metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 11 °C

Čtvrtek 25. dubna 2024. Svátek má Marek

Českého mistra světa v přípravě tradičního sushi baví japonská filozofie jídla

  5:49
Minulý měsíc se stal jako úplně první Čech mistrem světa v přípravě sushi. Richard Tomáš získal na soutěži World Sushi Cup Japan zlatou medaili a porazil tak kuchaře z jedenácti zemí. Tomáš vaří v pražské restauraci Yamato, která se specializuje na japonskou kuchyni. „Toto prvenství mi přináší určité uznání, a to nejen mezi Japonci a japonskými mistry, ale obecně ve světě sushi,“ říká pro deník Metro.

Další 1 fotografie v galerii
Kuchař a jeho kreativní mísa sushi | foto: Archiv Richarda Tomáše

Věřil jste si, že letošní ročník japonské soutěže vyhrajete?
Po mém minulém úspěchu na této soutěži, což bylo třetí místo v roce 2019, jsem samozřejmě určité naděje měl. Každý ročník je ale trošku jiný, soutěž je rok od roku náročnější, jsou vždy trochu upravená pravidla a talentovaných kuchařů přibývá. Ačkoliv jsem se důkladně připravoval, tak jsem nevěděl, v jaké kondici a s jakými dovednostmi a nápady přijedou ostatní. Ale samozřejmě jsem si to přál.

Co pro vás vítězství znamená a co vám přinese?
Být mistrem světa je obrovský úspěch a člověka to neskutečně naplní. Otevírají se vám nové pracovní možnosti, příležitost stát se něčím mentorem a pomáhat dalším kuchařům v jejich růstu. Také máte snazší přístup k dodavatelům surovin, což je, ač se to možná nezdá, velmi důležité, jelikož u nás jsou zdroje oproti zbytku světa dosti omezené.

Vzpomenete si, kdy jste poprvé ochutnal sushi?
Bylo to v roce 2006, kdy jsem měl možnost pomáhat při přípravě sushi na školní akci. Tenkrát jsem se se spolužákem přihlásil jako dobrovolník, jelikož mě lákalo vyzkoušet si něco, k čemu jsme neměli běžně přístup, a o sushi se toho tenkrát obecně moc nevědělo. Tam jsem si ho zkusil poprvé připravit a zároveň ochutnat.

Čím jste chtěl být jako dítě? Bavilo vás vaření?
Od malička jsem velmi rád jedl a pletl se v kuchyni, hlavně u babičky, která mě vlastně přivedla k základům vaření. V dětství jsem měl takové ty podobné sny jako většina malých kluků. Ale jinak jsem se vždy chtěl věnovat vaření, dokonce i na maškarní jsem šel převlečený za kuchaře.

Jaká byla vaše cesta do restaurace Yamato?
Ve světě sushi se pohybuji už 16 let. Prvních osm let jsem pracoval v různých pražských restauracích a zároveň cestoval po světě a zdokonaloval se ve vaření. V roce 2015, když jsem zrovna pracoval v Norsku, jsem dostal kontakt od své kamarádky na Marka Horu, šéfkuchaře naší restaurace, měli jsme spolu video pohovor a já jsem se vrátil zpět do Česka. Nyní už jsem v Yamatu osmým rokem.

Co vás na japonské kuchyni baví?
Je to určitě pestrost a rozmanitost chutí, balanc, vyváženost, smysl pro detail nebo široká škála surovin, které u nás nejsou běžně k dostání. Baví mě ale i japonská kultura a historie, přístup Japonců k surovinám nebo filozofie jejich jídla.

Jaký mají Češi vztah k japonským pokrmům?
Řekl bych, že velice kladný. A zájem o sushi i japonskou gastronomii obecně stále stoupá. Nejen díky větším možnostem cestovat, ale také díky dostupnosti informací, například na sociálních sítích.

S jakými největšími mýty o sushi se setkáváte?
Sushi je často vnímáno jako studený pokrm, což není tak úplně pravda, protože by se mělo konzumovat ideálně ihned po jeho výrobě. Teplota rýže, která má být stejná jako teplota lidského těla, je pro chuť zásadní. Pokud je rýže studená, tak se mění její chuť a tedy i chuť samotného sushi. Další mýtus, se kterým se často setkávám, je, že by se nemělo jíst sushi rukama, ale pouze hůlkami. Pravdou ale je, že v japonské kultuře je konzumace rukama považována za projev úcty ke kuchaři. A ještě s jedním častým tvrzením si dovolím nesouhlasit, a to, že se po sushi hubne. Je to obecně poměrně kalorické jídlo, a to hlavně kvůli rýži a jejímu ochucení, i kvůli množství tučných ryb a mas, které člověk zkonzumuje.

Když se řekne sushi, spousta Čechů si představí rolku s rýží a rybou, zabalenou v řase, druhů je však mnohem více. Jak se v nich lépe orientovat?
V Japonsku je nejpopulárnější nigiri, což je zjednodušeně řečeno váleček rýže s plátkem ryby. Dále je to hosomaki, což je tenká rolka plněná rýží a rybou nebo zeleninou. Tradiční jsou japonské futomaki, které jsou velké a plněné více surovinami. Další uramaki, známější jako kalifornské rolky, jsou obrácené, tedy mají rýži navrchu a řasa je schovaná uvnitř. V Japonsku existují ještě další tradiční styly sushi, které u nás nejsou tak populární, například temaki – kornoutek z řasy naplněný rýží a rybou nebo zeleninou nebo temari sushi, což jsou kuličky z rýže a dalších surovin. A mnoho jiného…

Autor: Veronika Reicheltová Metro.cz

Hlavní zprávy

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

Dáte si lážo i plážo? Na kole za pivem, houpačkami, trampolínami i klobáskami

vydáno 25. dubna 2024  12:58

Vezměte děti na výlet v bezprostřední blízkosti Vltavy. Čekají na vás tři pecky, které jsou trochu gastronomické, trochu punkové a především velmi...  celý článek

Zemřel kardiochirurg Šantavý, špičkový lékař zachránil nespočet životů

vydáno 25. dubna 2024  16:42

Fakultní nemocnice v Olomouci oznámila, že v pátek 19. dubna náhle zemřel lékař a někdejší přednosta zdejší kardiochirurgické kliniky Petr Šantavý....  celý článek

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

vydáno 25. dubna 2024  16:32

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní zástupce lékaře Zdeňka Šose z Domažlicka a jeho syna Petra,...  celý článek