Jídlo je víc než pouhé palivo pro tělo, tvrdí odborník na vaření

  9:22
Gastroturismus – cestování za dobrým jídlem může lidem dát víc než jen potěšení z toho, že si pochutnali. Tvrdí to odborník na vaření i kvalitu potravin Tomáš Popp, který pro dobré suroviny a pokrmy, s nimiž je spokojený, často používá výraz „fajnový jídlo“. Podle něho se milovníci dobrých pokrmů nemusí bát vyrazit nejen na výlet, ale i na dobrý oběd či večeři mimo velká krajská města.
Tomáš Popp je odborníkem na vaření i kvalitu potravin. Tvrdí, že za dobrým...

Tomáš Popp je odborníkem na vaření i kvalitu potravin. Tvrdí, že za dobrým obědem nemusejí už lidé jezdit do velkých měst, ale opravdové perly se nacházejí v menších regionech. | foto: Archiv Tomáše Poppa

„Praha, Brno, Ostrava nebo Plzeň a další nabízejí rozmanité gastronomické zážitky. Opravdové perly se ovšem nacházejí v menších regionech. Nejedná se jen o restaurace, ale i farmy, kde lze nakoupit řemeslné a kvalitní potraviny. Největší progres zaznamenala kávová kultura a rozvoj bister. Výběrovou kávu si dopřejete nejen v Plzni, ale i například v Klatovech – v pekárně a kavárně Zrno budete jako v ráji,“ říká.

Tomáš Popp na základě vlastních zkušeností tvrdí, že kvalitní gastronomie se šíří celou republikou a jako houby po dešti rostou rodinné restaurace, bistra, kavárny, pekárny. Upozorňuje, že podniky vaří nejen chutná jídla, ale pracují s lokálními, sezonními potravinami. Propojuje se tak svět gastronomie a řemeslného farmaření. Vnímá to jako nesmírně pozitivní krok, který oceňují i inspektoři z gastronomického průvodce Michelin.

Domnívá se, že ve spolupráci mezi šéfkuchaři a farmáři jsme v Česku zatím ještě pouze na začátku a připomíná, že takové propojení vítají i experti na kvalitu stravování.

Tomáš Popp (46 let)

  • Začal být známý před řadou let jako organizátor vyhlášených plzeňských farmářských trhů. Ty se zařadily mezi nejlépe hodnocené v rámci celého Česka a skvělé renomé mají dodnes.
  • Záběr Tomáše Poppa se však výrazně rozšířil. Dnes je manažerem Asociace kuchařů a cukrářů ČR i členem Národního týmu kuchařů a cukrářů.
  • Společně se známými osobnostmi z oboru vystupoval v televizních pořadech a účastnil se akcí v zahraničí.
  • Podílí se na česko-německém projektu Vaříme dobře, který je zaměřen na vzdělávání v oblasti gastronomie.
  • Nedávno patřil mezi odborníky, kteří hodnotili kvalitu jídel ze školních jídelen v Plzni a nabízel doporučení, jak stravování žáků vylepšit.

„Inspektoři Michelinu se rozjeli po regionech a byli potěšeni kvalitou nabízených pokrmů. Dalším důkazem zvyšující se kvality gastronomie je letos poprvé zveřejněný průvodce Gault & Millau. Zaměřil se hodně na české a moravské regiony a najdete v něm desítky skutečně skvostných podniků,“ pokračuje.

V Plzeňském kraji byl letos nejvýše hodnocen Boutique hotel Nebespán v Kašperských Horách, který nabízí francouzskou kuchyni v srdci Šumavy.

Druhé nejlepší hodnocení má plzeňská restaurace Štipec. „Ta je důkazem přínosu propojování farmářů a šéfkuchařů. Šéfkuchař Vojta Gaier vytváří nápaditá jídla připravená z lokálních, sezonních surovin. Ryby mají původ v sádkách v plzeňské vodárně. Zeleninu dováží Josef Krůs z nedalekých Domažliček u Klatov. Vepřové maso dodává malý chov ze severu Plzeňska… Důležitou součástí jídel ze Štipce je pec na dřevo,“ popisuje přednosti oceněného podniku.

Mimořádné restaurace vidí i na venkově. Vybavuje se mu například Angusfarm Soběsuky, kde je podle Poppa povinností každého gastronauta se zastavit. „Tamní steaky z býčků plemene Angus, chovaných v okolí a na Šumavě, jsou vyhlášené. Restaurace má vlastní bourárnu a zrárnu. Dokáže tak svým hostům připravit maso v té nejvyšší kvalitě s jasným původem masa. Angusfarm Soběsuky jsou držitelem certifikátu Slow Food od hnutí, které prosazuje autentickou gastronomii z lokálních surovin. Vajíčka ze Šumavy, sýry z Držovic, zelenina z Mlýna Podhora, to je jen pár farmářských surovin, které restaurace používá,“ vysvětluje.

Tomáš Popp je přesvědčený, že náruč Plzeňského kraje je doširoka otevřená všem milovníkům jídla. Doporučuje zastavit se pro jablka, mošty, jahody i borůvky v sadech Nebílovy nebo ve faremní prodejně minimlékárny JOMA v Janovicích nad Úhlavou, kde se nabízí skvělý tvaroh, ale i sýry, jogurty nebo zákys.

V Sušici doporučuje zajít do restaurace Bejkárna, kde se vaří z masa farmy Zelený. „Jirka Zelený s rodinou připravuje i celou řadu řeznických dobrot. Paštiky, šunku, špekáčky. Nejen ty si můžete koupit v jejich farmářském obchodu v Sušici,“ nabízí jeden ze svých tipů.

Některé má i pro oblast Českého lesa, který je sice vyhlášený krásnou přírodou, ale horší je to s nabídkou pohostinských služeb. I tam se prý situace vyvíjí dobrým směrem. Například procházky v okolí Železné kousek od Rozvadova navrhuje zpestřit v restauraci Hvozd v Resortu Český les, kde se opět nabízí suroviny od místních farmářů.

Většina znalců dobrého jídla patrně bude znát Karlovy Vary, které mají pověst nádherného města s dobrými gastronomickými službami. Kuchyni Grandhotelu Pupp vládne Ondřej Koráb, člen Národního týmu kuchařů a cukrářů. Tamní pražírna a kavárna Lékárna se stala také vyhlášenou.

Jídlo má i silný emocionální náboj

Tomáš Popp tvrdí, že za vynikající gastronomií je možné vyrazit i hlouběji do pohraničí. Upozorňuje, že například Pivovar Červený vlk v Božím Daru vaří nejen výborné pivo, ale i skvělé jídlo. „Tamní kuchyně je poctivá, lahodná a je znát, že se na ní pracuje s velkou péčí.“

Doporučuje i Poštovnu Rolava, nový podnik kousek od Přebuzi. Vkusně zrekonstruovaná útulná chalupa nabízí ubytování i výborné jídlo. „Obec Šindelovou budou asi lidé znát jen ze zpráv o počasí jako mrazovou kotlinu. Byla by škoda nechat se odradit zimou, protože si můžete ze Šindelové odvézt mimo rýmy i báječné, poctivé uzeniny z Řeznictví Šindelová. Milovníci ryb si mohou skočit pro pstruha, sivena nebo jesetera do tamních sádek,“ popisuje.

Tomáš Popp zdůrazňuje, že jídlo není jen palivo pro tělo, ale podle něho má i silný emocionální náboj. Tvrdí, že dokáže člověka rozvášnit i rozčílit, může mu vykouzlit úsměv na tváři a potěšit duši. Za důležité proto považuje, aby si lidé vybírali dobré podniky, které vaří z kvalitních, místních, sezonních surovin.

„Podpoří tím život v menších městech a vesnicích. Budou se podílet na rozvoji kvalitních restaurací i řemeslných zpracoven nebo farem. Svými penězi rozhodujeme o mnohém. Šťastnou cestu naplněnou těmi nejlepšími kulinářskými zážitky,“ uzavírá.

Nejčtenější

OBRAZEM: Chátrající Praha. Znáte příběhy nejznámějších ruin a opuštěných domů?

Vymlácená okna, zazděné dveře a léta zarostlé vstupy. Takových opuštěných budov najdete v hlavním městě spousty, jen Pražané už si jich po letech míjení tolik nevšímají. Většinou mají kromě...

Proměna Pankráce v přímém přenosu. Rekonstrukce stanice metra C pokračuje dle plánu

Stanice metra se mění před očima. I když zatím jen těm, kteří mají přilbu a vstup na stavbu. Rekonstrukce pokračuje podle plánu a práce jdou do finále: mizí staré eskalátory, přibývá kabelů, světel i...

KVÍZ: Kaštan nebo těžká noha. Znáte slang pražských dopraváků?

Řidiči, dispečeři i revizoři mají svou vlastní řeč a ne každý cestující jí rozumí. Poznáte, co znamená, když se někde vymete oblouk nebo se objeví černá huba?

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...} {LABEL}

Zarostlé schody v Karlíně ukrývají zapomenutou železniční historii. Obnoví zdejší zastávku?

Mezi činžáky v Pernerově ulici v Karlíně si jich možná ani nevšimnete. Za bránou mezi domy 324 a 357 však zarůstají schody, které vedly na dávno zrušenou železniční zastávku. Ta kdysi sloužila...

Největší armády světa. Uhodnete, která je ta „nej“? Pořadí vás dost možná i překvapí

Čtvrtý rok ruské války proti Ukrajině se často dotýká otázky, jak silná je armáda agresora, kolik bojovníků má k dispozici napadená země. Mluví se také o tom, kolik mužů i žen by do zbraně mohla...

Netrpěliví fanoušci, autobusy uvízlé v kolonách. Doprava na MotoGP zkolabovala

Tisíce fanoušků se snažily od sobotního rána dostat na Masarykův okruh v Brně, kde se konají závody MotoGP. Pod jejich náporem však doprava v okolí zkolabovala. V koloně uvízly desítky autobusů...

19. července 2025  12:22,  aktualizováno  14:03

Policie pátrá po muži z Trutnovska, má psychické obtíže, může být nebezpečný

Policie pátrá po 49letém muži z Horní Brusnice na Trutnovsku. Pohřešovaný je od středy. Muž se léčí se závažnými psychickými problémy a bez medikace může být...

19. července 2025  12:21,  aktualizováno  12:21

Porsche srazilo cyklistku, motorkář to sledoval a narazil do dalšího auta

Rovnou dvě dopravní nehody na jednom místě se udály ve středu večer v Albrechtické ulici v Krnově. Nejprve narazil řidič auta do cyklistky, žena s vážným zraněním putovala do krnovské nemocnice....

19. července 2025  13:22,  aktualizováno  13:22

U Apolináře hořelo. Před ohněm prchaly maminky i s novorozeňaty. Požár vznikl v automatu na kávu

Ve vestibulu kliniky porodnictví, gynekologie a neonatologie v Apolinářské ulici v Praze dne v noci hořelo. S preventivních důvodů byli z části kliniky evakuováno několik novorozeňat s maminkami.

19. července 2025  13:14

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...} {LABEL}

Sokoli opustili hnízdo, Čtyři palice jsou tak znovu přístupné

Opravdu mimořádný úspěch. Tak označují ochranáři vyhnízdění kriticky ohrožených sokolů stěhovavých na skalním útvaru Čtyři palice nedaleko Českých Milov na Žďársku. Dvě mláďata, samec a samice, před...

19. července 2025  13:12,  aktualizováno  13:12

Ženy do vědy patří, jsou nepostradatelné, míní mladá výzkumnice a popularizátorka

Nejen výzkumu nanotechnologií v léčbě rakoviny se věnuje Michaela Vojníková. Kromě toho se také snaží o popularizaci vědy na sociálních sítích. „Chci oslovit mladé, středoškoláky i vysokoškoláky, a...

19. července 2025  13:02,  aktualizováno  13:02

Z Braníka přes Modřany do Libuše jezdily 2:30 hod. místo tramvají autobusy x17. Linka 2 byla z centra ukončena ve smyčce Dvorce a linka 17 ve smyčce nádraží Braník. Důvodem byla stržená trolej...

vydáno 19. července 2025  12:53

Sídliště Solidarita

Na Sídlišti Solidarita ve Strašnicích rychle usychá strom.

vydáno 19. července 2025  12:18

Příjezd fanoušků počítačové hry na hrad Trosky se obešel bez problémů

Příjezd fanoušků počítačové hry Kingdom Come: Deliverance 2 (KCD II) na zříceninu hradu Trosky v Českém ráji se dnes obešel bez problémů. Památka hostí akci...

19. července 2025  9:47,  aktualizováno  9:47

U Apolináře v noci vypukl požár. Před ohněm prchaly maminky i s novorozeňaty

Noční požár automatu na kávu ve vestibulu kliniky porodnictví, gynekologie a neonatologie v Apolinářské ulici si vyžádal hasičský zásah a evakuaci několika lidí včetně novorozeňat. Na místě nebyl...

19. července 2025  9:12,  aktualizováno  11:26

Košťálek na Colours of Ostrava začínal jako brigádník, nyní bude ředitelem

Filip Košťálek na festivalu Colours of Ostrava začínal jako brigádník. Postupně se ale vypracoval a pro příští ročník se v devětadvacet letech stane jeho...

19. července 2025  9:30,  aktualizováno  9:30

Ústí n. L. opravuje prostor vedle obchodního domu Labe, plastika se tam nevrátí

Ústí nad Labem opravuje prostor vedle obchodního domu Labe. Plastiku z betonu a keramické mozaiky od akademického sochaře Karla Kronycha už dřív nechalo...

19. července 2025  9:29,  aktualizováno  9:29
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.