metro.cz

Počasí v Praze

11 °C / 11 °C

Pondělí, 18. listopadu 2019. Svátek má Romana.
Vítězný podnik Café v podpalubí v Michli je zcela nekuřácký.
Vítězný podnik Café v podpalubí v Michli je zcela nekuřácký. | foto: www.vpodpalubi.cz

Jak si udělat to pravé espresso? Poradí vám ve vítězné michelské kavárně

27. října 2013  15:06 Tomáš Belica Metro.cz
Café v podpalubí funguje v polosuterénu domu z roku 1921 ani ne dva roky, ale za tu dobu už se nekuřácká kavárna stihla stát oblíbeným místem pro setkání nejen studentů z protějšího gymnázia, ale jak říká její šéf Petr Krajánek, také "starých známých". Nyní bylo vyhlášeno nejlepší provozovnou Prahy 4. Její majitel má ale cíle poměrně skromné.

"Stavíme na kvalitní čerstvé kávě z malé pražírny, která vytvořila speciální směs s názvem Modrá rybka přímo pro nás. Obzvláště výborná je v kombinaci s naší celoročně točenou vanilkovou zmrzlinou," odpovídá Petr Krajánek na dotaz, co si hosté nejvíce dávají. Ani další specialita kavárny – Ořechové nebe z vlašských ořechů – prý v chladicí vitríně dlouho nevydrží.

Café v podpalubí, které letos získalo ocenění radnice pro nejlepší provozovnu v kategorii hostinská činnost, nově spouští také kurzy Espressologie pro zmrzlinofily. Cílem kurzu je zasvětit účastníky do tajů profesionální přípravy espressa. "Aby rozpoznali i v jiných podnicích, zda si na kávě pochutnají, nebo zda je lepší včas prchnout před lektvarem, který může nesprávnou péčí o surovinu i lajdáckým přístupem k samotné přípravě někdy až ohrožovat zdraví," vysvětluje Krajánek. Ten se ale s plány do budoucna drží poměrně při zemi. "Úplně postačí, když tu vydržíme dostatečně dlouho, aby zde naši hosté a přátelé vždy našli svůj klidný přístav," uzavírá.

Další kavárny na čtyřce

Praha 4 není vyhlášená kavárenská čtvrť. Ale najde se tu několik zajímavých podniků.

  • Café Baretta - maličký podnik má půvabný interiér v námořnickém duchu v Bělehradské ulici.
  • Na kus řeči - v suterénu domu Na Dolinách 47 sídlí malá kavárna, které podle štamgastů neprospěla rekonstrukce.
  • Café Na půl cesty - legendární podnik v Centrálním parku na Kavčích horách. Přes celý rok a obzvlášť v létě se se zde koná řada kulturních akcí.
  • Periferie - sympatická kavárna v Branické ulici, které dominují chutné dortíky, vysoké stropy a v zimě obří krbová kamna s praskajícím dřevem.

Komentáře

Hlavní zprávy

Snowboarding už dávno není masovka. Zbylí fanoušci ho přestali hrotit

Snowboarding
vydáno 17. listopadu 2019  5:07

Sport, dnes známý jako snowboarding, se v českých zemích poprvé objevil jen velmi krátce po svém příchodu do Evropy, tedy na přelomu roku 1979 a 1980. Od...  celý článek

Jsem pankáč perfekcionista, říká Anna K.

Anna K.
vydáno 16. listopadu 2019  7:21

V době vydání tohoto rozhovoru je Anna K. právě v polovině svého předvánočního turné. Hudba je v jejím životě stále hlavním hnacím motorem, ale kromě ní...  celý článek

Svou práci musíme podávat líp, říká primátor

Start „stavby“ metra D
vydáno 15. listopadu 2019  18:02

Zkvalitnění pražské dopravy, řešení dostupnosti bydlení a digitalizace úřadu. To jsou podle Zdeňka Hřiba tři základní sliby, které se mu během jeho...  celý článek

Akce připomínající sametovou revoluci pokračují i po 17. listopadu

Praha 1989
vydáno 15. listopadu 2019  15:14

Pokud o víkendu nestihnete zajít na některou z akcí připomínající třicet let od sametové revoluce nebo ještě toužíte jít na další, budete mít možnost je...  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám