metro.cz

Počasí v Praze

0 °C / 3 °C

Středa, 26. ledna 2022. Svátek má Zora.

Větší foto
Marek Táborský | foto: Archiv

Když turisté hledají kam v Praze, často zadají spojení „craft beer“, říká majitel pivního baru

  5:22
Pivař rozhodně není. Za týden si dá třeba jen jedno. Během rozhovoru nedopil ani malou ipu. Přesto vlastní dvě hospody. Tu novější otevřel před rokem nedaleko Kampy. Pro Metro se Marek Táborský rozpovídal o podnikání v Praze i o pivních trendech.

Původně byl v místě, kde je nyní váš podnik, oblíbený Mad bar. Jak se stalo, že jste ho nahradili?
Moje druhá hospoda v centru je trochu víc pro turisty a já chtěl i něco pro místní. Náhodou jsem narazil na inzerát, že někdo prodává bar na Malé Straně. Když jsem dorazil na místo, zjistil jsem, že je to Mad bar. S majitelem jsme se domluvili a bylo to.

Bar se jmenuje Craft Beer Spot, takže se mi zdá, že přece jen cílíte na turisty.
Přes obědy sem ale chodí jen Češi, večer je to mix turistů i místních. Ale máte pravdu, že název byl tak trochu kalkul. Když turisté hledají kam v Praze, často zadají spojení „craft beer“.

Co u vás host najde?
Na čepu máme většinou česká piva a sem tam nějaké zahraniční, v lahvích máme česká piva, craftové cidery a další lednici máme plnou lambiků – spontánně kvašených piv.

Nabízíte třeba i slovinské pivo, které leželo v sudech od vína Pinot Noir. Jak se takový kousek shání?
Máme dva pivní experty, Aničku a Travise. Oba se pivům věnují. Vědí, kam zavolat. Navíc mají sommeliérské zkoušky. Člověk musí trochu pátrat a snažit se najít, co sem k nám hosty přitáhne. To znamená piva, jež nemají všude. Pivní komunita často používá i mobilní aplikaci onTap, kde si najdou hospodu včetně nabídky piv. Cíleně pak jdou do podniku jen kvůli konkrétnímu pivu. Lidé z pivní komunity piva doslova sbírají. Možná bych to přirovnal i ke sbírání pokémonů.

Zkuste z menu vyzdvihnout nějakou perličku.
Máme strašně zajímavou kořalku, která je fermentovaná pivními kvasinkami a je v ní výtažek z čaje. Zároveň chci vypíchnout lambiky od Wild Creatures. Za tím projektem stojí lidé z mikulovského pivovaru Mamut. Ke zrání svých piv si zvolili sklep bývalé cihelny blízko Mikulova. Máme tu od nich meruňková, višňová nebo piva z červeného muškátu.

Má to však trošku háček, některá piva tu stojí i tři sta korun. Není to moc?
Však existují i dražší piva. Není totiž jednoduché je uvařit, jedná se například o už zmiňovaná spontánně kvašená piva. Takové pivo navíc dozrává i několik let.

Dají si takové pivo i místní?
Pomalu už si taková piva začínají dávat i Češi. Český trh je ale konzervativní, vyrostli jsme na plzni a čekáme, že to pivo bude mít takovou nebo makovou pěnu a že bude chutnat podle zažité šablony, takže pokud je to pivo jiné, mnoha lidem nechutná.

V současnosti jsou moderní piva typu IPA nebo ale. Je to tak?
Nejvíc jsou nyní v kurzu kyselá piva, takzvané soury. Jsou víc občerstvující, nemají tolik alkoholu. Ještě před dvěma lety se v Česku takové pivo skoro nevařilo a nyní je hrozně trendy.

Zpět k tomuto místu. Je craftová hospoda na Malé Straně terno?
Čekal jsem to lepší. Teď jsme druhý měsíc v mírném plusu. Češi tak nějak vědí, že u nich na chatě vyjde jeden kousek na 25 korun. U nás stojí ležák 60 korun a turisté, kteří se nebojí za pivo něco víc utratit, se pohybují spíš na druhé straně řeky.

Má hospoda štamgasty?
Máme obědové štamgasty, ale i ty pivní večerní. Já mezi štamgasty našel i svoji současnou přítelkyni. To je moje životní výhra.

Jak jste se dostal k pivnímu podnikání?
Správná odpověď by asi byla láska k pivu, ale to bych lhal. Pivo mám rád a máme ho také v rodině. Třeba strejda dělá ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském, ale já rozhodně neotevřel hospodu proto, že bych chtěl prodávat pivo. Začalo to tak, že jsem se s kamarádem dostal k hospodě v centru. Chtěli jsme tam dělat české večery pro turisty. Ti by ochutnávali jídlo a pivo. Nakonec z toho sešlo. Já ale pak od kamaráda jeho podíl odkoupil, v hospodě se začaly dělat degustace a mě to celé začalo bavit.

Komentáře

Hlavní zprávy

Doba, kdy za nás bude platit naše auto, je už za rohem

vydáno 25. ledna 2022  17:14

Metody, jak klientovi vytáhnout z kapsy peníze, hledají obchodníci denně. K novým způsobům, jak si plnit co nejrychleji a bez čekání své sny, přispívají i...  celý článek

Kvůli viru odvolávají spoje MHD. Dopravci si řidiče půjčují mezi sebou

vydáno 25. ledna 2022  17:00

Omikron dává zabrat i organizátorovi hromadné dopravy Ropid. Výpadky řeší i v řádu minut.   celý článek

Zmatky kolem biokontejnerů. Neplaťte za ně, radí popeláři

vydáno 25. ledna 2022  13:42

Omluva magistrátu za zdražení svozu odpadu, populismus, ale i příležitost pro ty, kteří chtějí ušetřit. Tak se hovoří o nové možnosti Pražanů zažádat si...  celý článek

Zahraniční filmaři opouštějí Česko. S nimi i prestiž a peníze

vydáno 25. ledna 2022  5:19

Zahraniční štáby loni v tuzemsku utratily přes devět miliard korun. Kvůli rozpočtovému provizoriu pro ně nejsou peníze na investiční pobídky, proto z...  celý článek

Vaše fotky z Prahy