metro.cz

Počasí v Praze

6 °C / 10 °C

Úterý 16. dubna 2024. Svátek má Irena

Kdeže loňské tržby jsou. Lidé chodí do hospody už najedení

  18:40
Restaurace na pražské Pankráci. V poledne se tu tvoří dlouhá fronta. Stoly jsou obsazené, obsluha pouští dovnitř, až když najedení odejdou.
Hospody mají problém. | foto: Martin Veselý, MAFRA

V letech 2020 a 2021 se nejrychleji zotavovaly z propadů gastronomické provozy. Jak rychle se rušila proticovidová opatření, tak rychle se opět otevíraly hospůdky, restaurace i kavárny.

Okénka zachraňovala hlavně rychlá občerstvení
Reálná čísla, jak je nedávno publikovala společnost CBRE, zabývající se pronajímáním kanceláří a obchodních prostor, však vykazují postcovidový optimismus opatrněji. V roce 2020 se gastronomie propadla asi o 35 procent v porovnání s rokem 2019. V roce 2021 to bylo už jen minus 17 procent.

„Celkové výsledky ovlivňovali hlavně prodejci fastfoodových podniků,“ vysvětluje Klára Bejblová, specialista CBRE na průzkum trhu. Následky covidového období, spojené s válkou na východě a sílící inflací, však ovlivňují gastronomii i nadále a o původních číslech si může tento obor zatím nechat zdát.

Gastronomickou Prahu po uvolnění i v současném velkém zdražování drží nad vodou výrazně vyšší kupní síla hlavního města a Středočechů, kteří do města dojíždějí za prací. A také postupně rostoucí počty zahraničních návštěvníků.

Výsledky zkresluje EET
„Poslední údaje Českého statistického úřadu ukazují, že gastronomie je přibližně o dvacet procent pod úrovní předcovidového období,“ říká Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbanky a také poradkyně českého premiéra. Příbuzný a s gastronomií spojený obor ubytování je celorepublikově dokonce na šedesáti procentech obratu z roku 2019.

„Tyto výsledky může ale zkreslovat fakt, že během covidu byla stopnutá elektronická evidence tržeb,“ připomíná Horská důležitou okolnost. Může to znamenat, že tržby v pohostinství mohou být ve skutečnosti vyšší, ale nemusí to platit stoprocentně. I tam, kde vydělávají víc, než oficiálně uvádějí, nemusejí být ani zdaleka na předepidemických číslech.

Zpropadený home office a šetření strávníků
„Úterky až čtvrtky jsou skvělé, ale pondělky a pátky jsou znatelně slabší i v porovnání s rokem 2019,“ připouští kasírující obsluha pankrácké restaurace. Slabý začátek a konec pracovního týdne má jednoduché vysvětlení. Většinu strávníků tvoří v tomto podniku lidé z okolních kancelářských „velkochovů“. Jenže ti si zvykli v pandemii na práci z domova a snaží se tento návyk dodržovat i nyní.

Tržby také ovlivňuje zrušení papírových stravenek a převedení těchto peněz přímo do platů zaměstnanců. „Ti, kteří stravenky neměli ani předtím, omezili návštěvy. Stejně tak ti, kteří dostávají rovnou peníze. Menší propad je u lidí, kteří papírové poukazy stále používají,“ říká Aneta Martišková, vedoucí firemních vztahů stravenkové společnosti Edenred.

Do hospody raději s plným žaludkem
Plné pražské podniky ostře kontrastují s některými provozovnami mimo hlavní město. A nemusíte vyjíždět rovnou do bohem zapomenutých krajů. Stačí vyrazit kousek za hranice velkoměsta do Středočeského kraje, který patří mezi bohaté regiony. V obcích kolem Prahy, kde jinak žijí movití rezidenti, si hospodští už nevyskakují.

„Dříve si tu lidé, jak místní, tak turisté, objednali k obědu pizzu. Teď pravděpodobně uslyšíte, že si řeknou spíš jen o párek v rohlíku u okénka, než aby si sedli ke stolu,“ říká pravidelná návštěvnice jedné z dobřichovických restaurací. Lidé si pak nejspíš doma dopřejí mraženou pizzu z obchodu. „Pokud jdeme s manželem do hospody jen tak na pivo, tak nejsme sami, kdo se předtím nejdřív doma nají,“ přiznává návštěvnice pizzerie s výhledem na řeku Berounku.

Jídlo v restauraci

  • Průměrná útrata za jídlo v restauracích zdražila meziročně nejvíc v Ostravě, Českých Budějovicích a Pardubicích.
  • V Praze stál průměrný oběd v dubnu 2020 necelých 150 korun. Nyní je už na dohled 200 korunám.
  • Nejlevněji se momentálně najíte v Olomouci. Jídlo tam pořídíte kolem 140 korun.
  • Menší ochota utrácet trápí něco málo přes šedesát procent gastronomických zařízení v Česku.
    Autor: Pavel Hrabica Metro.cz

    Hlavní zprávy

    Rozjíždějí mejdany v metru. Někdy se cestující zapojí, jindy je ve vagonu trapné ticho

    vydáno 16. dubna 2024  16:10

    Radek Lembacher dělá marketing, Vašek Komárek zase pracuje na Rádiu Impuls. Jejich společnou vášní je karaoke. Pro veřejnost ho pořádají v Elpíčku na...  celý článek

    „Teď můžeme určovat trendy a překvapit. To, co jsme už vydali, je odvážnější“

    vydáno 16. dubna 2024  7:00

    Kapela Mirai, nesoucí jméno svého frontmana Miraie Navrátila, obráží česká pódia už deset let. „Tak to pěkně vyšlo k výročí, že vydáváme čtvrtou desku,“...  celý článek

    Češi si potrpí na kvalitu. Radši si připlatí za konopí než nějaké jiné bylinky

    vydáno 15. dubna 2024  18:00

    Svět kanabinoidů se rozpíná, aktivisté chtějí potlačit černý trh. Až tři rostlinky marihuany na dospělou osobu v jedné domácnosti a legální držení...  celý článek

    Červnový transport koní Převalského do Kazachstánu: poletí tři hřebci a jedna klisna

    vydáno 16. dubna 2024  18:02

    Pražská zoologická zahrada vybrala osm adeptů koně Převalského ve věku od dvou do čtyř let určených pro první transport do Kazachstánu. Do středoasijské...  celý článek