metro.cz

Počasí v Praze

4 °C / 8 °C

Pondělí, 24. února 2020. Svátek má Matěj.
Ilustrační snímek
Větší foto
Ilustrační snímek | foto: Leila Hamdanová pro iDNES.cz

Kdo platí hotově, tolik netloustne

2. února 2020  5:14 Pavel Hrabica Metro.cz
Karta, nebo cash? Česko patří ve světě k těm zemím, kde je vysoký podíl „hmotných“ peněz.

Co nikdo nepoužívá, to nemá šanci na přežití. To je švédská filozofie ve vztahu k hotovosti při placení. Podíl bankovek a mincí na platbách v této skandinávské zemi se pomalu, ale jistě blíží nule (v současnosti je pod dvěma procenty všech transakcí). Norové jsou ještě níž, u nich tvoří hotovostní placení pod jeden a půl procenta. Také Evropská unie přemýšlí v brzké době alespoň o zrušení jednocentových mincí.

Česko je sice v podílu papírových bankovek a kovových mincí například za Japonskem a Hongkongem, ale v Evropě patří k zemím, kde sice stoupá obliba placení mobily či chytrými hodinkami, kde však lidé v peněženkách stále uchovávají hodně reálných platidel. Jdou kupodivu proti obecným trendům. „V roce 2019 například vzrostl podíl plateb uskutečněných převodem nebo hotovostně na 15 procent, o rok dříve to bylo jen devět procent,“ uvádí ve svých statistikách Česká bankovní asociace.

Peníze v krabici od vína

77

Tolik kilogramů by ve stokorunových bankovkách vážilo sedm milionů, které policisté zabavili hejtmanu Davidu Rathovi. V pětitisícových se částka vešla pohodlně do krabice od vína. Bankovek v různých hodnotách obíhá v Česku celkově 600 miliard.

Hotové peníze ale mají vliv na zdraví. Sice patří mezi přenašeče choroboplodných zárodků (hůře jsou na tom prý jen mobilní telefony a klávesnice počítačů), zato vedou k tomu, že hotovostní platiči s největší pravděpodobností méně mlsají. „Několik studií prokázalo, že když platíme v hotovosti, utrácíme méně například za nezdravé jídlo,“ argumentuje Dominik Stroukal, hlavní ekonom skupiny Roklen. Na účtu, když z něho platíme kartou, se jedna čokoláda nebo zmrzlina navíc ztratí a tolik to nebolí, jako když musíme platit takzvaně na dřevo. „Výzkumy ukázaly, že zdravého jídla nakupujeme kartou stejně, jako když použijeme hotovost, ale při platbách kartou si uděláme i radost něčím nezdravým navíc,“ říká Stroukal .

Teoreticky mohou platby v hotovosti přimět člověka, aby nejen méně utrácel, ale aby třeba i méně pil. „Můžete si na sebe uplést bič i v tom, že když půjdete, jak se říká, na jedno, necháte doma kartu a vezmete si jen padesátikorunu,“ radí Stroukal z Roklenu a přiznává, že se to občas týká i jeho.

Milion ve 100 gramech

Hotovost možná prospívá zdravému životnímu stylu, ale podporuje zločinnost.

  • V roce 2019 se přestaly tisknout bankovky 500 eur kvůli oblibě při nelegálních transakcích. Například v přepočtu jeden milion korun představuje v pětiseteurovkách jen stogramový balíček 80 bankovek.
  • České bankovky představují ve své nominální hodnotě 12 procent HDP.
  • K problematickým platbám kartami se vyjádřila i čtenářka deníku Metro Radka z Plzně. „Když jsem studovala, tak jsem si peníze, které jsem chtěla utratit, musela vybrat z bankomatu a víc o útratě přemýšlela. Jak jsem začala po škole platit kartou, všechno se rozkutálelo,“ řekla.

Komentáře

Hlavní zprávy

Jen tak něco mě nepoloží, říká Vlastina Kounická Svátková

Vlastina Kounická Svátková
vydáno 24. února 2020  15:25

Herečka, spisovatelka, influencerka, módní návrhářka, matka, manželka… To je Vlastina Kounická Svátková. Nově také objíždí školy v rámci vzdělávacího...  celý článek

Převzali jsme vaše dodávky energií, matou energošmejdi

Ilustrační snímek
vydáno 24. února 2020  5:37

Na zájezdy už šmejdi nelákají. Přibývá nabídek na „levnější“ elektřinu nebo plyn.  celý článek

Takovej normální kus plechu

Když vezmete za kliku do vstupní chodby firmy Kovap, zavane na vás minulost.
vydáno 23. února 2020  5:56

Jsou hračky, které přežijí generace. Hráli si s nimi dědečkové a dnes udělají radost jejich vnukům i pravnukům. Schválně používám mužský rod. Protože...  celý článek

Vím, že jsem často za hranou, říká Přemek Forejt

Přemek Forejt
vydáno 22. února 2020  5:31

Nad hosty jeho restaurantu čas od času prolétnou motýli a jemu samotnému hlavou nápady, které ho vynesly na vrchol české moderní gastronomie.   celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám