metro.cz

Počasí v Praze

1 °C / 3 °C

Středa, 21. listopadu 2018. Svátek má Albert.
Zelená třináctka
Další 1 fotografie v galerii
Zelená třináctka | foto: StarobrnoMetro.cz

Zelené i sytě zlaté. Výčepní narazí velikonoční speciály

30. března 2018  10:55 Radek Babička
Velikonoční svátky si užívají také pivaři. Jihomoravské pivovary pro ně i letos připravily několik speciálů. Největším výrobcem velikonočního piva je již tradičně Starobrno.

Starobrněnský pivovar uvařil stejně jako loni 4700 hektolitrů zeleného piva a podruhé bude netradičně zbarvený tekutý chléb prodávat i na Slovensku. Zelená třináctka se připravuje podle receptury, která se dle informací z pivovaru za celých třináct let vůbec nezměnila.

„V přesně daný okamžik se při vaření do mladinového kotle přidává speciální bylinný výluh. Ten se připravuje z několika druhů bylin. Je koncentrovaný a silný, řádově jsou ho potřeba litry. Doba kontaktu bylin s vroucí vodou se při přípravě výluhu pečlivě hlídá,“ popisuje manažer kvality Jiří Brňovják. Nakonec se do piva přidává ještě likér. Zelená barva piva je podle ředitele a vrchního sládka Ondřeje Kouckého dána kombinací několika důležitých faktorů. „Používáme světlý ječný slad, vyráběný pouze pro tuto příležitost. Nezbytností je samozřejmě bylinný výluh a likér. Suroviny a ingredience spolu s unikátní technologií dělají zelené pivo tím, čím je,“ říká Koucký.

Jarní speciály připravují i menší jihomoravské pivovary. Slavkovský pivovar uvařil jemnou čtrnáctku nazvanou Vídeňský speciál nebo Alt Bier s tóny pomerančové kůry, při jehož výrobě se sládci inspirovali v Düsseldorfu.

„K velikonoční hostině bych z jarních speciálů doporučil především Slavkovské žitné, které se úžasně snoubí se skopovým masem,“ říká Zdeněk Vlček ze Slavkovského pivovaru. S velikonočním speciálem přichází i brněnský minipivovar Moravia. Ten láká na plnou sladovou chuť a jemnou hořkost své nefiltrované a nepasterované třináctky sytě zlaté barvy. „Neumíme vyrobit zelené pivo, protože používáme výhradně suroviny, které do poctivého piva patří – vodu, slad, chmel a pivovarské kvasnice. Naše piva jsou čistě přírodním produktem, k čemuž nás zavazuje tradice pivovarnického řemesla, kterou respektujeme a ctíme,“ říká Martin Zajíček z pivovaru Moravia.

Brněnský minipivovar Hauskrecht uvařil speciál PH 13 Marcen. Märzenbier, česky březnové pivo, se ve středověkém Bavorsku nazývalo poslední pivo uvařené před svátkem svatého Jiří. Po něm bylo až do konce září královským dekretem vaření piva zakázáno.

„Aby se takové pivo až do podzimu nezkazilo, vařilo se na vyšší stupňovitost a ukládalo v hlubokých sklepích pod vrstvou říčního ledu. PH 13 Marcen má stejně jako jeho středověký vzor tajemně jantarovou barvu,“ představuje Kristýna Krakešová z pivovaru Hauskrecht. Seznam míst, kde můžete velikonoční speciály ochutnat, najdete na webech a na facebookových profilech jednotlivých pivovarů.

Komentáře

Hlavní zprávy

Hurá na kluziště. Deník Metro připravil velký přehled, kde si v Praze zabruslíte

Bruslařskou plochu na Letenské pláni naleznete v blízkosti ulice Milady...
vydáno 21. listopadu 2018  6:29

Zima se blíží a k ní neodmyslitelně patří i ledové radovánky. A protože pražská kluziště pomalu otevírají své brány, přináší vám deník Metro přehled míst,...  celý článek

Na mobilu jsou Češi závislí. Datlují i v autě na červené

Surfujeme i v MHD
vydáno 20. listopadu 2018  15:24

Deník Metro vyrazil do ulic. Pozorovali jsme, kolik lidí nepustí chytrý telefon z ruky.  celý článek

Jako důchodci si pohoršíme, myslí si Češi. Nejvíce je straší fyzická bezmocnost

Ilustrační snímek
vydáno 20. listopadu 2018  13:14

Délka absolutního dožití se neustále prodlužuje. Před sto lety umírali čeští muži v průměru ve 47 letech, ženy o dva roky později. Dnes žijí ženy o třicet...  celý článek

Sloupek Jakuba Koháka: Jiřina! Jiřina!

Jakub Kohák
vydáno 20. listopadu 2018  11:58

„Už jsme měli Jiřího Lábuse, Jana Bergera, Jirku Skaláka, nejrůznější Miss a Mistéry,“ píše Jakub Kohák.   celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám