Pojďte se zchladit10 tipů, kam vyrazit v metropoli za ledovým osvěžením.
|
„Češi si již rádi připlatí, není to jako v roce 2007, kdy uviděli cenu a hned se otočili na podpatku a odešli,“ říká Zlatko Kebakoski, jeden z majitelů zmrzlináren Angelato, kde porce zmrzliny stojí 38 korun. „Nabízíme kvalitu. Za naši cenu nabízíme mnohdy víc zmrzliny než konkurence se dvěma kopečky za 22,“ doplňuje Kebakoski. Podle jeho zkušeností lákají poslední dobou hlavně višeň a černý rybíz. Což před Angelatem na Újezdě potvrzuje i zákaznice Andrea třímající v ruce kelímek s mangovou a citronovou. „Jsem tu dnes podruhé a to na pozvání mého otce. Chodíme ještě do cukrárny v Písecké ulici.“
Podle gurmána Pavla Maurera si lidé často vybírají zmrzlinu podle barvy, samozřejmě hlavně děti. Sám prý má nejradši čokoládovou, ale v Itálii ochutnal už i parmezánovou. „Zmrzlinu klidně uděláte i z hořčice, ale podle mého přítele a šéfkuchaře je hlavně důležité, jak je skladovaná. Často ta vystavená na odiv směrem do ulice a vytvarovaná do bizarních útvarů může obsahovat chemické přísady, aby takto déle držela,“ dodává Maurer. On sám dává přednost té „pod pokličkou“, u které je možné udržet stabilní teplotu.
V dubnu otevřela a zabodovala
Pracuje ve své zmrzlinárně i dvanáct hodin denně. Její úspěšný podnik funguje od 17. dubna tohoto roku. „Chtěla jsem dělat něco kreativního a zábavného. Práce v kanceláři pro mě není,“ říká Ludmila Straková, majitelka Puro Gelato na Výtoni v Praze 2.
Mladá Slovenka, která ze své rodné země odešla v devatenácti letech a pak dlouho žila v cizině, je zájmem Čechů o zmrzlinu mile překvapená. Může to být klidně právě sama majitelka, která vám vybranou zmrzlinu nandá. „Ráda s lidmi komunikuji o tom, co se jim líbí a co by jim třeba chutnalo,“ přibližuje Straková.
Snaží se přinášet často i nečekané příchutě. „Češi jsou novým věcem nakloněni, přestože ceny máme vyšší. Zmrzlinu děláme s láskou a tak, jak bychom si ji sami rádi dali, to znamená z nejlepších věcí a není tam nic, co tam nepatří. Zmrzlinka nepotřebuje seznam složení přes dvě strany. Je tam osm produktů, čerstvá smetana i mléko a je to znát,“ podotýká mladá podnikatelka. I její zkušenost napovídá, že jsme ochotni si za porci kvalitní zmrzliny připlatit.
A dokážeme experimentovat, nebo spíš sázíme na klasiku? „Češi rádi zkusí něco nového. Je to ale fifty fifty. Spousta lidí má nejraději klasiku, ale máme dny, kdy je zkrátka nemáme. Máme denně dvanáct druhů, což je pro mě absolutní maximum. Vyrobili jsme už izmrzlinu ze zeleného čaje plnou antioxidantů, která byla pryč za hodinu. Lidé k nám přijdou a najdou u nás něco nového, a to je skvělé,“ dodává.