„Zaměřujeme se zejména na pacienty v riziku podvýživy, které pravidelně a komplexně sledujeme po nutriční stránce, a snažíme se tak rozvoji malnutrice zabránit nebo ji zvrátit. V této práci nám velmi pomáhají sestřičky, které zadávají potřebné informace do tzv. nutričního screeningu a díky nim se o takto rizikových pacientech dozvíme. Indikovaným pacientům s individuálními stravovacími potřebami sestavujeme na míru jídelní plány. Při vzniku nového dietního omezení za hospitalizace pomáháme pacientovi a rodinným příslušníkům zorientovat se v zásadách vyvážené stravy a poradit jim s vhodnou úpravou pokrmů,“ říká vedoucí nutriční terapeutka blanenské nemocnice Zuzana Krabáčová.
U pacientů může chybět chuť k jídlu z mnoha důvodů: nemoc, užívání léků, méně pohybu, změna prostředí, odloučení od rodiny, vyšší věk, problémy s chrupem, poruchy polykání… Adekvátní výživa je však velice důležitá.
Na zkvalitňování nutriční péče se v blanenské nemocnici pracuje již delší dobu. Před časem se například podařilo vytvořit speciální diety určené pro pacienty s poruchami polykání, u nichž hrozí nejen zmíněné riziko podvýživy, ale také například výskyt častých pneumonií z důvodu možnosti vdechnutí zbytků jídla, které zůstanou v ústech.
Cílem týmu nutričních terapeutek bylo tedy podávat lidem s poruchami polykání stravu upravenou do podoby hladkého pyré tak, aby byla nejen bezpečná z hlediska rizika aspirace, ale zároveň esteticky zajímavá, chutná a voňavá.
Má-li jídlo pacienty zaujmout, servíruje se na dělené talíře, aby se zajistila barevná a chuťová odlišnost jeho jednotlivých složek. To, že jíme i očima, je nezpochybnitelný fakt a pacienti díky této úpravě zkonzumují větší množství jídla.
U lidí s poruchami polykání se do procesu komplexní péče zapojují také klinické logopedky, které na základě vyšetření doporučí nejen vhodnou stravu a konzistenci, ale také například ideální polohu pacienta při podávání jídla.