„V horkých dnech frčely především odlehčenější věci z denní nabídky. Těžší jídla jako svíčková, žebra či koleno se naopak začala více prodávat až v těchto deštivých dnech,“ říká provozní restaurace Hlubina Martin Šíma, podle kterého se jedná o běžný trend. „Dokonce jsme nově nasadili španělského ptáčka, který byl během chvíle pryč,“ dodává Šíma.
Podle ředitele gastronomických provozů v Malostranské besedě Lukáše Tesárka si v létě dávají odlehčenější jídla jako saláty či kuřecí maso především ženy. „Chlapi se většinou neohlížejí na to, kolik je venku stupňů, a dají si klidně i kachnu se zelím, ať je venku třicet, nebo patnáct stupňů,“ popisuje své zkušenosti z provozu Tesárek.
Vepřová kolena chutnají i na sluníčku
Že Čechy ani počasí nerozhodí, potvrzují hostince zaměřené na tradiční českou kuchyni. Tady si dávají hosté do nosu stejně tak v letním vedru jako v zimě. „I přesto, že bylo donedávna přes poledne opravdu příšerně, pečené maso i vepřová kolena byly stále v kurzu,“ říká ředitel restaurace U Pinkasů František Novotný. Podle něj s podobnou poptávkou ani nepočítali a na teplé dny rozšířili nabídku salátů. Zbytečně.
„Připravili jsme saláty s kuřecím masem i tuňákem, ale nikdo o ně nejevil příliš velký zájem. Asi je to tím, že k nám lidé chodí hlavně na dobré pivo a vepřovou, “ odůvodňuje chování zákazníků Novotný. „Sám jsem se tomu divil, protože když jsem při práci procházel kuchyní, nebylo mi moc lehko,“ uzavírá Novotný.