náhledy
Šest až sedm týdnů zaváží továrnu jeden dodavatel brambor. Když přijede jeho kamion, vysype brambory na pás. Ten je dopraví do obřích pytlů. Z nich berou Hobžovi malou várku a udělají brambůrky ve fritéze na zkoušku. Pokud projdou, mohou brambory jet dál.
Autor: Petr Holeček, Metro.cz
Brambory pak čeká první koupel a stroj, který od nich oddělí kameny. Pak putují sem, do obří škrabky, ve které se točí obří válec, jenž je zbaví slupky. Nesnaží se je tady škrábat úplně dokonale, aby lupínky nevypadaly jak namnožené přes kopírák.
Autor: Petr Holeček, Metro.cz
Oškrábané brambory napadají na pohyblivé síto, které je roztřídí na stejnou velikost – ty malinké prostě propadnou dolů a putují jako krmivo zemědělcům. Na inspekčním pásu obsluha zjistí, zda nemají nějakou vadu. Pokračují do půliče, který je rozpůlí.
Autor: Petr Holeček, Metro.cz
Řezací hlavy pak nadělají z půlek tenké lupínky, velikost řezu se pečlivě nastavuje na setiny milimetru a nože se musí měnit každé čtyři hodiny. Dvě řezačky zvládnou nakrájet dvě tuny brambor za jednu hodinu.
Autor: Petr Holeček, Metro.cz
Povrchový škrob, který tvoří jakousi bílou pěnu, ostříknou trysky studenou vodou a natenko nakrájené brambory putují do odstředivky. Tam se musí vysušit předtím, než vjedou do mozku zdejší linky, obrovské fritézy.
Autor: Petr Holeček, Metro.cz
A to je ona. Pyšná fritéza, která má 4 zóny. Zvládne usmažit 500 až 600 kilo lupínků za hodinu. V kotelně se nejdřív předehřeje na 240 °C termický olej, putuje trubkou k fritéze a ohřeje smažicí olej na 180 °C. Ten se stále dolévá, žádný nezbude.
Autor: Petr Holeček, Metro.cz
Optický třídič je zajímavá mašinka. Lupínky tu jedou na pásu pod velkým barevným skenerem, který je neustále snímá. Pokud najde nějakou vadu na lupínku, tryskou ho odfoukne do odpadu. Vše se zaznamenává na velkou obrazovku.
Autor: Petr Holeček, Metro.cz
Vychlazovací zóna. Na dopravníku lemovaném nerezovými stěnami brambůrky zahřáté na 90 °C stydnou ještě předtím, než dojde v další fázi k jejich dochucení. Je to kvůli tomu, aby kořenicí směsi a aromata na lupíncích nezvlhly.
Autor: Petr Holeček, Metro.cz
Tady dostanou brambůrky chuť. Buď je nechají přírodní, nebo jemně osolí. Také se tu vyrábí verze s příchutí slaniny a česneku. Dávkování soli a aromat hlídá laserový paprsek – míří na proud soli. Pokud se zastaví, stopne se celý promíchávací buben.
Autor: Petr Holeček, Metro.cz
Kombinační váhy mají 16 kapes a umí nadávkovat brambůrky až do 120 sáčků za minutu. Jakmile je v několika vahách dostatečné množství brambůrků, kapsy uvolní přepážky a vznikne jedna přesně odměřená dávka, která se sype do pytlíku.
Autor: Petr Holeček, Metro.cz
Detektor kovů zajistí, aby se do pytlíků s brambůrky nedostala žádná kovová část linky. Jakmile mezi produkt strčíte kovový tester, spustí se alarm a várku linka vyřadí. Detektor zjistí i kousky plastového dopravníku. Ten je modrý, aby byl rozpoznatelný.
Autor: Petr Holeček, Metro.cz
Pytlovačka zase umí zjistit, zda je zavařený pytlík s brambůrky bez vady a nepropustný. Jakmile jsme ho zkusili lehce propíchnout, stroj jej vyřadil do připraveného kontejneru. Následuje balení výrobku. To se už obstarává ručně. A jede se do obchodů a hospod!
Autor: Petr Holeček, Metro.cz
Petr Hobža
Autor: Petr Holeček, Metro.cz
Libor Hobža
Autor: Petr Holeček, Metro.cz