metro.cz

Počasí v Praze

-2 °C / 1 °C

Úterý, 26. ledna 2021. Svátek má Zora.
šípek
Větší foto
šípek | foto: MAFRA

Imunita je všude kolem. Hledejte ji!

28. října 2020  15:00 Pavel Hrabica Metro.cz
Před nějakými padesáti lety neměli lidé možnost vyhledávat vitaminy na internetu a čekat na poslíčka, až jim je přiveze domů. Na prevenci či likvidaci nachlazení ale mysleli také.

Zdraví neprospívá spěch a shon. Trávíme prací téměř veškerý čas, vlastně často jen vyděláváme peníze proto, abychom si za ně pak draze koupili zdraví u lékaře, v lékárně nebo v obchodě s nejrůznějšími doplňky. Přitom stačí kus toho překotného snažení věnovat tomu, čím si pohodu a imunitu vyrobíme sami.

Vlašáky pomáhají nejen v bábovce
Pořádné „papíráky“, velké a při louskání práskavé vlašské ořechy, nemusí mít jen základní funkci doplňku mramorované bábovky či vanilkových rohlíčků. Kromě toho, že malá hrst ořechů slouží jako každodenní prevence coby snižovače cholesterolu v krvi a tím pádem i nebezpečí infarktu. Odedávna je lidé brali i jako antibakteriální prostředek.

Málokdo ale tuší, že pro posílení organismu poslouží nejen plody uvnitř skořápky, ale i samotný obal. Lidé je většinou vyhazují, pokud si vlašáky nekupují už vyloupané v supermarketu. Neschraňujete-li tedy větší množství skořápek jen na zatopení v kamnech na chalupě (jako základní dávka pod uhlí nebo polínka dokážou skořápky oheň pěkně rozpálit), po vyloupání ořechů si jednu či dvě malé bedýnky se skořápkami schovejte.

Asi dvě hrsti skořápek přidejte do přibližně litrového hrnce, nalijte asi půl litru vody (nebo aby skořápky plavaly plně ponořené) a nechte přes noc namočené. Ráno převařte tak pět minut a podle vkusu pijte buď ještě horké, nebo vlažné. Tento odvar je totiž dobrou ochranou proti zánětům, je to výborná prevence do podzimních a zimních plískanic. Je to jedna z vlastností ořešáku. Jeho kořeny jsou totiž jedovaté a v jeho blízkosti se moc nedaří třeba květinám. Ale už skořápky tuto jedovatost ztrácejí. Pití lze využít při žaludečních a střevních potížích, uklidňuje také na nervy.

Šípky jinak
Červené plody šípkového keře známe všichni. Obvykle je nasbíráme a po usušení tři čtyři kousky rozdrtíme a zalijeme horkou vodou na čaj. Poradíme vám ale lepší způsob, jak z šípků dostat co nejvíc. Nechte asi dvě větší hrsti namáčet přes noc asi v půl litru vody. Tak se vylouhují z plodů vitaminy i barva. Když to vše ráno uvedeme na dvě tři minuty do varu, dostaneme krásný tmavý čaj, který chutná po šípcích tak, jak toho ze sáčku z obchodu nikdy nedosáhneme. Ale pozor! Vymáčené plody ještě nevyhazujte, dají se opětovně použít. Když je totiž znovu zalejete a převaříte, už v menším množství vody, bude konečný vývar ještě tmavší a výrazně hutnější, při nalévání se čaj potáhne jako med. Druhé a někdy až třetí vymáčení z nich teprve vylouhuje dokonalou chuť a sladkost. 

Komentáře

Hlavní zprávy

Někde očkují, jiní čekají. Včeličky umí také radnice

V Praze 2 už se čile očkuje.
vydáno 26. ledna 2021  8:14

V Praze 7 stihli naočkovat většinu seniorů. Na trojce chtějí zvládnout čtyři sta lidí denně.  celý článek

Stromy v Zelenči u Prahy padly kvůli lidské chybě. Firma zde vysadí nové

Stromy v Zelenči padly kvůli lidské chybě.  Zelenečský časopis
vydáno 26. ledna 2021  5:58,  aktualizováno  7:58

„Prasečí krize na pólu“ skončila. Posunuli ho k cestě. O podivné situace není na východ od Prahy nouze.   celý článek

Politých počítačů je teď o něco více

Petr Kozák
vydáno 25. ledna 2021  18:32

Děti ho musí mít k výuce a na home office je zapnutý každý den několik hodin. Co ale dělat, když nás počítač zradí? Jedním z řešení je i branický nonstop...  celý článek

Kopačky, dres a test na covid. Pojišťovny ho asi budou platit

ilustrační snímek
vydáno 25. ledna 2021  11:20

„Lóže vpravo dole, prosím potvrzení o testu na covid,“ říká uvaděčka. Jedna z variant, která by mohla platit, pokud by divadla opět začala hrát.  celý článek

Vaše fotky z Prahy