Vinařství v Třebívlicích na Litoměřicku, kde vznikla při covidové pandemii venkovní hudební scéna, nabídne od letošní sezony kulturní akce po celý rok. Vedle koncertů přibude divadelních a komorních vystoupení ve vnitřním prostoru areálu. ČTK to dnes řekl majitel vinařství Jan Dienstl.
Doposud na scéně s výhledem do Českého středohoří bylo každoročně okolo dvaceti koncertů. "Dneškem startujeme celoroční provoz ve všech prostorech, které máme," uvedl Dienstl. Kapacita koncertů je 2000 lidí, sedaček pro diváky je 700. K dispozici je nyní vnitřní divadelní scéna a salonky pro menší akce. "Velké koncerty zvukově zatěžují okolí, zvučí se třeba už odpoledne, proto bych si představoval tak deset velkých koncertů ročně, 20 divadel venku a další představení pro 50 až 60 lidí uvnitř a deset až 15 zajímavých hudebních vystoupení uvnitř i přes zimu. Celkově by to mohlo být 80 až 100 akcí ročně," uvedl Dienstl.
Kulturní akce vnímá Dienstl jako společenské události, při nichž se lidé oprostí od starostí, dají si víno a jídlo a pobaví se. Do Třebívlic, kde zemřela baronka Ulrika von Lewetzow, poslední láska Johanna Wolfganga Goetha, se zájemci dostanou vlakem nebo autobusem. "Chybí nám příměstské autobusové linky. Protože jsem ve vinařství, bylo by logické, kdyby sem lidé cestovali městskou dopravou, snad se nám to podaří příští rok domluvit," uvedl Dienstl.
Víno z Třebívlic se prodává přímo na místě. Před covidovou pandemií 60 procent výroby mířilo do zahraničí. "Protože při covidu skončil prodej do ciziny, který byl do té doby pro nás klíčový, hledal jsem, jak víno prodávat. Do toho kapely měly omezení, pro kolik lidí mohou hrát, tak jsem to spojil a vymysleli jsme scénu a prodej vína v jednom," uvedl Dienstl. Pěstovat víno začal na čtyřech hektarech, nyní je na 38 hektarech, roční produkce je zhruba 120.000 lahví vína.
Letošní ročník vína z Třebívlic nebude. "Všechno zmrzlo, přes noc bylo dvakrát minus sedm stupňů, celá úroda je pryč," uvedl vinař a finančník Dienstl. "Já mám naštěstí velkou část předešlé úrody ještě ve sklepě, mám co prodívat," poznamenal. "Na druhou stranu, jak se zvyšuje teplota se změnou klimatu, vínům tady to prospívá, přes den je teplo a v noci chlad, což bílé odrůdy potřebují," řekl s tím, že se pohled odborníků na vína z Čech pomalu mění. "Vždycky byla vína ze severu Čech skvělá, jen se na to od roku 1948 trochu zapomnělo," řekl.