Za poslední rok se spotřebitelské ceny zvedly o desítky procent. V reakci na zdražování se podle loňského průzkumu Edenred šidí na jídle 6 z 10 lidí. Pro více než čtvrtinu Čechů pak navyšování cen znamená výrazný zásah do jejich předchozích stravovacích návyků, kdy si podle svých slov nemohou dovolit stejnou kvalitu jídel jako předtím. „Je to nepříjemná změna dlouhodobého trendu, kdy zdravé stravování nabývalo na významu,“ komentuje výsledky průzkumu FOOD členka vedení Edenredu Aneta Martišková.
Ovšem nakupovat s rozvahou správné potraviny se dá i nadále. „Jedním z mýtů o zdravém stravování je, že musí být drahé. Záleží však hlavně na jídelníčku, protože i z prémiových bio potravin se dá připravit nezdravé jídlo, a naopak i z těch nejlevnějších si můžete uvařit jídlo vyvážené a zdravé. V první řadě je tak důležité si rozmyslet, jakou cestou se chcete vydat, a podle toho vybírat. V tomto mají velkou výhodu on-line nákupy, protože si můžete na obrazovce jednoduše porovnávat ceny, sledovat akce a v každý moment nákupu víte, kolik vás zrovna stojí,“ říká ředitel on-line supermarketu Košík.cz Ivan Utěšil.
Odklon od zdravých jídel může způsobit také řadu zdravotních problémů. Hrozbou je například nedostatečná konzumace ovoce či zeleniny, které zabraňují rozvoji civilizačních nemocí. Zároveň nyní mnoho lidí sahá při nakupování po levnějších potravinách, aniž by zkontrolovali jejich složení.
„Spousta pacientů uvádí, že ovoce a zelenina jsou pro ně příliš drahé, a proto je nechtějí do jídelníčku zařazovat. Vyvážený jídelníček s dostatkem živin se dá poskládat i z potravin, které nestojí závratné sumy. Jako příklad si můžeme uvést třeba obyčejnou červenou čočku. V populaci však stále přetrvává představa o tom, že co je zdravé, to je drahé. Lidé se pak uchylují k nákupu průmyslově zpracovaných potravin s vysokým obsahem soli, tuku a cukru, které mohou být v tomto kontextu uvažování levnější,“ řekl Martin Krobot, předseda České asociace nutričních terapeutů.
Variantou pro stravování je cesta rostlinná včetně zmiňovaných luštěnin. „Jedním z nejčastějších mýtů ohledně rostlinné stravy je, že je příliš drahá, přitom právě díky celistvým potravinám, které by měly být základem rostlinné stravy, se dá velmi ušetřit. Klíčem k nízkorozpočtovému rostlinnému stravování je zaměřit se na potraviny jako fazole, čočka, celozrnné obiloviny, semínka a sezonní ovoce a zelenina. Pomůže také vařit si doma a věnovat čas plánování jídelníčku,“ radí komunikační manažerka ProVeg Česko Eva Hemmerová. „Levnou alternativou masa je kromě luštěnin také klasické sójové maso, které vůbec nemusí chutnat jako mdlá houbovitá hmota. Důležitá je ale důkladná příprava,“ zmiňuje Hemmerová.
Výhodné nabídky pro zákazníky připravily už také mnohé řetězce. Nejčastěji jde o slevy v rámci věrnostních karet, klubů a služeb. Ovšem jsou i další varianty. Lidl úspěšně rozjel projekt s názvem S Lidlem šetříme jídlem. Zákazníci si mohli s výraznou slevou pořídit bedýnky s ovocem a zeleninou. Nově je zboží v papírových taškách a v sortimentu už jsou také chlazené výrobky, maso a ryby. V případě ovoce a zeleniny mají zákazníci tři kila za 25 korun, u nově přidaného sortimentu půjde o slevy ve výši 70 procent. „Bude se jednat o všechny chlazené výrobky napříč naším sortimentem, které jsou zdravotně nezávadné, ale blíží se datum jejich spotřeby. Totéž bude platit pro maso a ryby,“ doplňuje mluvčí Lidlu Tomáš Myler.
Sjednocení sekcí zboží ve slevách, kterému se blíží expirace, nedávno provedlo v desítkách prodejen Tesco. „Zákazníci tak ušetří nejen svojí peněžence, ale také pomohou předcházet plýtvání potravinami. Naším dlouhodobým cílem je, aby žádné jídlo nepřišlo zbytečně nazmar,“ říká Patrik Dojčinovič, provozní ředitel ve společnosti Tesco.
Globus aktuálně pilotně provozuje v Praze-Čakovicích a v Plzni prodej balíčků čerstvých potravin s názvem Zachraň mě. Jde o balíčky s produkty s původní souhrnnou prodejní cenou minimálně 99 korun, který je však ke koupi za pouhých 49 korun.
Mnohé obchody tak bojují proti plýtvání a vyhazování potravin a zároveň umožní lidem výhodný nákup stále kvalitního zboží.
Plýtvání
|