„Praha, Brno, Ostrava nebo Plzeň a další nabízejí rozmanité gastronomické zážitky. Opravdové perly se ovšem nacházejí v menších regionech. Nejedná se jen o restaurace, ale i farmy, kde lze nakoupit řemeslné a kvalitní potraviny. Největší progres zaznamenala kávová kultura a rozvoj bister. Výběrovou kávu si dopřejete nejen v Plzni, ale i například v Klatovech – v pekárně a kavárně Zrno budete jako v ráji,“ říká.
Tomáš Popp na základě vlastních zkušeností tvrdí, že kvalitní gastronomie se šíří celou republikou a jako houby po dešti rostou rodinné restaurace, bistra, kavárny, pekárny. Upozorňuje, že podniky vaří nejen chutná jídla, ale pracují s lokálními, sezonními potravinami. Propojuje se tak svět gastronomie a řemeslného farmaření. Vnímá to jako nesmírně pozitivní krok, který oceňují i inspektoři z gastronomického průvodce Michelin.
Domnívá se, že ve spolupráci mezi šéfkuchaři a farmáři jsme v Česku zatím ještě pouze na začátku a připomíná, že takové propojení vítají i experti na kvalitu stravování.
Tomáš Popp (46 let)
|
„Inspektoři Michelinu se rozjeli po regionech a byli potěšeni kvalitou nabízených pokrmů. Dalším důkazem zvyšující se kvality gastronomie je letos poprvé zveřejněný průvodce Gault & Millau. Zaměřil se hodně na české a moravské regiony a najdete v něm desítky skutečně skvostných podniků,“ pokračuje.
V Plzeňském kraji byl letos nejvýše hodnocen Boutique hotel Nebespán v Kašperských Horách, který nabízí francouzskou kuchyni v srdci Šumavy.
Druhé nejlepší hodnocení má plzeňská restaurace Štipec. „Ta je důkazem přínosu propojování farmářů a šéfkuchařů. Šéfkuchař Vojta Gaier vytváří nápaditá jídla připravená z lokálních, sezonních surovin. Ryby mají původ v sádkách v plzeňské vodárně. Zeleninu dováží Josef Krůs z nedalekých Domažliček u Klatov. Vepřové maso dodává malý chov ze severu Plzeňska… Důležitou součástí jídel ze Štipce je pec na dřevo,“ popisuje přednosti oceněného podniku.
Mimořádné restaurace vidí i na venkově. Vybavuje se mu například Angusfarm Soběsuky, kde je podle Poppa povinností každého gastronauta se zastavit. „Tamní steaky z býčků plemene Angus, chovaných v okolí a na Šumavě, jsou vyhlášené. Restaurace má vlastní bourárnu a zrárnu. Dokáže tak svým hostům připravit maso v té nejvyšší kvalitě s jasným původem masa. Angusfarm Soběsuky jsou držitelem certifikátu Slow Food od hnutí, které prosazuje autentickou gastronomii z lokálních surovin. Vajíčka ze Šumavy, sýry z Držovic, zelenina z Mlýna Podhora, to je jen pár farmářských surovin, které restaurace používá,“ vysvětluje.
Tomáš Popp je přesvědčený, že náruč Plzeňského kraje je doširoka otevřená všem milovníkům jídla. Doporučuje zastavit se pro jablka, mošty, jahody i borůvky v sadech Nebílovy nebo ve faremní prodejně minimlékárny JOMA v Janovicích nad Úhlavou, kde se nabízí skvělý tvaroh, ale i sýry, jogurty nebo zákys.
V Sušici doporučuje zajít do restaurace Bejkárna, kde se vaří z masa farmy Zelený. „Jirka Zelený s rodinou připravuje i celou řadu řeznických dobrot. Paštiky, šunku, špekáčky. Nejen ty si můžete koupit v jejich farmářském obchodu v Sušici,“ nabízí jeden ze svých tipů.
Některé má i pro oblast Českého lesa, který je sice vyhlášený krásnou přírodou, ale horší je to s nabídkou pohostinských služeb. I tam se prý situace vyvíjí dobrým směrem. Například procházky v okolí Železné kousek od Rozvadova navrhuje zpestřit v restauraci Hvozd v Resortu Český les, kde se opět nabízí suroviny od místních farmářů.
Většina znalců dobrého jídla patrně bude znát Karlovy Vary, které mají pověst nádherného města s dobrými gastronomickými službami. Kuchyni Grandhotelu Pupp vládne Ondřej Koráb, člen Národního týmu kuchařů a cukrářů. Tamní pražírna a kavárna Lékárna se stala také vyhlášenou.
Jídlo má i silný emocionální náboj
Tomáš Popp tvrdí, že za vynikající gastronomií je možné vyrazit i hlouběji do pohraničí. Upozorňuje, že například Pivovar Červený vlk v Božím Daru vaří nejen výborné pivo, ale i skvělé jídlo. „Tamní kuchyně je poctivá, lahodná a je znát, že se na ní pracuje s velkou péčí.“
Doporučuje i Poštovnu Rolava, nový podnik kousek od Přebuzi. Vkusně zrekonstruovaná útulná chalupa nabízí ubytování i výborné jídlo. „Obec Šindelovou budou asi lidé znát jen ze zpráv o počasí jako mrazovou kotlinu. Byla by škoda nechat se odradit zimou, protože si můžete ze Šindelové odvézt mimo rýmy i báječné, poctivé uzeniny z Řeznictví Šindelová. Milovníci ryb si mohou skočit pro pstruha, sivena nebo jesetera do tamních sádek,“ popisuje.
Tomáš Popp zdůrazňuje, že jídlo není jen palivo pro tělo, ale podle něho má i silný emocionální náboj. Tvrdí, že dokáže člověka rozvášnit i rozčílit, může mu vykouzlit úsměv na tváři a potěšit duši. Za důležité proto považuje, aby si lidé vybírali dobré podniky, které vaří z kvalitních, místních, sezonních surovin.
„Podpoří tím život v menších městech a vesnicích. Budou se podílet na rozvoji kvalitních restaurací i řemeslných zpracoven nebo farem. Svými penězi rozhodujeme o mnohém. Šťastnou cestu naplněnou těmi nejlepšími kulinářskými zážitky,“ uzavírá.