metro.cz

Počasí v Praze

0 °C / 9 °C

Úterý 23. dubna 2024. Svátek má Vojtěch

Vítejte v rohatém pivovaru!

  9:55
Učili jsme se správně čepovat pivo přímo v ležáckém sklepě pivovaru.
Průvodkyně Hana Hybnerová (vlevo) nás učí správně čepovat pivo.

Průvodkyně Hana Hybnerová (vlevo) nás učí správně čepovat pivo. | foto: Metro.cz

Od narození Františka Ringhoffera II., průmyslníka a zakladatele proslulého pivovaru ve Velkých Popovicích, uplynulo loni dvě stě let. Do dnešních dnů se z rozsáhlého komplexu jeho závodů zachoval pouze pivovar, před jehož branou nyní stojíme. Je jediným výrobním celkem rodiny Ringhofferů, který nepřetržitě vyrábí svůj produkt od založení v roce 1874 až do současnosti.

Vypravili jsme se do jeho útrob. Zvídaví milovníci zlatavého moku nebo i celé pracovní týmy, jako jsme my, tu totiž nyní mohou v prostorách historické varny z roku 1928 nebo ležáckém sklepě absolvovat školu čepování piva a seznámit se s procesem výroby a surovinami, které se používají. I my jsme na prohlídkovém okruhu poznali historii pivovaru a příběh zakladatelské rodiny Ringhofferů. Fascinovaně jsme sledovali cvrkot ve stáčírně lahví a sudů a mezi ležáckými tanky ochutnali unikátního nefiltrovaného Kozla, kterého jinde neseženete.

„A teď se podívejte, jak má vypadat správně načepované pivo,“ zvolala naše průvodkyně Hana Hybnerová, která už pro pivovar dělá padesát let. Vzala si nás do parády a my jeden po druhém vyzkoušeli, jak na pípě s klikou načepovat pivo na jeden zátah, tak jak to dělají mistrové výčepní. Staročeský způsob správného čepování piva byl mnoho let opomíjen a nyní se k němu ty nejlepší pivovary vracejí. „Čepujeme pivo takzvaně na hladinku. Trvá to pouze několik vteřin, a proto dostane zákazník pivo v nejčerstvější prvotřídní kvalitě,“ říká Hana. Půllitr je třeba narazit na zobáček pípy v úhlu přibližně 45 stupňů, lehce pootočit kohout, pak ho otevřít úplně, a až vystoupá pěna, pomalu narovnávat sklo. „A pak rychle zavřít,“ dodává průvodkyně. Pivo na hladinku by nemělo pouštět bublinky, které značí špatně omytou sklenici. Je to docela fuška, než načepujete první ucházející půllitr, musíte vypít dost pěny... 

Kde se vzal ve Velkých Popovicích kozel?

  • Historii pivovaru mapuje kniha Velkopopovická legenda. Autorka Eva Kršňáková, vedoucí návštěvnického centra pivovaru, zmapovala historii rodiny Ringhofferů.
  • Po smrti barona Františka Ringhoffera budoval slávu pivovaru i jeho syn Emanuel. Ten se rozhodl vsadit na zdejší tradici vaření tmavého a silného piva, tzv. kozla. Toto označení druhu piva má původ ve staré německé tradici výroby piva spodním kvašením. Jeho vařením proslulo již ve 14. století dolnosaské městečko Einbeck. Jméno piva podle města, odkud pocházelo, se ale postupně zkomolilo na Ein Bock, tedy kozel, a pod tímto názvem se tento druh piva rozšířil do mnoha zemí, české kraje nevyjímaje.
  • A kde se vzala kresba kozla, kterou známe z pivních etiket? Traduje se, že kresbou se odvděčil za pohostinnost potulný malíř, který začátkem dvacátých let minulého století zavítal do Velkých Popovic.
Autor: Metro.cz

Hlavní zprávy

Důležité je přijmout svoji identitu a bojovat za svá práva, říká manažerka Klára Sobotková

vydáno 23. dubna 2024  18:30

Ve světě, kde dominovali muži, se odvážila zaujmout klíčové pozice. Klára Sobotková se stala průkopnicí průmyslového sektoru v České republice. Od roku...  celý článek

Ve čtvrtek vše předvedeme lidem a já se už nemůžu dočkat, těší se Anna K.

vydáno 23. dubna 2024  12:30

Čerstvá držitelka Ceny Anděl za píseň Údolí včel Anna K. zve své fanoušky na dva koncerty. V pražském Foru Karlín ve čtvrtek a o dva dny později v...  celý článek

Braník ve víru změn. Nový biotop hlídá tučňáčí rodinka. Z ohořelé ostudy bude park

vydáno 23. dubna 2024  5:30

Kouř na obloze a zvuk sirén. V Braníku v poslední době evergeen. Opuštěný areál bývalých stavebnin hoří několikrát do roka. Objekt na začátku Vrbovy ulice...  celý článek

U sebe doma vyrobím, na chalupě si pak posvítím? Jenže je to trochu jinak

vydáno 22. dubna 2024  18:30

České obecné fotovoltaické prostředí srší optimismem, ale současně v něm vládne mezi lidmi hodně legend. Jednou z nich je třeba možnost sdílení energie...  celý článek