První porci polévky dnes symbolicky vydali šéfkuchař Marek Fichtner. Rozdávala se indická polévka, minestrone a bramboračka. Kuchař, který vařil na obřích zaoceánských lodích i pro saudskou královskou rodinu, přiznal, že o problému „křivé“ zeleniny ještě nedávno nevěděl.
„Přesně takovou dostávám od rodičů ze zahrádky, doma z ní normálně vařím. Nevidím důvod, proč by z ní neměli vařit ti, kdo si jí koupí v obchodě,“ řekl Fichtner.
V poledne na první porci polévky ze zeleniny, která by jinak byla zlikvidována, čekalo několik desítek lidí. Kromě polévky si mohli odnést také balíček se zeleninou.
Podle aktivistů z iniciativy Zachraň jídlo jí až třetina zůstává na nesklizená na polích, kromě estetického hlediska ale i z důvodu nepřízenivého počasí nebo rušení objednávek na poslední chvíli.
Dobrovolníci několikrát vyjeli na pole v Polabí, kde nasbírali více než 3,5 tuny zeleniny, která by se jinak zaorala či vyhodila. Většinu z ní rozdělila padesátka dobrovolníků charitativním organizacím.