metro.cz

Počasí v Praze

9 °C / 16 °C

Úterý, 22. října 2019. Svátek má Sabina.
Vítězný podnik Café v podpalubí v Michli je zcela nekuřácký.
Vítězný podnik Café v podpalubí v Michli je zcela nekuřácký. | foto: www.vpodpalubi.cz

Jak si udělat to pravé espresso? Poradí vám ve vítězné michelské kavárně

27. října 2013  15:06 Tomáš Belica Metro.cz
Café v podpalubí funguje v polosuterénu domu z roku 1921 ani ne dva roky, ale za tu dobu už se nekuřácká kavárna stihla stát oblíbeným místem pro setkání nejen studentů z protějšího gymnázia, ale jak říká její šéf Petr Krajánek, také "starých známých". Nyní bylo vyhlášeno nejlepší provozovnou Prahy 4. Její majitel má ale cíle poměrně skromné.

"Stavíme na kvalitní čerstvé kávě z malé pražírny, která vytvořila speciální směs s názvem Modrá rybka přímo pro nás. Obzvláště výborná je v kombinaci s naší celoročně točenou vanilkovou zmrzlinou," odpovídá Petr Krajánek na dotaz, co si hosté nejvíce dávají. Ani další specialita kavárny – Ořechové nebe z vlašských ořechů – prý v chladicí vitríně dlouho nevydrží.

Café v podpalubí, které letos získalo ocenění radnice pro nejlepší provozovnu v kategorii hostinská činnost, nově spouští také kurzy Espressologie pro zmrzlinofily. Cílem kurzu je zasvětit účastníky do tajů profesionální přípravy espressa. "Aby rozpoznali i v jiných podnicích, zda si na kávě pochutnají, nebo zda je lepší včas prchnout před lektvarem, který může nesprávnou péčí o surovinu i lajdáckým přístupem k samotné přípravě někdy až ohrožovat zdraví," vysvětluje Krajánek. Ten se ale s plány do budoucna drží poměrně při zemi. "Úplně postačí, když tu vydržíme dostatečně dlouho, aby zde naši hosté a přátelé vždy našli svůj klidný přístav," uzavírá.

Další kavárny na čtyřce

Praha 4 není vyhlášená kavárenská čtvrť. Ale najde se tu několik zajímavých podniků.

  • Café Baretta - maličký podnik má půvabný interiér v námořnickém duchu v Bělehradské ulici.
  • Na kus řeči - v suterénu domu Na Dolinách 47 sídlí malá kavárna, které podle štamgastů neprospěla rekonstrukce.
  • Café Na půl cesty - legendární podnik v Centrálním parku na Kavčích horách. Přes celý rok a obzvlášť v létě se se zde koná řada kulturních akcí.
  • Periferie - sympatická kavárna v Branické ulici, které dominují chutné dortíky, vysoké stropy a v zimě obří krbová kamna s praskajícím dřevem.

Komentáře

Hlavní zprávy

Jaká pravidla platí při zranění v MHD? Kolik mohou poškození dostat? Deník Metro poradí

Ilustrační snímek
vydáno 21. října 2019  13:39

Ať už v Praze dojde k úrazu při nehodě tramvaje, autobusu či trolejbusu, zranění mají vždy právo na odškodnění. Odpovídající finanční částku pak většinou...  celý článek

Rusové jsou moc fajn, ruské pivo ne, říkají dva „cestovatelé“

Honza Šamla a Vláďa Maroušek za polárním kruhem.
vydáno 21. října 2019  8:32

Kluci z Beer with Travel křtí dnes svou první knížku. Kmotrem je Láďa Zibura.  celý článek

Věřím, že nás technika nezotročí, říká spisovatel Vopěnka

Martin Vopěnka
vydáno 20. října 2019  14:20

Ve světě často překládaný spisovatel Martin Vopěnka ve svém novém románu Láska v čase bezsmrtnosti zajímavým způsobem parafrázuje příběh Romea a Julie....  celý článek

Homo homo autostradus aneb život s dálnicí pod nosem

Miroslava Lobotková se synem pozorují ruch na autostrádě často.
vydáno 20. října 2019  5:32

Zahrádka s výhledem na svodidla. Místo zpěvu ptáků motory a šustění gum. Protihluková stěna? To je živý plot. Jak se žije lidem u dálnice?   celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám