metro.cz

Počasí v Praze

0 °C / 9 °C

Sobota 9. listopadu 2024. Svátek má Bohdan

Jablečná krize. Sadaři bědují nad mizernou úrodou, podraží mošty i koláče

  14:32
Pěstitelé ovoce ve Zlínském kraji hlásí špatnou sezonu. Kvůli mrazům byla letošní úroda slabá a na přelomu roku se může stát, že česká jablka na trhu už vůbec nebudou. Podraží ovocné nápoje, ale i náplně do sladkého pečiva.
Moštárna v Hostětíně zpracovává jablka z okolí.

Moštárna v Hostětíně zpracovává jablka z okolí. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Pěstitel ovoce Aleš Marčík ze Žlutavy v dobrých letech sklidil na devíti hektarech sadů až 120 tun jablek, letos to bude ale zhruba jenom padesát tun. A zatímco obvykle nabízel jablka až do Vánoc, tento rok už s prodejem pomalu končí, ačkoliv poptávka je stále velká.

„Sklidili jsme jen slabší polovinu obvyklé úrody. Mysleli jsme si, že to bude lepší, letos do toho ovšem znovu zasáhly mrazy. Přitom už loni jsme sklidili asi jen čtvrtinu úrody,“ shrnul Aleš Marčík.

Kilo jablek na mošt aktuálně prodává za 6,50 koruny. Většinou prodával kilo do pěti korun, při nadměrné úrodě za tři koruny, nebo ještě méně.

„Situace zneužívají obchodníci v supermarketech, kde se prodávají jablka z loňské úrody za třikrát vyšší cenu, než jaká byla loni. Jsou tam i pěkná jablka z dovozu za 70 korun za kilo,“ všiml si Marčík.

A právě kvůli vyšším výkupním cenám jablek bude zdražovat zboží, jež se z něho vyrábí. Od moštů po koláče.

„Výkupní ceny jsou astronomické“

Linea Nivnice, která je předním tuzemským zpracovatelem ovoce, zvýší od začátku příštího roku cenu stoprocentní jablečné šťávy přibližně o dvacet procent. Jablka využívá při výrobě zhruba třetiny ze svých tří set produktů. Také s jejich zdražením musejí zákazníci v příštích měsících počítat.

„Výkupní ceny padaných jablek, která zpracováváme na jablečný koncentrát, jsou astronomické. Jiné slovo mě ani nenapadá,“ okomentoval situaci ředitel Liney Nivnice Gabriel Slanicay.

Je to horší, než jsme čekali. Ovocnáři sčítají rekordní škody po mrazech

V minulých letech podnik obvykle vykupoval od velkopěstitelů padaná jablka za 2,50 až 3,50 koruny za kilogram. Letos se výkupní cena blíží sedmi korunám, což je nejvíce v historii firmy. Od zahrádkářů sice vykupuje kilo padaných jablek za čtyři koruny, jejich podíl na celkovém množství je však jen necelých deset procent.

Letos navíc Linea Nivnice od pěstitelů nakoupí zhruba jen 8 tisíc tun jablek. Každoročně jich přitom na svou produkci šťáv, vín a dětské výživy potřebuje téměř dvojnásobek. Rozdíl plánuje pokrýt především zásobami z minulého roku.

„Nechceme vykupovat více. Předpokládáme, že příští rok bude, co se týče cen jablek, příznivější. Budeme mít dost jablečných polotovarů, které používáme do spousty výrobků,“ věří Slanicay. „Ale otázkou je jejich úspěch na trhu, pokud cena bude nutně vyšší,“ doplnil.

Nejhorší rok v historii, bědují páleničáři. Lidé vyrábějí kořalku i z kompotů

Kromě neúrody má vliv na cenu jablek rovněž neustále klesající výměra tuzemských ovocných sadů. Podobné potíže mají také další producenti ovocných šťáv. „Z větší části nakupujeme jablka od ekologických zemědělců a ceny jsou vyšší než loni. Každý, kdo surovinu potřebuje, se pohybuje na stejném trhu,“ potvrdil jednatel Moštárny Hostětín Radim Machů.

Ke zdražování jablečných nápojů přistoupí po vyprodání zásob koncem letošního či začátkem příštího roku. „Kalkulaci jsme ještě nepočítali, ale budeme muset udělat obdobné opatření (jako v Nivnici),“ nastínil Machů.

Očekává, že to bude mít vliv také na odbyt. Někteří prodejci s mírnou nadsázkou říkají, že lidé místo jablečných šťáv budou pít perlivou vodu a minerálky.

„Vyšší cena samozřejmě hraje roli, ale nedokážu říci, jak se to projeví v odbytu. Byla by škoda, kdyby lidé přešli na ředěné nápoje nebo jiné náhražky,“ řekl Machů.

Zdraží i štrúdly a koláče

Ale nejde jen o nápoje, nýbrž i o pečivo. Společnost Dr. Hlaváč z Uherského Brodu z jablek vyrábí náplň do štrúdlů a koláčů.

„Cena jablek se pro naše zpracování zvedla asi o dvacet procent. Promítli jsme to do našeho výrobku, takže pak budou i štrúdly dražší,“ očekává jednatel Tomáš Hlaváč.

Jablečnou směs však zdražili jen o deset procent, protože jsou v ní i jiné složky, nejen jablka. „Horší než zdražení ale bude situace, až česká jablka nebudou. Někteří naši pekaři si zakládali na tom, že pečou z českých jablek. Možná do další sklizně jablek s touto produkcí zanedlouho skončíme,“ obává se Hlaváč.

Tak špatná situace podle něho v tomto oboru ještě nenastala. Česká jablka budou na trhu zřejmě nahrazovat plody z dovozu, mluví se hlavně o Moldávii, Ukrajině a Polsku. Ceny budou obdobné jako u českých jablek.

Jablka kam se podíváš. Hostětín po dvacáté hostil Jablečné slavnosti

Podle producentů a výrobců by se ceny ovoce i finálních produktů měly příští rok vrátit na obvyklou úroveň. Podmínkou ovšem bude, že musí být dobrá úroda. „Konkurence je velká, šťávy i náplně se dají koupit v Polsku. Ceny se asi samy vytříbí,“ očekává Hlaváč.

Trochu jiná situace je u výrobců ovocných destilátů. Třeba vizovická likérka Rudolf Jelínek cenu slivovice zvyšovat nebude, protože po letošním desetiprocentním zvýšení spotřební daně jí poklesl prodej na domácím trhu zhruba o třetinu.

„Velice rádi bychom cenu zvýšili, protože nejen ceny ovoce, ale všechny náklady šly nahoru, ale nemůžeme si to dovolit,“ konstatoval ředitel likérky Pavel Dvořáček. „Už teď není zákazník ochoten cenu akceptovat,“ dodal.

26. dubna 2024

Autor: Milan Libiger
  • Nejčtenější

Baba Yaga s tváří Keanu Reevese je zpět v kinech. Lumpy kosí už deset krvavých let

2. listopadu 2024

U příležitosti kulatého výročí se legenda jménem John Wick vrací do bezmála sedmi desítek...

Slib: Okruh bude za šest let. Na uklidnění provozu si musí Praha ještě počkat

5. listopadu 2024  8:49

Na dlouho očekávaný obchvat Běchovic, Újezdu nad Lesy a Úval zamířily bagry před měsícem. O...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...} {LABEL}

Pravá Itálie sídlí přímo v centru Prahy. Mouku tu mají nad zlato

5. listopadu 2024

Každý Ital vám potvrdí, že základem skvělé italské kuchyně jsou prvotřídní suroviny. A ví to...

Mohli by revizoři dělat svou práci jinak a lépe? Ve videích Kluci z Prahy mystifikují

3. listopadu 2024  16:22

Janek Rubeš na YouTube kanálech Kluci z Prahy a Honest Guide popisuje případy údajně neprávem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...} {LABEL}

Hnus, feťáci, chaos. Radnice Prahy 5 i policisté se snaží, z Anděla je však stále ďábel

7. listopadu 2024

Za dva měsíce policejní hlídky v okolí pražského Anděla zkontrolovaly skoro tři tisíce osob....

Budilova vila v Kostelci by se mohla proměnit v menší muzeum s expozicí Fragnera

9. listopadu 2024

Budilova letní vila v Kostelci nad Černými lesy by se za několik let mohla proměnit v menší muzeum...

Výstavba cyklostezky z Železného Brodu do Líšného skončí až příští rok na jaře

9. listopadu 2024  7:50

Výstavba cyklostezky Greenway Jizera v úseku z Železného Brodu do Líšného na Jablonecku má...

Horácké divadlo se měnilo, ona zůstala. V Jihlavě hraje už půl století

9. listopadu 2024  9:12

Psal se rok 1974, když se na jevišti jihlavského divadla začala pravidelně objevovat Taťána...

Na silnicích v kraji je zaděláno na smutný rekord. Mrtvých už je 41

9. listopadu 2024  9:12

Letošní rok patří na silnicích Plzeňského kraje k obzvlášť tragickým. Mrtvých je už teď mnohem...

Cvičení bez starostí: Vyhrajte dokonalou podložku na jógu
Cvičení bez starostí: Vyhrajte dokonalou podložku na jógu

Pokud milujete jógu a hledáte způsob, jak si cvičení zpříjemnit, máme pro vás skvělou zprávu. Tento týden jsme si pro vás připravili soutěž, ve...