Kvalita vody z českých kohoutků je tradičně výborná. Možná to je ten důvod, proč podle průzkumu společnosti Expert Elektro mezi tisícovkou českých domácností vyplynulo, že 65 procent z nich dává přednost kohoutkové vodě před balenou. Chtějí totiž ušetřit. O deset procent méně domácností pak přiznává, že vodu z kohoutku pijí kvůli zdravému životnímu stylu. Co se ale s vodou děje následovně?
Stačí, když voda přejde varem
Čtvrtina českých domácností totiž přiznává, že před konzumací vody z kohoutku využívá filtrovací konvice. Tuto vodu pak využívají nejen na pití, ale i vaření či například do žehličky. Už jen pouhým vařením se ale voda zbaví všech případných bakterií. "Lidé se ptají, jestli převařovat pět nebo deset minut. Úplně stačí dosáhnout bodu varu," řekl deníku Metro František Kožíšek ze Státního zdravotního ústavu.
Má ale cenu vodu vůbec filtrovat, pokud je její kvalita obecně dobrá? "Záleží na tom, kde to je a o jaký typ úpravy se jedná. Voda může mít někde špatnou chuť, nebo je v ní nadlimitní množství nějaké prvku," dodává Kožíšek. Rozhodující je pak výběr toho správného filtru. A jeho výměnu, jak se zdá lidé, poněkud podceňují. "Velká část dotázaných totiž přiznává, že mění filtr jednou za tři měsíce. Doporučená doba použití bývá jen měsíc, maximálně dva," komentuje průzkum Robin Weintritt z Expert Elektro.
Proč pijí kohoutkovou?Průzkum probíhal v červenci a v srpnu mezi tisícovkou českých domácností. Proč ty dávají přednost vodě z kohoutku před balenou?
|