metro.cz

Počasí v Praze

3 °C / 10 °C

Čtvrtek 18. dubna 2024. Svátek má Valérie

Kolik kyslíku potřebuje vaše jídlo? Lidé by uvítali údaje

  19:54
Nejméně zatíží přírodu jablko, nejvíc maso. Pokud je ovoce dovezeno do Česka z Jižní Ameriky, může to být naopak.
Ilustrační snímek | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Epidemie nahrává změnám. V létě iniciovali poslanci nápad, že do českých obchodů by mělo jít až 85 procent českých potravin. Důvodem je potravinová soběstačnost.

Jak si vedeme

  • Uhlíková stopa u spotřeby potravin domácností s vyšším příjmem je vyšší na venkově než ve městech.
  • Nejvyšší uhlíkovou stopu v potravinách mají u nás na svědomí lidé z nižší střední třídy.
  • Domácnost z města vyprodukuje ročně asi 1,6 tuny CO2. 
  • Domácnost na venkově se podílí na produkci CO2 ročně necelou 1,5 tuny.

Ministerstvo zemědělství už přišlo s ideou věnovat přes čtyři miliardy korun na zvýšení potravinové soběstačnosti. Vítají to lokální výrobci potravin, proti jsou velcí obchodníci. „Novela zpřísňuje definici toho, co je česká potravina. Nyní tu máme čtyřicet procent vepřového z českých prasat, ale takhle jich bude za česká považována jen pětina,“ myslí si o poslanecké aktivitě šéf Svazu průmyslu a obchodu Tomáš Prouza.

Někteří lidé by ale takové nařízení přivítali i kvůli tomu, že by se se k nám nevozily potraviny až z opačného konce planety. Přibývá těch, kteří by se rádi v prodejně dopídili nejen složení potraviny, ale i informací, jak moc zatěžuje její výroba a distribuce přírodu.

Dvě třetiny Čechů se v současnosti domnívají, že změnu klimatu ovlivňuje výroba potravin nebo chov zvířat. Vyplývá to z průzkumu společnosti Kantar. Dokonce až tři čtvrtiny lidí by přivítaly, kdyby informace o „uhlíkové stopě“ byla v nějaké formě přímo na obalu potraviny. Do praxe to momentálně uvádí byšický výrobce instantních polévek Do hrnečku. Na obalu najde zákazník logo „Výrobek šetrný k planetě“.

Podle výrobce mají menší uhlíkovou stopu než banán či houska se sýrem. „Důvodem jsou nízké náklady na dopravu, skladování, minimální odpad při zpracování zeleniny, využití obnovitelné elektřiny či absence palmového oleje,“ uvádí Magdalena Šodorová, která odpovídá za polévky značky Vitana. Do ekologické stopy výrobku nejsou ale započítány kroky, které jsou spojeny s distribucí zboží k zákazníkovi či likvidací odpadu. 

Jak se měří stopa polévek

Kromě výsledku měření, jak pytlíkové polévky zatěžují planetu, je zajímavé, co všechno se u nich zjišťovalo a co má na životní prostředí největší vliv.

Například ohřev vody před konzumací zatíží ozónovou vrstvu jen zhruba deseti gramy CO2. Pozoruhodný je ale rozdíl mezi jednotlivými druhy. Nejekologičtěji vyšla kuřecí (suroviny vyprodukovaly asi 33 gramů CO2), na opačném konci je sýrová s houstičkami (asi 95 gramů CO2). Ta dokonce překonává uzený vývar s česnekem.

Měření prokázalo, že naopak nejmenší podíl na produkci celkové uhlíkové stopy má na výrobě instantních polévek obecně kritizovaná doprava, a to dokonce méně než uhlíková stopa obalových materiálů. U těch se například počítalo zatížení flexibilní fólie, která tvoří primární obal výrobku, přepravního kartonového boxu a lepicí pásky. Měřením prošlo celkově 17 polévek. 

Autor: Pavel Hrabica Metro.cz

Hlavní zprávy

Biker Michal Maroši se divákům otevře v dokumentu Ten, co slaví každý den

vydáno 18. dubna 2024  12:00

Vrcholových sportovců je nepočítaně, ale jen pár z nich může říct, že o nich někdo natočil film. Mezi takové nově patří i biker Michal Maroši, který si i...  celý článek

Postele XXL čekají v nemocnici na pacienty, kteří mohou vážit až 500 kilo

vydáno 18. dubna 2024  5:00

Skupina sestřiček na jednotce intenzivní metabolické péče (JIMP) na III. interní klinice Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze na Karlově náměstí si...  celý článek

Při hezkém počasí jsou dlahy na úrazovce denní chléb. Napilno mají nemocnice u cyklostezek

vydáno 17. dubna 2024  14:52

Prim hraje v těchto dnech venku spíš aprílové počasí. Kolařská sezona ale už vypukla naplno. Napilno mají prodejny, servisy i lékaři. S teplým počasím už...  celý článek

Potravina budoucnosti? Čeští vědci vylepšují jedlý hmyz. Krmí ho mrkví a špenátem

vydáno 17. dubna 2024  10:59

Červi, fuj. Takto asi vypadají reakce některých Čechů, když vidí na nejrůznějších food festivalech stánky s jedlým hmyzem. I když se může zdát, že Češi...  celý článek