metro.cz

Počasí v Praze

18 °C / 23 °C

Úterý, 20. srpna 2019. Svátek má Bernard.
Bojují proti neofobii, strachu dětí z nových jídel.
Další 3 fotografie v galerii
Bojují proti neofobii, strachu dětí z nových jídel. | foto: Profimedia.cz

Děti i kuchařky cestují po světě a poznávají kraje všemi smysly

26. listopadu 2017  9:31 Lucie Mottlová Metro.cz
Španělsko, Norsko i Thajsko. Poznávají menu, zeměpis, dějepis i nové postupy v kuchyni.

V současné době probíhají na základních školách Dny španělské kuchyně. Nejprve se kuchaři, kuchařky a vedoucí školních jídelen učí na workshopu uvařit tradiční zahraniční menu dané destinace pod vedením profesionálního kuchaře v Makro Akademii, kde mají simulované podmínky jako ve školní jídelně. 

Fotogalerie

Den D je pak vrcholem programu, kdy se žáci seznamují například se španělskými reáliemi a završením je slavnostní oběd, tedy španělské menu.

„Pro kuchařky je velice osvěžující mít tu někoho, kdo jim ukáže jiné postupy, něco, co zefektivní jejich vaření. Udělá jídlo chutnější nebo zajímavější. To také k jejich odbornému růstu patří,“ pochvaluje si program Vít Beran, ředitel pražské ZŠ Kunratice, která se zúčastnila už thajských a norských dnů.

Jak se zapojit?

Celý projekt je rozdělen do dvou hlavních částí:

První je ukázka a praktická výuka přípravy mezinárodního menu, jež je vhodné i pro české školní jídelny, v Makro Akademii v Praze.

Následuje příprava mezinárodního menu v jídelně.

Škola si připraví program o hostitelské zemi, její historii, kultuře, zeměpisných zajímavostech. Od mezinárodních partnerů dostávají všechny školy propagační materiály.

Dále se plánují dny francouzské a mexické kuchyně.

Stačí se přihlásit na stránkách www.asjcr.cz, kde jsou všechny kontaktní adresy.

Podle Berana se kuchařkám daří jídla zařazovat do jídelníčku. „Rády se k nim vrací. Začaly jinak vařit hráškovou polévku, kterou teď děti milují, protože je podle jiné receptury,“ říká ředitel Beran.

Děti na projekt reagují pozitivně. „V rámci norského dne byla jídelna a škola vyzdobená, děcka se seznamovala s Norskem. Do toho přijela velvyslankyně, se kterou měli osmáci anglický program,“ vzpomíná Vít Beran.

Kuchařky se pečlivě připravují. „Organizátorka norských dnů si doma vše zkoušela uvařit. V jídelně o tom debatovali. Něco jiného je vařit to doma na plotně a něco jiného je připravit to pro 900 lidí,“ připomíná ředitel Vít Beran.

Projekt Den mezinárodní kuchyně v českých školních jídelnách rozjela Asociace školních jídelen České republiky v dubnu 2016 za podpory příslušných zahraničních ambasád. „Aktivně se zapojilo již 75 školních jídelen,“ dodává Karel Jahoda, ředitel asociace. 

Zároveň Státní zdravotní ústav reviduje recepturu, koriguje návrhy podle principů platných pro školní stravování a přepočítá, zda receptura zajistí aspoň 35 procent denního příjmu živin. 

„Stačí chuť se na školní stravování podívat jiným pohledem. Pro školy je to zdarma,“ uzavírá Karel Jahoda, ředitel asociace školních jídelen ČR.

Klady a zápory akce pro děti, personál a pedagogy

Pokud váháte, jestli se zapojit:

  • Kuchyně se seznámí s novou recepturou a netradiční kombinací potravin.
  • Kuchaři a kuchařky poznají novou technologii přípravy a zpestří školní jídelníček.
  • Propojí se školní stravování s děním ve škole. Oběd je třešinkou na dortu.
  • Ocení se práce zaměstnanců školní jídelny. Vytvoří se týmová práce s pedagogy a dětmi.
  • Workshop, kde se učí nové menu, probíhá v neznámém prostředí, před zraky publika a pod dohledem kamer.
  • Je to práce navíc pro vedoucí kuchařku, která musí zaškolit svůj tým.
  • Oprávněná obava z odmítání neznámých jídel žáky.
  • Děti se jeden den budou učit trochu jinak. Budou objevovat destinaci z různých pohledů.
  • Děti mohou pokrmy odmítat, proto je dobré je na neznámá jídla připravit. Například španělskou paellu lze přirovnat k rizotu. Je vhodné jim i vysvětlit, proč někde jedí studené polévky, jako je gaspacho.

Komentáře

Hlavní zprávy

Nahlédnutí do dějin soli. Vzácné druhy jsou drahé jako lanýže

Muzeum soli v Pagu je ve skladišti, které je památkově chráněné.
vydáno 20. srpna 2019  11:10

V Chorvatsku, na ostrově Pagu, dobývají sůl už od římských časů. Vzácná surovina, kdysi dražší než zlato, z odpařovacích nádrží v Pažském zálivu, pokrývá...  celý článek

Dětem z Řitky vzali spoje do školy. Zdržovaly by

Středočeská obec Řitka
vydáno 20. srpna 2019  8:36

Část obyvatel středočeské obce je na řadu měsíců odříznuta od světa. Na vině je podle nich oprava mostu i neschopnost úřadů.  celý článek

Kolečko: Režírování bylo, jako když řídíte kajak a nejste Hilgertová

Scenárista a režisér Petr Kolečko s herečkami Petrou Hřebíčkovou a Denisou...
vydáno 19. srpna 2019  15:33

Proslavil se jako scenárista. Na konci srpna ale vstoupí do kin komedie Přes prsty, pod kterou je Petr Kolečko podepsán také jako režisér. V rozhovoru pro...  celý článek

Ceny pozemků rostou, výměra pro jeden domek se zmenšuje

Pozemek v okolí Mladé Boleslavi hledala rodina čtyři roky. Oblíbenou lokalitu...
vydáno 19. srpna 2019  10:22

Ubírání obytné plochy se netýká jenom bytů. Lidem stačí stále menší pozemky i pro rodinný dům.  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám