metro.cz

Počasí v Praze

4 °C / 8 °C

Pondělí, 24. února 2020. Svátek má Matěj.
Jan Rosenthal
Větší foto
Jan Rosenthal | foto: Zdeněk Černý

Do Prahy běželi od Rokycan. Při závodě se mohli těšit i na dobré jídlo

11. prosince 2019  15:27 Josef Škvor Metro.cz
Pražská stovka, původně dálkový pochod, nyní i terénní ultramaraton se konal již po šestadvacáté tradičně začátkem prosince. V cíli v Praze se v sobotu po zdolání 134,5 kilometru objevil i šestatřicetiletý programátor společnosti Mafra Jan Rosenthal. Podle svých slov si závod užíval. „Po fyzické stránce jsem si na startu v Mýtě u Rokycan věřil. Věděl jsem, že mám natrénováno. Jediné, čeho jsem se obával, byl vítr. Zima a déšť mi nevadí, ale vítr ano,“ říká Honza. Počasí bylo proměnlivé, po startu lehce padal déšť se sněhem. Mnozí závodníci běželi nalehko, někdy bez čepice a rukavic.

Do Nižboru mu přijela fandit manželka s dětmi a tchánem. „Vždy jsem jim básnil o občerstvovačkách na téhle stovce, tak jsem chtěl, aby to viděli na vlastní oči,“ tvrdí s nadšením závodník.

Po předchozích zkušenostech věděl, že si s sebou do běžecké vesty nemusí brát k jídlu skoro vůbec nic. Podle jeho slov to i v letošním ročníku bylo až neuvěřitelné.

„Vypadalo to, jako když přijedete k někomu na oslavu. Čerstvé koláče, omelety, toasty, pivo, kola, čaj. Protože jsem byl přeslazený, dal jsem si jednou dokonce i utopence,“ popisuje chvíle, kdy se dá zapomenout na bolest a kilometry, které má závodník ještě před sebou.

26. Pražská stovka

  • Trasa 134,5 kilometru. Převýšení bylo deklarováno 4500 metrů. Nejrychlejší závodník ji uběhl za 13 hodin 47 minut. 
  • Start: Mýto, Zbiroh, Skryje, Nezabudice, Roztoky, Křivoklát, Zbečno, Nižbor, Svatý Jan pod Skalou, Karlštejn, Hlásná Třebaň, Černošice, Radotín, cíl: Praha-Kamýk

Nejzajímavější úsek byl podle jeho pocitů okolo Křivoklátu. „Byl jsem tam zrovna v době, kdy se začalo rozednívat. Nekonečný mi naopak připadal výstup na Plešivec za Berounem. Trápit jsem se začal přibližně kolem Svatého Jana pod Skalou. To jsem ale ještě běžel. Za Černošicemi jsem už musel v kopci na chvíli zastavit, pak střídat běh s chůzí,“ mluví o úsecích, kde mu bylo hej, a kde naopak ouvej. Na prosincový závod se připravoval od září. To naběhal v pomalejším tempu kolem 40 kilometrů týdně. V říjnu a listopadu už zvýšil kilometráž. „Manželka mě podporovala, běhal jsem třikrát týdně kolem třiceti kilometrů, vždycky v úterý, ve čtvrtek a v neděli. Trénoval jsem od sedmi večer. Zabralo to kolem tří až čtyř hodin. Dobře se mi běhá v přírodě, nemám rád beton ani asfalt. Mám už jen dvě trasy, takže to tam znám a mohu běhat i bez čelovky,“ poznamenává s tím, že je rád, že se mu podařilo závod dokončit za 22 hodin 47 minut. Z 240 startujících skončil na 61. místě. Do cíle dorazilo 190 soutěžících, 51 nedokončilo.

Organizace závodu byla doslova rodinná. „Nikdo si tam na nic nehraje, hlavně organizátoři jsou fantastičtí. Není to prostě komerční akce. Navíc člověk nemusí být ve stresu s časem, závod je možné dokončit podle vlastního tempa, bez limitu,“ poznamenává Honza, který tvrdí, že si teď od běhu zase dá na chvíli pokoj. 

Komentáře

Hlavní zprávy

Jen tak něco mě nepoloží, říká Vlastina Kounická Svátková

Vlastina Kounická Svátková
vydáno 24. února 2020  15:25

Herečka, spisovatelka, influencerka, módní návrhářka, matka, manželka… To je Vlastina Kounická Svátková. Nově také objíždí školy v rámci vzdělávacího...  celý článek

Převzali jsme vaše dodávky energií, matou energošmejdi

Ilustrační snímek
vydáno 24. února 2020  5:37

Na zájezdy už šmejdi nelákají. Přibývá nabídek na „levnější“ elektřinu nebo plyn.  celý článek

Takovej normální kus plechu

Když vezmete za kliku do vstupní chodby firmy Kovap, zavane na vás minulost.
vydáno 23. února 2020  5:56

Jsou hračky, které přežijí generace. Hráli si s nimi dědečkové a dnes udělají radost jejich vnukům i pravnukům. Schválně používám mužský rod. Protože...  celý článek

Vím, že jsem často za hranou, říká Přemek Forejt

Přemek Forejt
vydáno 22. února 2020  5:31

Nad hosty jeho restaurantu čas od času prolétnou motýli a jemu samotnému hlavou nápady, které ho vynesly na vrchol české moderní gastronomie.   celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám