metro.cz

Počasí v Praze

4 °C / 6 °C

Sobota 20. dubna 2024. Svátek má Marcela

Čaj, kam se podíváš. Byli jsme se podívat na plantážích

  13:44
Indie, Čína, ale hlavně Srí Lanka. Místa, kde je produkce čaje důležitou součástí ekonomiky i kultury. Podívali jsme se, jak vzniká cejlonský čaj.

Další 3 fotografie v galerii
Autorka článku (na snímku uprostřed). | foto: Metro.cz

Když se o Srí Lance říká, že má v některých místech opravdu hodně čajových plantáží, ani si neumíte představit, jak moc jich ve skutečnosti je. Dlouho jedete autem a v kopcích míjíte nekonečné řady čajovníku a mezi nimi pobíhající sběračky. Ano, i ve 21. století, kdy je velká část výroby mechanizovaná, se tady lístky čajů sklízí ručně. Každá z Tamilek má na zádech pytel, jehož ucho kolem hlavy nosí jako čelenku, do něj utrhne z každého keře vždy jen tři horní lístky. Ty se při výrobě rozdělují do tří kvalit čaje. Během dne chodí čaj z pytle i vícekrát odevzdat, nasbírat ho přitom musí asi dvacet kilo, aby dostala přibližně čtyři dolary mzdy. 

Čaj pro svět

  • Balicí stroje za 24 hodin zabalí asi dva tisíce kilo.
  • Pod značnou Damro si jej můžete koupit pouze tady, většina společností si ho pak přebalí pod vlastní značkou.
  • Nejvíce kilogramů se vyveze do Anglie.

Když jsem si chtěla jejich práci vyzkoušet a vydrápat se za nimi do kopce, kam ony hbitě, nehledě na věk, běhají i v žabkách, dostala jsem dobrou radu. „Pozor, někdy mezi keři bývají kobry,“ volá na mě kamarádka, která na Srí Lanku jezdí již několik let. Snažím se keře příliš neničit, ale uštípnout pouze horní lístečky v rychlosti, jaké to předvádějí ženy kolem mě, je téměř nemožné. 

Po nějaké době prosím o společnou fotku, ať mám památku. Stejně jako za téměř každou službu, i tady čekají, že jim dám něco na přilepšenou. Vytahuji z kapsy pro každou 100 rupií, v přepočtu asi 13 korun. Najednou se jich kolem seběhlo celé hejno. A já za dvě vteřiny jejich úsměvu platím přibližně osminu jejich platu. Další zpracování již probíhají na strojích pouze za lidského dohledu. 

Pro ukázku jsem si vybrala továrnu Damro založenou v roce 1928, která vlastní pět hektarů plantáží. Přímo v této továrně nedaleko města Nuwara Eliya připravují černý a zelený čaj. Nejprve navezené lístky prosušují na velkém páse. Zelený čaj se po vysušení rovnou dále zpracovává. Naopak černý čaj čeká ještě proces fermentace, tedy oxidace na čerstvém vzduchu. Ještě předtím zde lístky nasekají na různé velikosti a nechají je strojově oddělit na menší a větší. „Různé velikosti dělají různou chuť,“ říká důrazně naše průvodkyně po továrně. Následně je černý čaj tři hodiny vystaven právě působení vzduchu, při kterém změní barvu. Poté jsou lístky obou čajů sušeny horkem, a to 130 stupňů Celsia. „Vše je dělané teplem z ohně, žádná elektřina nebo plyn, to by mohlo změnit chuť,“ říká průvodkyně. V dalším kroku jsou opět rozděleny podle velikosti, ty největší jsou méně intenzivní, menší naopak více. 

Dělají zde 50 druhů, které se liší sílou chuti i cenou. Až příště budete pít čaj, v duchu můžete stejně jako já poděkovat těm ženám, které pro vás tento dar nasbíraly. A díky, šéfe, že já můžu pracovat v kanceláři a podobné práce si jenom zkoušet. ■

Autor: Iveta Benáková Metro.cz

Hlavní zprávy

Přála jsem si oslovit a motivovat ty nejmenší, říká Marie Šnajdrová

vydáno 20. dubna 2024  7:00

Ilustrátorka, cestovatelka, ale hlavně horská duše. Marie Šnajdrová poslední roky tráví většinu času na cestách, z nichž své poznatky promítá do knih. Ve...  celý článek

HBO zhorší kvalitu svým předplatitelům, „levný“ Netflix se brzy chystá k nám a je to hit

Strážce streamu
vydáno 19. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Internetová televize HBO Max, jak ji uživatelé doposud znají, zanikne ve druhé polovině května. Nová služba láká na sportovní balíček. Ceny jsou ale zatím...  celý článek

Ví, že ho fotíte? Snímky vašich ratolestí mohou zneužít pedofilové či vyděrači

vydáno 19. dubna 2024  5:00

Někdo by si mohl myslet, že největším strašákem sociálních sítí jsou falešné účty, které se vyjadřují do komentářů pod příspěvky a píšou hejty se záměrem...  celý článek

Biker Michal Maroši se divákům otevře v dokumentu Ten, co slaví každý den

vydáno 18. dubna 2024  12:00

Vrcholových sportovců je nepočítaně, ale jen pár z nich může říct, že o nich někdo natočil film. Mezi takové nově patří i biker Michal Maroši, který si i...  celý článek