metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 9 °C

Pátek 19. dubna 2024. Svátek má Rostislav

Lží o zdravé stravě je plný internet, říká Šindelář z Institutu moderní výživy

  18:11
Miloslav Šindelář a Lukáš Roubík začátkem minulého roku založili Institut moderní výživy. Jejich cílem je zlepšit povědomí o výživě a také být jakousi protiváhou proti všem nepravdám a mýtům, které se v on-line světě šíří. „Celý tento výživový chaos nezlepšují ani různí guru a šarlatáni, kteří propagují svůj zaručeně „převratný“ výživový protokol nebo jedinečnou dietu,“ říká v rozhovoru pro deník Metro Miloslav Šindelář.

Další 1 fotografie v galerii
Miloslav Šindelář | foto: MARTINA ŠURÁŇOVÁMetro.cz

Na internetu jsou stovky fotografií svalnatých goril, šimpanzů a dalších zvířat s textem: „Ano. Jsem vegan!“ Vy k těmto snímkům máte výhrady. Proč?
Jde o to, že někteří vegani či vegetariáni pro podporu svých idejí často používají nepravdivá tvrzení. Na internetu se setkáte s populárními obrázky svalnatých zvířat, které mají dokázat, že i zvířata mohou být velká, silná a zdravá čistě na rostlinné stravě. Problém je ten, že je velmi nešťastné porovnávat náš druh homo sapiens sapiens se zvířaty. Člověk je totiž v mnoha ohledech jedinečný. Dalším zásadním faktem je skutečnost, že potrava těchto zvířat není v žádném případě čistě rostlinná, ale naprostá většina z nich konzumuje i živočišné bílkoviny. Pokud se blíže podíváme na naše geneticky nejbližší příbuzné primáty – šimpanze, zjistíme, že ve skutečnosti patří mezi občasné lovce. Je znám případ z Ugandy, kde šimpanzi téměř vyhubili populaci tamních gueréz (druh menších opic – pozn. red.). Stejně tak gorily občas pojídají hmyz, například termity a obohacují si tak jídelníček. Dokonce i v pražské zoo dostává každá gorila zhruba 300 gramů tvarohu denně.

Jinak řečeno, veganství ze mě svalovce neudělá...
Nepochopte mě prosím špatně, my nemáme nic proti etickým a enviromentálním cílům, kterých se snaží vegani či vegetariáni dosáhnout. Ve skutečnosti na každé naší přednášce, stejně tak i v naší knize, zdůrazňujeme, že bychom opravdu měli plošně omezit konzumaci masa, dále také nakupovat od lokálních farmářů, bojkotovat klecová vejce a snažit se zlepšit podmínky ve velkochovech. Co nám ale opravdu vadí, je to, když dochází k používání lživých informací pro podporu nějakých názorů.

Odhaleno

Podobných mýtů kolem „správné“ výživy je plný internet. To je důvod, proč jste založili institut?
Byl to určitě jeden z hlavních důvodů. Žijeme v době informační exploze, kdy jsme doslova zahlceni obrovským množstvím informací. Například týdenní vydání deníku The New York Times obsahuje větší množství informací než to, se kterým se mohl setkat průměrný obyvatel Anglie v 17. století za celý svůj život. Ve výživě se navíc setkáváme s velkým množstvím různých mýtů, které někdy mohou v extrémních případech i ublížit. Celý tento výživový chaos nezlepšují ani různí guru a šarlatáni, kteří propagují svůj zaručeně „převratný“ výživový protokol nebo jedinečnou dietu.

Proč by měli lidé věřit právě vám?
Protože na rozdíl od různých guru ve výživě máme vysokoškolské vzdělání z lékařských fakult přímo o výživě, a pokud navštívíte naše přednášky, přečtete si naše články nebo knihu, zjistíte, že se řídíme takzvaným evidence-based přístupem. Snažíme se o to, abychom vždy vycházeli z relevantních vědeckých výzkumů a naše tvrzení důkladně podložili. Další výhodou může být i naše nezávislost, kdy nejsme příznivci žádného z módních výživových směrů, protože žádný výživový styl není vhodný pro všechny a záleží vždy na kontextu, také nejsme ovlivněni prodejem suplementů či různých detoxikačních produktů.

Výživové poradenství se v Česku řadí mezi volné živnosti, které umožňují získat živnostenské oprávnění i lidem bez odborné kvalifikace. To je podle vás špatně. Ale co s tím?
Problém je, že z hlediska znalostí je velký rozdíl v tom, pokud vystudujete bakalářský obor nutriční terapeut či navazující magisterský obor nutriční specialista na lékařské fakultě, anebo pokud absolvujete za pět víkendů kurz poradce pro výživu. Podstatná odlišnost je i v odpovědnosti a v tom, že poradce pro výživu by vůbec neměl přijít do kontaktu s nemocnými lidmi. Koneckonců i obezita je brána jako chronické onemocnění, které vyžaduje komplexní a odborný přístup. Nechci, aby to vyznělo špatně, protože v zásadě je správné, že se lidé snaží ve výživě vzdělávat a osobně znám také spoustu výborných výživových poradců, ale naopak spousta z nich končí v různých poradnách a živí je prodej pochybných suplementů. Je tedy nutné informovat veřejnost, aby dokázala rozlišit mezi jednotlivými profesemi a jejich kompetencí.

O výživě jste nedávno vydali i knihu. O čem konkrétně je?
Kniha se jmenuje Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Loni vyšla v nákladu pět tisíc kusů a do čtyřiceti dnů byla úplně vyprodaná. Nyní je na trhu dotisk a připravujeme i překlad do německého jazyka. Našim cílem bylo přinést komplexní informace s nejnovějšími vědecky podloženými poznatky o všech aspektech sportovní výživy.

Jsou v knize i praktické informace?
Kromě obecných informací o fungování našeho organismu, základních živinách a suplementech v knize najdete i odpovědi na nejrozšířenější výživové mýty a kontroverzní témata, jako je lepek, sacharidy, veganství, antibiotika v mase, palmový olej a mnoho dalšího. V knize nechybí ani praktická doporučení a návody, jak si sestavit jídelníček a jak se vyvarovat těch nejčastějších chyb při hubnutí. V závěru knihy můžete najít také ukázky jídelníčků a doporučení od těch nejznámějších osobností ze světa fitness a silových sportů.

Co na knihu říkají čtenáři nebo lidé „z oboru“?
Lidem se na ní nejvíce líbí právě ta komplexnost a někteří ji dokonce nazývají „biblí sportovní výživy“.

Autor: Marek Hýř Metro.cz

Hlavní zprávy

Ví, že ho fotíte? Snímky vašich ratolestí mohou zneužít pedofilové či vyděrači

vydáno 19. dubna 2024  5:00

Někdo by si mohl myslet, že největším strašákem sociálních sítí jsou falešné účty, které se vyjadřují do komentářů pod příspěvky a píšou hejty se záměrem...  celý článek

Fanoušci dopravy mají letos žně. V Benešově se opět můžou projet Hurvínkem

vydáno 18. dubna 2024  18:05

Pražské metro zahájilo provoz 9. května 1974. Výročí si dopravní podnik připomíná po celý rok. Kromě programu spojeného s oslavami padesáti let podzemky...  celý článek

Biker Michal Maroši se divákům otevře v dokumentu Ten, co slaví každý den

vydáno 18. dubna 2024  12:00

Vrcholových sportovců je nepočítaně, ale jen pár z nich může říct, že o nich někdo natočil film. Mezi takové nově patří i biker Michal Maroši, který si i...  celý článek

Postele XXL čekají v nemocnici na pacienty, kteří mohou vážit až 500 kilo

vydáno 18. dubna 2024  5:00

Skupina sestřiček na jednotce intenzivní metabolické péče (JIMP) na III. interní klinice Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze na Karlově náměstí si...  celý článek