Klání pořádá česko-francouzská sekce gymnázia ve čtvrtek 23. ledna od 18 hodin v kulturním centru Variace na Horním náměstí 23.
Vstupné je 50 korun, soutěžící s vlastním koláčem mají vstup zdarma. Porota složená z francouzských gurmánů a odborníků na tradiční kuchyni posoudí vzhled, chuť a autentičnost soutěžních výrobků, nejlepší pekaři budou odměněni hodnotnými cenami.
Třetí ročník soutěže doprovodí povídání o francouzské novoroční tradici. Po vyhlášení výsledků si každý účastník odnese svůj díl koláče. Někteří se mohou těšit, že v něm najdou skryté překvapení, které do něj pekaři a pekařky ukryli při přípravě.
Recept na tradiční Galette des Rois s mandlovou náplníTěsto: 500 gramů listového těsta Rozválejte těsto a vykrojte dva kruhy pomocí talíře. Jeden kruh naplňte mandlovou náplní zvanou frangipane a vložte dovnitř fève (drobné překvapení, keramická figurka či fazolka). Okraje nechte volné (cca 1,5 cm) a navlhčete vodou, aby se kruhy spojily. Druhý kruh položte na náplň, spojte okraje a vrchní část ozdobte nožem do tvaru růžice. Potřete žloutkem a nechte hodinu chladit v lednici. Frangipane (mandlová náplň): Vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte máslo, mandlovou moučku, smetanu a rum. Směs nechte vychladit v lednici a poté použijte jako náplň. Pečení: Koláč pečte při 200 °C cca 35 minut. Podávejte vlažný. |