metro.cz

Počasí v Praze

-7 °C / -2 °C

Středa, 23. ledna 2019. Svátek má Zdeněk.
Viktor, Jana, Daniel a Martin – to je tým JAPŮ.
Viktor, Jana, Daniel a Martin – to je tým JAPŮ. | foto: Viktor ŠauerMetro.cz

Nevidím nic krásného na vlašáku, říká zakladatelka zdravého fastfoodu

16. října 2016  14:17 Marek Hýř Metro.cz
Janu štvaly klasické fastfoody. Založila vlastní a vaří v něm jen zdravě. Jana Půlpánová žila jako většina studentů. Často jedla jen pizzy a bagety. Fastfoodový životní styl ji ale pěkně štval, a tak si řekla dost a začala jíst zdravě.

„Toužila jsem do svého jídelníčku zařadit pohanku, luštěniny a celozrnnou rýži a podobně a věřila jsem, že takových je nás víc,“ vypráví o začátku svého podnikání bývalá studentka České zemědělské univerzity (ČZU).

Vytvářet krabičky se zdravým jídlem začínala Jana paradoxně v řeznictví. „Jeho majitel provozoval i bufety na ČZU, takže jsme se domluvili a já první rok dodávala jídlo pouze do našeho kampusu,“ vzpomíná. „Nejsem moc plánovací typ, takže jsem tehdy jela nakoupit všelijaké suroviny a prostě uvařila z toho, co bylo, a pak podle toho udělala etiketu. Dnes už takto punkově nepracuji,“ dodává mladá podnikatelka.

Čtenáři radí

Deník Metro se zeptal svých čtenářů, kam nejraději chodí na zdravé jídlo.

● Aneta Bednářová – Mně hodně vyhovuje bistro Dhaba Beas. Má dostatek poboček, chutná mi tam a naberu si vždycky, kolik chci.

● Karolína Hrušková – Doporučuji Food Story a Gourmeta.

● Anna Černá – Bageterie Express Sandwich Palladium, a není jen v Palladiu. Dělala jsem v této firmě a majitelé dělají opravdu vše pro to, aby to byla zdravá rychlovka.

Její jídlo začalo postupně oslovovat čím dál víc lidí a z nápadu se najednou stal byznys. Jana si vytvořila vlastní značku – JAPŮ. Dnes má kolem sebe tým kamarádů a zásobuje několik pražských prodejen.

„Naše produkty najdete v Biu Letná, Biu Smíchov, Biu Day v DBK Budějovická, WorldVeganu v Černé labuti, Biocentru Krakov. Jeden z prvních odběratelů je HUB Impact Praha,“ jmenuje Jana. Svá jídla vytváří mladá vegetariánka v kuchyni na Letné.

„Vyrábíme pět druhů luštěninovo-obilných salátů. Porce má 220 g a hodí se jako menší oběd nebo jako svačina či pozdní večeře. Sladká jídla u nás zastupují obilné krémy slazené ovocem. Jsou to kaše z jáhel, pohanky a čiroku ochucené kořením a ovocem. Do kaší dáváme i slunečnicová a konopná semínka,“ popisuje Jana. A když jí někdo namítne, že zdravá jídla nevypadají zrovna chutně, tak se mu vysměje.

„Nevidím nic krásného na vlašáku či sekané v housce, což jsou ale jídla, která jedí právě ti, jimž se naše jídla na pohled nezdají. Obecně jsou naše jídla pestrá, barevná a suroviny jsou dobře rozpoznatelné,“ říká. Kromě toho, že se Jana snaží vařit zdravě, myslí i ekologicky. „JAPŮčka mají i praktický obal, říkáme, že máme velkou porci v malém obalu. Je pravda, že jídla musíme do obalu trošku presovat,“ říká Jana.

Zdravý fastfood? V Praze jich je několik

Když se řekne rychlé občerstvení, každý si hned vybaví párek v rohlíku nebo hamburger. Avšak po celém Česku je hned několik míst, kde se můžete najíst rychle a zároveň zdravě. Nejvíc zdravých fastfoodů najdete v metropoli.

Navíc pražské zdravé restaurace, to není jen zeleninový salát a kuskus na sto způsobů. Podniky mají pro mlsné jazýčky připravenu širokou škálu zdravých a chutných jídel. Na své si tu přijdou například milovníci indické nebo italské kuchyně, ale v menu restaurací najdete také třeba špízy a mexické wrapy. Zdravá rychlovka je také polévka nebo pokrmy z hlívy ústřičné.

Křišťálová Lupa 2016

Rychle a zdravě? Jde to.

Tady je pár tipů, kam si v metropoli zajít:

● Dhaba Beas jsou pražské vegetariánské jídelny, které nabízejí indická jídla. V menu jsou sabdží (speciálně připravená zelenina), dál (luštěninové jídlo), zeleninové saláty i zapečená zelenina. Podniky nabízejí polední jídlo formou bufetu.

● Mr. Clou (Metropole Zličín) nabízí čerstvé džusy a speciální detox menu. Koupit se tu dá i hlíva ústřičná s červenou řepou, mrkví, zázvorem, chilli papričkami a klíčky připravená na pánvi wok a podávaná s jasmínovou rýží.

● Polévky, wrapy, sendviče, saláty nebo třeba špízy. To všechno mají v rodinném podniku Famagusta (Vyšehradská). „Nejsme dalším bistrem v řadě, nejsme pouze kavárna, jsme freshfood se svou historií,“ hlásá Famagusta na svém Facebooku.

● Pasta Krusta (Vodičkova) nabízí čerstvé domácí těstoviny, které jsou hotové za pár minut. Italská restaurace má v menu i „velké“ saláty a domácí limonády. Podnik nabízí také jednu perličku. Na každém stole na vás čekají květináče s bylinkami na dochucení těstovin.

Komentáře

Hlavní zprávy

Cedule vyhání turisty. Nápis bránící ve vstupu do kostela svatého Jakuba pobuřuje

Cedule u sv. Jakuba.
vydáno 23. ledna 2019  9:12

Jak by se asi českým turistům líbilo, kdyby se nemohli podívat dovnitř památek v cizině? V tomto duchu se v posledních dnech nesou reakce řady Pražanů na...  celý článek

Kurz znakového jazyka. Řeč zní jen na začátku

Matěj Čipera a Klára Capoušková během lekce.
vydáno 23. ledna 2019  6:01

Redaktor deníku Metro se byl podívat, jak probíhá lekce, kde se mluví rukama.  celý článek

Obchod se strachem. Rodiče platí dětem tisíce za kurzy

Ilustrační snímek
vydáno 22. ledna 2019  12:27

Pět set korun, ale i devět tisíc. O přípravy na středoškolské přijímačky je velký zájem.  celý článek

V paneláku mají zkušebnu a dokonce nahrávací studio. Sousedům to nevadí

Zkouška kapely klíč v panelákovém studiu.
vydáno 22. ledna 2019  10:58

V obyčejném panelovém domě na okraji Prahy si manželé Marianovi z bytu 5+1, ve kterém bydlí, vytvořili profesionální nahrávací a masteringové studio Klíč....  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám