metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 10 °C

Čtvrtek 18. dubna 2024. Svátek má Valérie

Vítejte v rohatém pivovaru!

  9:55
Učili jsme se správně čepovat pivo přímo v ležáckém sklepě pivovaru.
Průvodkyně Hana Hybnerová (vlevo) nás učí správně čepovat pivo.

Průvodkyně Hana Hybnerová (vlevo) nás učí správně čepovat pivo. | foto: Metro.cz

Od narození Františka Ringhoffera II., průmyslníka a zakladatele proslulého pivovaru ve Velkých Popovicích, uplynulo loni dvě stě let. Do dnešních dnů se z rozsáhlého komplexu jeho závodů zachoval pouze pivovar, před jehož branou nyní stojíme. Je jediným výrobním celkem rodiny Ringhofferů, který nepřetržitě vyrábí svůj produkt od založení v roce 1874 až do současnosti.

Vypravili jsme se do jeho útrob. Zvídaví milovníci zlatavého moku nebo i celé pracovní týmy, jako jsme my, tu totiž nyní mohou v prostorách historické varny z roku 1928 nebo ležáckém sklepě absolvovat školu čepování piva a seznámit se s procesem výroby a surovinami, které se používají. I my jsme na prohlídkovém okruhu poznali historii pivovaru a příběh zakladatelské rodiny Ringhofferů. Fascinovaně jsme sledovali cvrkot ve stáčírně lahví a sudů a mezi ležáckými tanky ochutnali unikátního nefiltrovaného Kozla, kterého jinde neseženete.

„A teď se podívejte, jak má vypadat správně načepované pivo,“ zvolala naše průvodkyně Hana Hybnerová, která už pro pivovar dělá padesát let. Vzala si nás do parády a my jeden po druhém vyzkoušeli, jak na pípě s klikou načepovat pivo na jeden zátah, tak jak to dělají mistrové výčepní. Staročeský způsob správného čepování piva byl mnoho let opomíjen a nyní se k němu ty nejlepší pivovary vracejí. „Čepujeme pivo takzvaně na hladinku. Trvá to pouze několik vteřin, a proto dostane zákazník pivo v nejčerstvější prvotřídní kvalitě,“ říká Hana. Půllitr je třeba narazit na zobáček pípy v úhlu přibližně 45 stupňů, lehce pootočit kohout, pak ho otevřít úplně, a až vystoupá pěna, pomalu narovnávat sklo. „A pak rychle zavřít,“ dodává průvodkyně. Pivo na hladinku by nemělo pouštět bublinky, které značí špatně omytou sklenici. Je to docela fuška, než načepujete první ucházející půllitr, musíte vypít dost pěny... 

Kde se vzal ve Velkých Popovicích kozel?

  • Historii pivovaru mapuje kniha Velkopopovická legenda. Autorka Eva Kršňáková, vedoucí návštěvnického centra pivovaru, zmapovala historii rodiny Ringhofferů.
  • Po smrti barona Františka Ringhoffera budoval slávu pivovaru i jeho syn Emanuel. Ten se rozhodl vsadit na zdejší tradici vaření tmavého a silného piva, tzv. kozla. Toto označení druhu piva má původ ve staré německé tradici výroby piva spodním kvašením. Jeho vařením proslulo již ve 14. století dolnosaské městečko Einbeck. Jméno piva podle města, odkud pocházelo, se ale postupně zkomolilo na Ein Bock, tedy kozel, a pod tímto názvem se tento druh piva rozšířil do mnoha zemí, české kraje nevyjímaje.
  • A kde se vzala kresba kozla, kterou známe z pivních etiket? Traduje se, že kresbou se odvděčil za pohostinnost potulný malíř, který začátkem dvacátých let minulého století zavítal do Velkých Popovic.
Autor: Metro.cz

Hlavní zprávy

Při hezkém počasí jsou dlahy na úrazovce denní chléb. Napilno mají nemocnice u cyklostezek

vydáno 17. dubna 2024  14:52

Prim hraje v těchto dnech venku spíš aprílové počasí. Kolařská sezona ale už vypukla naplno. Napilno mají prodejny, servisy i lékaři. S teplým počasím už...  celý článek

Potravina budoucnosti? Čeští vědci vylepšují jedlý hmyz. Krmí ho mrkví a špenátem

vydáno 17. dubna 2024  10:59

Červi, fuj. Takto asi vypadají reakce některých Čechů, když vidí na nejrůznějších food festivalech stánky s jedlým hmyzem. I když se může zdát, že Češi...  celý článek

Den, kdy se do Československa vplížila šedivá a nehybná normalizace

vydáno 17. dubna 2024  5:30

Před 55 lety nahradil Alexandra Dubčeka všehoschopný Gustáv Husák. Socialismus s lidskou tváří vystřídal socialismus s husí kůží. Život v Československu...  celý článek

Rozjíždějí mejdany v metru. Někdy se cestující zapojí, jindy je ve vagonu trapné „ticho“

vydáno 16. dubna 2024  16:10

Radek Lembacher dělá marketing, Vašek Komárek zase pracuje na Rádiu Impuls. Jejich společnou vášní je karaoke. Pro veřejnost ho pořádají v Elpíčku na...  celý článek