náhledy
V olomoucké Zoře, kde se dělají tabulky čokolád, tyčinky nebo vánoční figurky, se nezpracovávají samotné kakaové boby. Kakaová hmota, například z Pobřeží slonoviny, sem přijede v cisterně. Na zpracování pak čeká v obřích zásobnících, do každého se vejde 50 tun čokolády.
Autor: Metro.cz
Výroba čokolády je založena na surovinách, které se získávají zpracováním kakaových bobů (kakaová hmota, kakaové máslo a kakaový prášek), dále je to tuk, cukr nebo sladidla a další přísady. Suroviny jsou uloženy každá zvlášť.
Autor: Metro.cz
Ze sil putují suroviny vzdušnými tunely s potrubím. Sila jsou umístěna v patře, takže pohybu prášku pomáhá i gravitace. Kdo v továrně čekal řeky čokolády jako ve filmu Karlík a továrna na čokoládu, ten musí být zklamaný.
Autor: Metro.cz
Ve válcovně se čokoláda mechanicky zjemňuje. Obrovské stroje prášek melou. Válce pracují několik hodin, výsledkem celého procesu je hmota s částečkami o velikosti 0,02 milimetru.
Autor: Metro.cz
Prášek putuje do míchačky zvané konše, v níž vlivem intenzivního míchání hmota zkapalní. Během tohoto procesu vyprchají nežádoucí kyseliny. Navíc tekutá čokoláda už trošku připomíná záběry ze zmíněného filmu.
Autor: Metro.cz
Každá tyčinka nebo tabulka má svůj specifický tvar, tudíž potřebuje unikátní formičky. My byli svědky výroby Ledových kaštanů. Ty se vyrábějí ve formách po 44 kusech. Nenechte se zmást bílou barvou. Na pásu totiž zrovna jedou kaštany s marcipánovou náplní.
Autor: Metro.cz
Na fotce už jsou hotové tyčinky. Ty ztuhly postupným zchlazováním. Čokoládu totiž nejde ochladit moc prudce. Hnědá pochoutka by totiž zešedivěla.
Autor: Metro.cz
Poslední snímek je už krabice připravená k expedici. Do ní tyčinky balí dělnice. Do té doby se sladké pochoutky lidská ruka nedotkne. Vše obstarají stroje. Kromě marcipánové příchuti můžete zkusit kaštany hořké, s bílou čokoládou a klasické s kakaovooříškovou náplní.
Autor: Metro.cz
Reportéři Metra
Autor: Metro.cz