metro.cz

Počasí v Praze

5 °C / 17 °C

Úterý, 19. října 2021. Svátek má Michaela.

Větší foto
Hoteliér Lukáš Pytloun. | foto: Pytloun Hotels

Jak na (nejenom) epidemie? Hotely hledají pro fungování i digitální cesty

  9:54
Ubytovací zařízení, kde už nepotkáte personál. Pokoj i rezervaci uděláte přes mobil doma, místo recepčního buď jen dotykový displej v hale, nebo přihlášení k pobytu opět přes vlastní telefon. Nemusíte čekat u recepce, až si vás personál vyťuká do hotelového systému a zkontroluje osobní doklady. Žádný klíč, teď už stačí jen namačkat buď kód na číselníku u kliky, nebo přiblížit mobil. Stejný systém umožní také odhlášení a zaplacení pobytu, aniž by se host musel zdržoval opět u recepce.

Takové hotely potkáte nejen v cizině, přibývají i u nás. Je to jeden z důvodů, proč se teď někteří majitelé hotelů a penzionů přece jen obávají další vlny covidu méně než během loňského podzimu. Hlad po cestování je pořád dost vysoký „Zájem o ubytování je letos na podzim stejný, někde i lepší než v předcovidovém roce 2019,“ uvedl pro deník Metro Lukáš Pytloun, majitel čtrnácti hotelů nesoucích jeho příjmení.

Změnila se však skladba hostů. Méně jezdí hlavně senioři a také lidé od pětapadesáti až šedesáti let výše. Někteří už mají delší odstup od očkování a ještě neobdrželi třetí dávku vakcíny. „Možná v této kategorii přece jen panuje větší opatrnost. Výrazně ale přibyli mladí hosté a také rodiny s dětmi,“ říká majitel Pytloun hotelů.

Nad obavou z viru zřejmě zvítězila vyhladovělost po cestování. Také Pytloun vidí naději na překonání případného zpřísnění hygienických podmínek v další digitalizaci cestovního ruchu, například už dva z jeho hotelů jsou, až na úklid a stravování, prakticky bezobslužné.

Na výraznější digitální charakter turistiky teď sázejí i státní instituce. Kdo, odkud, kam a kdy kde je právě víc návštěvníků, kde více nebo naopak méně volných lůžek, případně po jakých atrakcích se turisté nejvíc pídí. To jsou informace, které by rády měly centrály cestovního ruchu.

„Chorvatsko na systému e-turisty pracovalo asi pět nebo šest let. Vedoucí turistických center v jednotlivých oblastech nyní vědí v podstatě on-line, že do toho a toho hotelu a města přijelo iks cestovatelů z Německa, z jakého města a na jak dlouho se ubytovali,“ říká Jan Herget, šéf agentury CzechTourism.

Podobné údaje by institucím i u nás umožňovaly lépe plánovat okamžité aktivity v daném regionu. Navíc by systém umožňoval návštěvníkům přímo si vybírat atrakce a zajímavosti v okolí hotelu a řídit vlastní další kroky. „Mezi třemi tisícovkami klientů, které v hotelnictví máme, jsme zjistili, že během covidu si rezervace a přihlášení k pobytu přes mobil udělalo více než padesát procent klientů,“ potvrzuje digitální trend Pavel Kotas z firmy Previo, která provozuje hotelový rezervační systém Alfred.

Scházejí lidi. Kde nejvíc?

  • Restaurace a hotely byly covidem postiženy víc než jiné oblasti podnikání.
  • Kolem 65 procent hoteliérů stále hledá zaměstnance.
  • Momentálně chybí 38 procent recepčních, 28 procent personálu v hotelových restauracích.
  • Další nedostatkovou profesí jsou hotelové pokojské. Chybí jich 24 procent.

Komentáře

Hlavní zprávy

Komerční sdělení

Caravaning Brno bude největší oborovou přehlídkou po dvou letech

vydáno 19. října 2021

Cestování karavany a obytnými vozy láká pořád víc Čechů. Přijďte si vybrat z nejširší tuzemské nabídky od 21. do 24. října na brněnské výstaviště.  celý článek

Plevel z Břevnovských sadů vymycují dobrovolníci zdarma

vydáno 18. října 2021  14:57,  aktualizováno  15:42

Aby ovocné stromky starých odrůd dobře prospívaly, je třeba jim věnovat celoroční péči.   celý článek

V MHD přibývá lidí bez respirátorů. Na podzim je větší riziko přenosu virů, varuje epidemiolog

vydáno 18. října 2021  5:35,  aktualizováno  15:28

Kýchání a kašlání se ozývá stále častěji. Kde jsou strážníci, ptá se čtenář. Tím, jak se zhoršuje celková covidová situace, to není mnoha lidem jedno.  celý článek

Chléb náš vezdejší má sice kvalitu, ale je podle českých pekařů prý moc levný

vydáno 18. října 2021  9:38

Zdražíme! Pekaři avizují, že jejich výrobky už levné nebudou. Kupodivu za to může i špatná úroda tolik nenáviděné řepky. Jenže není to všechno zase tak...  celý článek

Vaše fotky z Prahy