Skanzen Rochus v Uherském Hradišti po roce znovu provoní tradiční slovácké pokrmy. Stane se tak při jubilejním desátém ročníku Slováckého festivalu chutí a vůní. Příchozí ochutnají například báleše a patenty, sladké placky pečené na plotně. V nabídce budou i pokrmy ze zelí, uzeniny nebo regionální pálenky, vína a piva, sdělila dnes ČTK Lucie Holásková z pořádajícího sdružení pro rozvoj cestovního ruchu Region Slovácko. Přichystány budou i soutěže nebo hudební vystoupení.
Gastrofestival se uskuteční podesáté. "Tradic si na Slovácku velmi vážíme, ctíme je, jsou běžnou součástí našich životů. To, že se letos bude konat již desátý ročník tradičního slováckého gastrofestivalu, je jasným důkazem, že původní slovácká kuchyně má i v dnešní době stále svůj půvab. A pokud jsme již trochu pozapomněli, jak to v babiččině kuchyni vonělo a jak co chutnalo, máme alespoň jednou do roka možnost si to připomenout," uvedl předseda správní rady Regionu Slovácko a uherskohradišťský starosta Stanislav Blaha (ODS).
Minulým ročníkům gastrofestivalu vždy symbolicky vévodila některá potravina. Předloni to byly švestky, loni luštěniny a uzené. Letos má festival podtitul To nejlepší ze Slovácka. Kromě ochutnávek jídel a pití připravují organizátoři doprovodný program. "Pro malé i velké jsou přichystány soutěže, divadélko, ukázky vaření a pečení dle tradičních slováckých receptů, a nebude chybět ani folklorní soubor a cimbálová muzika," uvedla Holásková.
Areál muzea v přírodě bude pro návštěvníky otevřený od 10:00 do 16:00. Zájemci, kteří se chtějí vyhnout frontám u pokladen, si mohou vstupenky pořídit v předprodeji. Podrobnosti o gastrofestivalu jsou zveřejněny na webových stránkách.
Bývalé cvičiště na kopci Rochus začala uherskohradišťská radnice revitalizovat v roce 2010, kdy zde byly vysázeny sady tradičních slováckých odrůd. O rok dříve město opravilo kapli svatého Rocha, později komunikace a další infrastrukturu. Skanzen je pro návštěvníky otevřený od roku 2016. Areál nabízí expozice tradiční lidové architektury z různých období od konce 19. do poloviny minulého století.