Řezníci jsou v kurzu, mohou si vydělat. Na studia do Meziříčí se jich však hlásí málo

  9:32aktualizováno  9:32
Chodí do třetího ročníku oboru řezník-uzenář, na soutěžích sbírá úspěch za úspěchem, stala se i mladou řeznicí roku v Česku. Anna Kachtíková, studentka Integrované střední školy ve Valašském Meziříčí, je jednou z nositelek naděje, že tento tradiční obor v Česku ani v budoucnu nezanikne.

„Pečení nebo výrobu cukrovinek se můžu naučit doma, ale vepřovou půlku si každý týden nekoupím, abych se ji naučila zpracovat,“ popisuje svoji motivaci mladá dívka, když stojí v kuchyni ve škole a v rámci výuky pracuje s masem.

„Chci se naučit přípravu pokrmů úplně od začátku, od živého zvířete až po servis na talíři,“ vysvětluje, proč předtím absolvovala obor kuchař-číšník a teď se učí na řeznici. Jednou by si ráda otevřela vlastní podnik s názvem Mlsná Anička, kde by se postarala o kompletní přípravu jídla.

Anna Kachtíková (vlevo) a Sára Klučková jsou ve třetím ročníku oboru řezník-uzenář na ISŠ Valašské Meziříčí.(duben 2025)

„Největší radost by měli rodiče, kteří maso milují a podporují mě,“ směje se Anna. „Fandí mi i sestra, která je přitom vegetariánka.“

Díky za každého studenta

Bez nadsázky lze říct, že každý student, který se do Valašského Meziříčí přihlásí na řezníka-uzenáře, je pro školu požehnáním. Nikde jinde v kraji se tento obor neučí. Před lety měli v jednom ročníku dokonce třináct žáků, což ale byla výjimka. Nyní je třeba v prvním ročníku jen jeden.

„Průměrně jich bývá pět, šest, což není žádná sláva,“ přiznává ředitel Petr Pavlůsek. „Kdybychom je nedali ke kuchařům a číšníkům, třídu bychom otevřít nemohli.“

V Česku chybí pět tisíc řezníků. Firmy je lákají na praxi při škole

Letos se v prvním kole přijímaček dostali čtyři zájemci a možná někdo přibude ve druhém.

Podle Tomáše Jareše, který už čtrnáct let vede tento obor na valašskomeziříčské střední škole, je několik typů žáků, kteří se sem hlásí. První z nich jsou pokračovatelé tradice, která je zejména na Valašsku silně zakořeněná, a rodinná řeznictví zde fungují.

„Kolikrát měli na základce vyznamenání a mohli by klidně na gymnázium, ale chtějí dělat v oboru,“ říká Jareš. „Dnes mají vystudované i vysoké školy a po svých rodičích či dědečcích vedou podniky.“

Dalšími jsou ti, kteří chtějí skloubit umění dvou oborů. Třeba Adam Škrobák z nedaleké Velké Lhoty už absolvoval obor řezník-uzenář a teď je ve třeťáku kuchaře-číšníka.

Žáci ze Zlínského kraje patřili u přijímaček k nejlepším. Neuspělo jen šest procent

„Naši mají doma hospodářství a dělají se domácí porážky. Odmala mě bavilo pomáhat při tom řezníkovi a chytilo mě to tak, že jsem šel na tento obor,“ vysvětluje Adam.

„U mě převážila zvědavost a roli asi hrálo i to, že bratr je vyučený řezník,“ doplňuje ho Sára Klučková, další studentka třetího ročníku, která spolu s Annou Kachtíkovou vyhrála v celorepublikové soutěži odborných dovedností. I ona už má hotový obor kuchař-číšník a teď se učí na řeznici.

Existuje ovšem i třetí typ studentů. „Někdo si myslí, že je to tak jednoduchý obor, že ho v klidu zvládnou za tři roky,“ poznamenal Jareš. „Ty pak buď namotivujeme a jsou překvapení, že se už v prvním ročníku naučí vyrábět profesionální výrobek podle norem a ještě chutnější než někde z obchodu. Nebo brzy zjistí, že to žádná sranda není.“

Práce za 40 tisíc měsíčně

S nedostatkem studentů mají pomoci i finance. Na praxi v nedaleké společnosti MP Krásno, která patří k největším zpracovatelům masa v Česku, si žáci v Meziříčí vydělají až šest tisíc korun měsíčně. Peníze formou stipendií dostávají také od kraje v jednotlivých ročnících. Řádově jde o stokoruny měsíčně.

Po absolvování je pak čeká nástupní mzda na bourárně masa zhruba ve výši průměrného platu v kraji, tedy kolem 40 tisíc korun. Se zkušenostmi ale jde nahoru a v soukromém podnikání jde vydělat ještě víc.

„Práce je pořád náročná a v chladu, ale technologie jde dopředu a díky automatizaci výroby je všechno snazší,“ uvedl Karel Pilčík, šéf firmy MP Krásno.

Zbylí deváťáci jdou do druhého kola přijímaček. Volno je i na gymnáziích

Nedostatek mladých řezníků řeší i zaměstnáváním cizinců. „Máme asi sedmdesát Mongolů a dvacet Ukrajinců, mezi nimi je i pár řezníků. Pětadvacet z nich jsme dali na školu do Frýdku-Místku, aby se naučili, co je maso a o čem je jeho zpracování,“ podotkl.

Jiné podniky zase využívají služeb pracovních agentur, které jim dodávají odborníky do výroby. Kvůli změnám podmínek ze strany státu je ale nyní musí přijmout. Činí tak například Pavel Černocký, majitel známého vsetínského řeznictví.

„Jsme schopní si lidi zaučit, postavit mezi zkušené pracovníky a můžou dělat. Jenže je to těžký obor, absolventů je málo a spousta mladých po škole odchází vydělat peníze do ciziny,“ konstatoval Černocký. „Řezníků kolem padesáti let je pořád relativně dost, ale až odejdou do důchodu, nebude jejich počty kým doplňovat,“ dodal.

Za kvalitní maso zákazníci rádi připlatí

Podle Českého svazu zpracovatelů masa chybí v tuzemsku zhruba pět tisíc řezníků. Jeho ředitel Radek Slanec tuší, že tento obor není u mladé generace populární kvůli náročnosti práce či brzkému vstávání.

Opustil policii a převzal po otci řeznictví. Chtěl zjistit, jestli uspěje v byznysu

Řezníky odčerpávají z pracovního trhu i velké hotelové řetězce, které si maso stále častěji začínají připravovat samy. „Poptávka po specialistech je obrovská a i platové podmínky jsou v takovém případě slušné,“ zmínil ředitel Pavlůsek.

„Mezi lidi se také vrací snaha koupit si kvalitní maso. Když máme stánek s našimi produkty na trzích ve městě, jsme za dvě hodiny vyprodaní. Zákazníci si rádi připlatí, když vědí, že jim to bude chutnat a nejde o velkokapacitní, ale domácí výrobek,“ dodal.

„Je to fyzicky náročná práce, ale také voňavé řemeslo, které není jen o koštění nebo syrovém masu,“ upozornil Jareš. „Jde o výrobu tradičních specialit. A jeho náplň je pestrá, obsahuje rovněž porážku zvěře.“

Nejčtenější

OBRAZEM: Chátrající Praha. Znáte příběhy nejznámějších ruin a opuštěných domů?

Vymlácená okna, zazděné dveře a léta zarostlé vstupy. Takových opuštěných budov najdete v hlavním městě spousty, jen Pražané už si jich po letech míjení tolik nevšímají. Většinou mají kromě...

Proměna Pankráce v přímém přenosu. Rekonstrukce stanice metra C pokračuje dle plánu

Stanice metra se mění před očima. I když zatím jen těm, kteří mají přilbu a vstup na stavbu. Rekonstrukce pokračuje podle plánu a práce jdou do finále: mizí staré eskalátory, přibývá kabelů, světel i...

KVÍZ: Kaštan nebo těžká noha. Znáte slang pražských dopraváků?

Řidiči, dispečeři i revizoři mají svou vlastní řeč a ne každý cestující jí rozumí. Poznáte, co znamená, když se někde vymete oblouk nebo se objeví černá huba?

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...} {LABEL}

Zarostlé schody v Karlíně ukrývají zapomenutou železniční historii. Obnoví zdejší zastávku?

Mezi činžáky v Pernerově ulici v Karlíně si jich možná ani nevšimnete. Za bránou mezi domy 324 a 357 však zarůstají schody, které vedly na dávno zrušenou železniční zastávku. Ta kdysi sloužila...

Největší armády světa. Uhodnete, která je ta „nej“? Pořadí vás dost možná i překvapí

Čtvrtý rok ruské války proti Ukrajině se často dotýká otázky, jak silná je armáda agresora, kolik bojovníků má k dispozici napadená země. Mluví se také o tom, kolik mužů i žen by do zbraně mohla...

Poppy a Adélka se ve Faunaparku vypraví na nevšední dobrodružnou cestu kolem světa

Kultura FM uvádí veselou pohádku ve Faunaparku. A sice Poppy a Adélka – kouzelný výlet.

20. července 2025

Když ráno nesevřete v ruce klíče, tak rychle k lékaři, nabádá revmatolog

Odmalička ho zajímaly přírodní vědy, a tak Petr Němec zvažoval, zda se vydat pedagogickým, výzkumným, nebo medicínským směrem. Nakonec se mu v kariéře podařilo skloubit všechny tři. Na výzkumu a...

20. července 2025  10:42,  aktualizováno  10:42

Valeč dostane nový impulz, věří kastelán, který na zámku strávil 18 let

Původně měl být Tomáš Petr správcem valečského zámku dva roky. Nakonec zůstal bezmála osmnáct let. Před několika týdny z vlastního rozhodnutí skončil, chce se věnovat dalším projektům a rodině. Novým...

20. července 2025  10:12

Zlínský region je působivý a má tradici ve strojírenství, říká Američan

Zástupci Zlínského kraje v posledním roce a půl opakovaně navštívili americký stát Texas, aby tam dojednali spolupráci mezi firmami i školami. Teď poprvé přijel zástupce z USA do Zlína, aby potenciál...

20. července 2025  10:02,  aktualizováno  10:02

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...} {LABEL}

Karlovarský kraj chystá rekonstrukci rekreačního areála Svatošské skály

Karlovarský kraj připravuje další kroky pro plánovanou rekonstrukci rekreačního areálu Svatošské skály u Ohře. Jde hlavně o modernizaci inženýrských sítí,...

20. července 2025  8:20,  aktualizováno  8:20

Vltavská štafeta míří do Zlaté Koruny, v Krumlově putovala vysoko nad řekou

Štafeta Národního památkového ústavu (NPÚ) Vltava slavná a splavná se dnes přesouvá z Českého Krumlova do kláštera ve Zlaté Koruně. Kapsle s vodou z Vltavy...

20. července 2025  8:04,  aktualizováno  8:04

Aby třeba ryba neměla pod míru. Policisté i porybní kontrolují rybáře

S kontrolami dodržování pravidel musejí počítat vyznavači rybaření. Do kontrol se zapojují policisté i zástupci rybářských organizací nebo Povodí Vltavy. Minulý víkend se vypravili na břehy vodní...

20. července 2025  9:42,  aktualizováno  9:42

Chemička, která 33 let vedla diakonii. Rozvíjet druhé mě nakopávalo, říká

V 90. letech stála Irena Opočenská u založení Diakonie Českobratrské církve evangelické (ČCE) Litoměřice. Organizaci, která zpočátku zaměstnávala tři pracovníky a nyní jich má přes dvě stovky, pak 33...

20. července 2025  9:32,  aktualizováno  9:32

Chilli jím denně, hlásí vítěz soutěže. Na zimu plní papričkami i mrazák

Jednohubky, česnečka, buchta, klobásy nebo třeba rizoto. Všechny tyto zdánlivě běžné pokrmy se v sobotu servírovaly ve Víru na Žďársku. Že však nejde úplně o klasiku, napověděl po chvíli pohled do...

20. července 2025  9:32

Motocyklista nepřežil nehodu na motokrosové trati na Zlínsku, narazil do stromu

Motocyklista nepřežil v sobotu odpoledne nehodu na motokrosové trati v obci u Napajedel na Zlínsku. Pětašedesátiletý muž ze severní Moravy při jízdě narazil do...

20. července 2025  7:50,  aktualizováno  7:50

Oprava Grandu graduje, první část centra s restaurací se otevře příští týden

Oprava památkově chráněného obchodního centra Grand v Pardubicích jde po roce a půl do finále. Nová restaurace otevírá už příští týden. Obchody v nových prostorách pak na podzim.

20. července 2025  9:12,  aktualizováno  9:12

Jablonecké muzeum bude digitalizovat dvě sbírky a zpřístupní je na internetu

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou bude digitalizovat dvě své sbírky, jež označuje za mimořádné. Následně je bezplatně zpřístupní na internetu. První...

20. července 2025  7:22,  aktualizováno  7:22
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.