metro.cz

Počasí v Praze

-1 °C / 12 °C

Pondělí, 18. února 2019. Svátek má Gizela.
Nový rok s dobrým sektem
Větší foto
Nový rok s dobrým sektem | foto: MAFRA

Konec roku s bublinkami

30. prosince 2018  10:38 Petr Holeček Metro.cz
V těchto dnech si užíváme přehršle jídla, pití a čekají nás novoroční předsevzetí o hubnutí.

Jak odolat babiččině vánočce, vinné klobáse s bramborovou kaší a rybě, kterou strýček Josef vlastnoručně chytil? Ve vzduchu je přitom velkolepá otázka: Co si dopřejeme k pití?

„Vánoční a povánoční setkání s rodinou a přáteli je vhodné začít aperitivem v podobě sklenky suchého sektu kategorie extra brut nebo brut,“ doporučuje David Král, trojnásobný držitel titulu Sommelier, a doplňuje: „Ke klasickým polévkám bych určitě doporučil vína odrůd Veltlínské zelené nebo Ryzlink vlašský, ke smaženým pokrmům si vždy rád dám elegantní sekt postavený na odrůdách Rulandské bílé, Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský.

„Jeho kyselinka spolu s alkoholem pomáhá v těle odbourávat tuk, sekt tak tělu pomáhá jídlo zpracovat,“ vysvětluje Král.

Šumivá vína se skvěle hodí i k dezertům, ale je nutné zajímat se, v jaké kondici jsou. „K cukroví a sladkému obecně se hodí polosuché a sladké sekty, které mají vyšší obsah cukru, a proto se hezky doplňují,“ radí Král. „Může jít třeba o bílou či červenou variantu sektu. U vín bych zvolil ta v kategoriích výběr z hroznů, ledová či slámová,“ dodává.

Ohňostrojem to začíná

Poslední a neméně náročná událost z hlediska dobrého jídla a kvalitního pití přichází s oslavou nového roku. Stoly praskají pod nánosy jednohubek a v některých domácnostech se ještě dodržuje tradice ovaru s křenem. Tradiční je samozřejmě také novoroční přípitek, který v sobě nese poslání, aby rok následující byl ještě lepší než ten předchozí. „Začněte nový rok s klasickým sektem typu brut a užívejte si lahodnou chuť bublinek v dobré společnosti,“ podotýká s úsměvem hlavní sommeliér Bohemia Sektu David Král.

Nechcete přijít o přípitek, ale nemůžete pít alkohol, protože řídíte nebo jste budoucí maminka? Pro vás jsou připravené různé nealkoholické varianty sektů, které vám budou určitě chutnat.

„Známý ranní bolehlav po probdělé noci na večírku nejčastěji způsobují dvě věci – cukry a dehydratace. Doporučuji se proto vyvarovat míchání koktejlů či sladkých likérů a raději zvolit suchý sekt v kondici brut. Důležité je také sklenky s bublinkami prokládat vodou a dopřejte si i něco dobrého k jídlu. A když se přece jen bolest hlavy ráno dostaví, nalijte si skleničku rajčatového džusu, dejte si pořádnou snídani a jděte se projít na čerstvý vzduch. Pomůže vám také hodně silný vývar nebo vitaminy v podobě jablka, manga a avokáda,“ přidává užitečné tipy sommeliér.

Komentáře

Hlavní zprávy

Placení kartou v příměstských autobusech vázne

Zdánlivě snadné
vydáno 18. února 2019  12:28

Už několik měsíců mohou lidé platit jízdné u řidiče ve vybraných příměstských autobusech Pražské integrované dopravy platební kartou. Podle pražského...  celý článek

Vyhřívané lanovky i rolby, které řídí satelit. Špindl udělal mílový krok

Šestisedačková lanovka má i vyhřívání.
vydáno 18. února 2019  9:19

Tam, kde v Krkonoších končí vodní nádrž Labská a začíná Špindlerův Mlýn, stávala ještě v devadesátých letech u ­parkoviště bouda s obrovskými kamny....  celý článek

Konec Tlusté koaly. Poslední pivo tu padne tento týden

Filip Jaroševský (vpravo) se loučí se „svým“ podnikem.
vydáno 18. února 2019  6:57

Redaktor deníku Metro naposledy poseděl v pubu v Senovážné ulici.  celý článek

„Chceš knihu? Jeď na Čerňák!“

Sídliště Černý Most
vydáno 17. února 2019  11:11

Vojtěch Havlovec spolu s kamarády vydal knihu o Černém Mostě. Název Linka č. 141 připomíná legendární autobus, který v době před postavením metra lidem ze...  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám