Dubové sudyPo metanolové aféře se zpřísnil i zákon pro výrobu alkoholických výrobků i pro jejich využití při zpracovávání. Řada menších podniků tak ukončila výrobu/zrání alkoholu v sudech. Najít dubové sudy, které se v metropoli používají, je oříškem.
|
Procházíme dvorem na první pohled klasického domu na Smíchově. Ačkoliv hledáme tekutý klenot, nejsme v pivovaru, ale sestupujeme do sklepa, kde v dubových sudech zrají maltonová vína. „Vyrábí se z ječného sladu. A když firmu roku 1897 zakládali, vybrali si strategickou polohu nedaleko pivovaru na Zbraslavi a po pár letech přesídlili na Smíchov vedle Staropramenu,“ vysvětluje Kristýna Jílková ze společnosti Herbadent.
V současné době tu ale slad už nezpracovávají a odebírají sladové víno od českého dodavatele. Na Smíchově pak přidávají bylinný extrakt a asi 100 000 litrů vína nechávají zrát v dubových sudech. Největších, které se v Praze za tímto účelem používají.
Stačí sejít pár schodů a ocitnete se ve sklepení mezi obrovskými dubovými sudy, ve kterých by se dobře vyspal i Smrťák, stejně jako ve filmu Dařbuján a Pandrhola. Je jich tu stovka, menší i větší. Dnes využívají ty nejmenší s obsahem 1400 litrů, přičemž největší z nich má objem 4,5 tisíce litrů.
Určitě nepřehlédnete na konci chodby velký sud s vyřezávanými hrozny a s názvem firmy První kvasírny a sklepy maltonových vín Svatek a spol. Praha – Smíchov. Jedná se unikátní kousek z dob, kdy byla společnost založena. Jiný unikátní soudek zdobí sličné dámy. Nejeden pán by dozajista rád ochutnal víno z tohoto soudku, třeba na krásné snění.
Den otevřených dveříAkce se koná v sobotu 17. října od 13 do 18 hodin na adrese Herbadentu: Strakonická 1134/13. Tuto výjimečnou příležitost si nenechte ujít, prostory jinak nejsou veřejnosti běžně přístupné. |
Dnes se využívá asi jen třetina sudů. Přibližně rok tu zrají dva druhy maltonových vín: Condurango a Maltoferrochin. Tato medicinální vína mají ozdravné účinky, což uznávaly i pojišťovny a až do roku 1954 se dávaly na lékopisy.
Maltoferrochin obsahuje extrakt z kůry tropického stromu chinovníku lékařského a pomáhá doplňovat železo chudokrevným na doplnění železa, na rekonvalescenci i těhotným ženám. Condurango s extraktem z kůry lijány Marsdenia Condurango pomáhá se zažíváním. Zlepšuje trávení a zvyšuje chuť k jídlu. Chuťově připomíná portské víno, ale není tak sladké.
Receptura nápoje vznikla už v roce 1897 a dodnes se nezměnila. „Naše vína v dubových sudech vyhrála hned několik ocenění, například v Paříži, Bruselu, Amsterdamu, Berlíně, Vídni a dalších městech,“ ukazuje Kristýna Jílková zarámované medaile z počátku 20. století.
Pod stejnou střechou Herbadentu mají ještě jeden tekutý poklad. Když se vydáte za libou vůní na dvorku, dostanete se do prostorné varny. Stěny u stropu lemují kulivary, stolitrové skleněné báně, kde zraje bylinný extrakt. Z nich se ve farmaceutické kvalitě vyrábí více než 50 let masážní gely, později přibyly i zubní pasty, ústní vody a naposledy také bylinné koupele. Jejich dokonale přírodní složení si mohli při relaxaci užívat i sportovci v olympijské vesničce v Soči.
Pokud chcete také nahlédnout pod pokličku výroby maltonových vín a nechat se obklopit vůněmi bylinných extraktů, přijďte na den otevřených dveří, které doplní i komentované prohlídky.