metro.cz

Počasí v Praze

1 °C / 6 °C

Středa, 14. dubna 2021. Svátek má Vincenc.

Další 1 fotografie v galerii
Dionýz Hutár je i majitelem Vinařství pod Sedlem. | foto: LITOMERICE.CZMetro.cz

Boj o lahodné české pivo pokračuje

  15:30
Kvůli covidu je dočasně zavřeno. Zavedené značky vyčkávají na lepší časy.

Podnik zavřít nemůže. A vlastně ani nechce. Petr Moucha už skoro pět let vede v Braníku svůj minipivovar. Stejně jako jiní musí kvůli koronaviru bojovat o zákazníky. „Tržby klesly o 40 procent,“ odhaduje majitel Pivovaru Moucha. S provozem mu pomáhá jen pár lidí a navíc nemá restauraci, takže nákladů není tolik. Přesto se musí ohánět, aby si jeho malý tým vydělal. Loni spustil e-shop, místní spodně kvašená piva tak do druhého dne „dolétnou“ všude po republice. Další novinkou covidové doby je i Kosmická moucha – světlá čtrnáctka z českého chmele.

Další pražské pivovary jsou na tom ještě hůř. Hlavně ty v centru. Dočasně zavřeno mají u Dvou koček, u Tří růží nebo například u Medvídků. Pandemie ale ovlivnila nejen metropoli. Například skupina Pivovary Lobkowicz Group po Uherském Brodě a Klášteře uzavřela také pivovar ve Vysokém Chlumci. Došlo k tomu i přesto, že tyto pivovary, které se ve finančních potížích nacházely už před vypuknutím pandemie, dostaly od svých čínských vlastníků finanční injekci ve výši 150 milionů korun. Informaci před pár dny přinesl portál CNN Prima News. Piva značky Klášter, Uherský Brod a Vysoký Chlumec však z trhu pravděpodobně nezmizí. V rámci centralizace se totiž jejich výroba přesune do zbývajících pivovarů skupiny Lobkowicz.

Propad tržeb
Když se podíváme na poslední rok optikou tvrdých dat, není to optimistické čtení. Tržby gastro oboru se meziročně propadly o 37 procent. Oproti roku 2019, kdy podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR dosahovaly 195 miliard korun, to představuje propad zhruba o 72 miliard. „Zdaleka nejhůř na tom byla Praha, kde v porovnání s létem 2019 klesly tržby bezmála o pětinu. V minusu se potácely také Moravskoslezský a Zlínský kraj, jejichž návštěvnost negativně ovlivnila lokální ohniska koronaviru,“ říká Petr Menclík, ředitel společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá čtvrtina tuzemských gastro podniků.

Piva zachraňuje mapa
Zpátky k pivovarům. Už loni na jaře vznikla iniciativa, která spoustě podniků pomohla. Platforma Zachraň pivo vytvořila mapu míst, kde se dá sehnat točené nebo pivo z různých minipivovarů. Přes 350 malých českých pivovarů tak mohlo dál mít alespoň nějaké tržby. „Zpětně to byla opravdu jízda, během týdne jsme vše zorganizovali a naprogramovali a za další týden už jsme měli na webu statisíce návštěv a tisíce objednávek,“ těší Michala Pomahače z Pivovaru Kytín. Právě tento podnik stál u zrodu platformy. „Odhadovaný dopad iniciativy se pak odhaduje ve stovkách milionů tržeb, což je vzhledem k našim podmínkám a zázemí malý zázrak,“ říká pro deník Metro Pomahač. Zároveň ale dodává, že projektu částečně došel dech: „Na podzim vše trochu utichlo, počasí přestalo přát výletům a nálada se už proměnila do takové deprese, že výzvy k záchraně piva nebyly na pořadu dne.“

Pivo z minipivovarů je možné si koupit nejen přímo „od zdroje“, ale také v různých pivotékách. Jenže ani tento trh není nafukovací. Provozovny proto musí vybírat, jaká piva v regálech vystaví. „Víc objednáváme piva, která mají odbyt a která jsou oblíbená u zákazníků, na druhou stranu se nechceme pořád opakovat. Občas vybíráme pocitově,“ říká pro deník Metro Jiří Štrajt, jednatel olomoucké Pivotéky. 

Zlatý mok tu bude vařit i vinař

Město na soutoku Ohře a Labe je známé hlavně díky vinařství, bohatou historii má však i zdejší pivo. Však tu i v současnosti sídlí hned tři minipivovary. Teď v Litoměřicích vzniká další. Chce navázat na městský pivovar, který před lety zkrachoval. Do jeho obnovy se dali místní vinaři – rodina Hutárových.

Cesta od vína k pivu vedla přes syna Daniela. „K pivu nás přivedlo moje studium na vysoké škole, kde jsem částečně studoval výrobu piva, a tátův vývoj tady v Litoměřicích, protože pivovar tady vždycky byl a líbí se nám to,“ říká Daniel. Pivovar Litoměřice bude vařit desítku, jedenáctku, dvanáctku i speciály. Místní jsou zvědaví hlavně na jedenáctku. Ta má navázat na legendární pivo Kalich, které se před lety ve městě vařilo.

Projekt obnovení výroby litoměřického piva před několika dny vkročil do další fáze. Společnost Pacovské strojírny, a. s., dodala kompletní technologii na vaření piva. Během následujících týdnů bude dokončena montáž a zahájen zkušební provoz. „O spuštění jsme rozhodli s vědomím, že současná doba je pro podnikatelské záměry tohoto typu takřka likvidační. Bohužel jsme se trefili do velmi nešťastné doby, ale nic jiného než rozjet zkušební provoz nám z ekonomického hlediska nezbývá,“ přiznává Dionýz Hutár. 

Komentáře

Hlavní zprávy

Nabídl se nám i odborník na opravu slunečních hodin, říkají noví majitelé usedlosti Cibulka

vydáno 13. dubna 2021  18:52

S opravou areálu rádi pomůžeme, slibují lidé na sociálních sítích i v anketě. Objekt má být zrekonstruovaný do roku 2026.   celý článek

Nejen Cibulka. Deník Metro připomíná další známé squaty a jejich ne vždy růžové konce

vydáno 13. dubna 2021  17:07

Říká se jim různě – autonomní, kulturní či sociální centra nebo prostě jen hanlivě squaty. Tyhle zdánlivě veřejné a zároveň opuštěné budovy mají jedno...  celý článek

Aranžérie přináší květiny na sto způsobů

vydáno 13. dubna 2021  15:05

Květinová dílna Aranžérie se nachází v Praze 4. Zároveň jde také o sociální podnik.   celý článek

Do Prahy se vrátily školní linky. Další změny se chystají

vydáno 13. dubna 2021  11:15

Chytré displeje ve vozech nebo zbrusu nové řády. Cestující si bleskurychle zvykají.  celý článek

Vaše fotky z Prahy