metro.cz

Počasí v Praze

3 °C / 10 °C

Čtvrtek 18. dubna 2024. Svátek má Valérie

„Krysařil“ v Brně, pak chytil příležitost za pačesy a Friesovým boudám vrátil lesk

  14:10
Narodili jste se v nížině, jste ryzí kancelářská krysa, ale nechybí vám kuráž? Pak vás může inspirovat příběh Karla Polívky, který se před devíti lety „zbláznil“ a pronajal si skomírající krkonošské Friesovy boudy. Zde, ve výšce 1200 metrů nad mořem navíc vydupal ze země zbrusu novou Andulu, boudu v alpském stylu, kde se vaří pivo. S Polívkou jsme si sedli u polotmavé třináctky Fries a začali u letošní pohromy, covidu.

Další 2 fotografie v galerii
Andula se zrodila před osmi lety. | foto: MAFRA

Jak s vámi zamávala virová hrozba, která se přikradla před polovinou března?
Přišla nevhodně, ale nakonec vlastně ve vhodný termín. Vzala nám sice kus opravdu nejlukrativnější zimní sezony – ale jen 14 dní. Pak nastaly dva koronavirové měsíce, kdy ale bývají oba hotely obsazeny málo.

Nezlobte se, že se rýpu v bolavé ráně, ale jaké pro vás byly první hodiny a dny totálního uzavření všech hotelů?
Popravdě? Ochutnal jsem postupně celé naše zásoby alkoholu. Pak jsem se ale rozhodl využít situaci, zorganizoval úklidy, opravy a vše, na co v plné sezoně není čas. Vláda pak pomohla i s platy zaměstnanců a hotely se po karanténě naplnily, takže ve finále vlastně „dobrý“.

Karel Polívka

Ukázala vám covidová neplecha, jak dělat správu Friesovek trochu jinak?
Ani ne, to mě naučily začátky před necelými deseti lety, kdy tu v zimě svah a hotelovou restauraci naplňovali jen mí rodiče a rodina sestry mé ženy. Tenkrát jsem musel napnout všechny síly, abych to změnil. Tato koronavirová krize už byla oproti tomu jen „tisíckrát vyvařený čaj pro pohanské psy“, jak by řekli Arabové.

Jste rodák z Hradce Králové, po vysoké škole jste působil v Brně, tedy samá nížina, kde o vánice nezavadíte. Jak vás místní horalové a budaři přijali?
Vycházíme dobře. Chvilku sice trvalo, než jsem jako přivandrovalec místní přesvědčil, že nejsem nafoukanej pitomec z města, ale nakonec mi to uvěřili a rozumíme si.

Kde jste se tehdy před lety při rekonstrukci Friesovek inspiroval?
Jednoznačně v Rakousku, které je v této branži opravdu napřed a neustále přichází s něčím novým. Mojí obecnou filozofií je: „Dělejme to nejlepší, co dokážeme. Nemusíme být nejlepší ze všech, ale vždy musíme být nejlepší ze sebe.“

Čistě vaším dítětem je Andula, penzion s pivovárkem vybudovaný asi tři sta metrů pod Friesovkami. Čím se od kmenové boudy odlišuje?
Upřímně? Je to lepší místo pro oslavy. A čeho? Života. Proto se tam odehrává většina svateb a dalších společenských událostí. Řečeno velmi zjednodušeně, pokud chcete jet s rodinou na příjemnou dovolenou s wellnessem, trochu vyšší gastronomií s možností poklidně posedět na terase u dobrého vína při západu slunce, přijedete do hotelu. Pokud chcete dobře zapařit s kamarády přímo u zdroje dobrého piva, jeďte na Andulu.

Tady se vaří Fries. Na zdraví!

Jak vás napadla sázka na pivo? Jakého máte sládka? A který Fries je váš nejoblíbenější?
Ještě v „civilizaci“ jsem spolupracoval s velkými pivovary v oblasti reklamy, a tak jsem měl k pivu blízko. Jako ostatně většina Čechů. Sládkem se teď stal jeden z našich číšníků, Honza Králík, kterého vyučil profík, Richard Vetyška. A naučil ho to tak dobře, že si to zákazníci nemohou vynachválit. Můj oblíbený Fries je jakýkoli povedený Fries.

Na Friesovkách samozřejmě žijete. Co na horalský život říká vaše rodina?
Se svou skvělou ženou jsem se seznámil v Brně, kde jsem ještě krysařil v kanceláři. Lucka byla optička. Ale využili jsme nabízené příležitosti, město opustili a usadili se tady, na střeše Čech. A naše dcera Bára se narodila tady, takže je z nás vlastně suverénně nejoriginálnější horalka.

Autor: David Halatka Metro.cz

Hlavní zprávy

Biker Michal Maroši se divákům otevře v dokumentu Ten, co slaví každý den

vydáno 18. dubna 2024  12:00

Vrcholových sportovců je nepočítaně, ale jen pár z nich může říct, že o nich někdo natočil film. Mezi takové nově patří i biker Michal Maroši, který si i...  celý článek

Postele XXL čekají v nemocnici na pacienty, kteří mohou vážit až 500 kilo

vydáno 18. dubna 2024  5:00

Skupina sestřiček na jednotce intenzivní metabolické péče (JIMP) na III. interní klinice Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze na Karlově náměstí si...  celý článek

Při hezkém počasí jsou dlahy na úrazovce denní chléb. Napilno mají nemocnice u cyklostezek

vydáno 17. dubna 2024  14:52

Prim hraje v těchto dnech venku spíš aprílové počasí. Kolařská sezona ale už vypukla naplno. Napilno mají prodejny, servisy i lékaři. S teplým počasím už...  celý článek

Potravina budoucnosti? Čeští vědci vylepšují jedlý hmyz. Krmí ho mrkví a špenátem

vydáno 17. dubna 2024  10:59

Červi, fuj. Takto asi vypadají reakce některých Čechů, když vidí na nejrůznějších food festivalech stánky s jedlým hmyzem. I když se může zdát, že Češi...  celý článek