu posvěcenému úředním dokumentem na začátku července.
Oba jsou výtvarníci, nevěsta navíc ještě studuje, proto hledali prostředí vstřícné uměleckému světu a současně chtěli pozvat všechny přátele bez omezení a k tomu všemu se finančně nezruinovali. „Zkoušeli jsme jednu galerii. I kdybychom hradili jen pronájem a dodali vlastní občerstvení, za pití bychom museli hradit poplatek za každou láhev,“ říká Vlasta. Museli by proto pozvat jen někoho. Řešení našli. Sehnali prostory a poprosili pozvané, aby nekupovali žádné svatební dary. Jídlo si ale musí každý přinést s sebou. „Má to hned několik výhod. Každý se nají, když bude mít chuť – a hlavně si dá to, co má rád, nemusí se čekat, až každému přinesou polévku, pak hlavní jídlo a tak dál. Pití na místě bude. Překvapilo nás, že ten nápad měl pozitivní odezvu,“ konstatují Kristýna s Vlastimilem.
Někteří šetří, jiní jsou velkorysí
Peníze hrají vždy velkou roli. Vědí to i v agenturách. „Přepočítají si, kolik by je stála externí organizace, a nakonec řeknou, že si to udělají sami,“ říká Iveta Burešová z brněnské svatební agentury Sayes. Neplatí to vždy. „Kdo chce mít pořádnou svatbu, ten na to tolik nehledí,“ uzavírá Iveta Burešová. Protože působí především na jižní Moravě, mezi nejpopulárnější patří svatební obřady i hostiny přímo ve vinařství.
Že si někteří dovolí i nákladnější průběh, dokládá jedna ze svateb, která se bude konat tuto sobotu. „Nevěsta na ni přiletí vrtulníkem,“ prozrazuje Gadžuková z Agentury KP. Pořadatelé se nyní musejí vypořádávat s tím, že počty hostů se omezují. Nejen kvůli financím, ale i kvůli stále trvajícím antivirovým omezením. „O tomto víkendu jsem připravovala svatbu pro sto padesát účastníků, ale bude jich jen něco přes třicet,“ uvádí Andrea Hamanová. Není to však kvůli financím, počty omezují hygienické bariéry, nedostaví se totiž hosté z Anglie. Někteří se také bojí cestovat do zahraničí. Množství hostů se pohybuje, jak Hamanová potvrzuje, mezi dvaceti až osmdesáti.
Plánovali, až se rozešli
„Už fungujeme,“ říká s úlevou ve snadnějších podmínkách Petra Gadžuková. Změna je prý spíše jen ta, že hosté se musejí dostavit s platným negativním covidovým testem. Některé svatby se řadí k těm odloženým a vybyl na ně čas a hlavně podmínky až nyní. „Svatba přeložená z loňského léta není výjimka,“ říká Gadžuková. Pro některé páry však bylo neustálé čekání a odkládání termínů osudné. „Víme, že jsou i páry, které svatbu připravovaly, ale nakonec se rozešly.“ potvrzuje Gadžuková z Agentury KP.
„Je to teď přece jen trochu živelnější,“ konstatuje Iveta Burešová z brněnské svatební agentury Sayes. Neustále odkládané uvolnění teď vede k tomu, že lidé chtějí konečně svatbu a pokud možno hned. „Někdo to ale po neustálém odkládání opět odložil, případně úplně zrušil, nedá se to zobecnit,“ říká Burešová.