metro.cz

Počasí v Praze

9 °C / 11 °C

Sobota 1. dubna 2023. Svátek má Hugo

Další 1 fotografie v galerii
Interiér zero waste kavárny Lab | foto: Metro.cz

Lab otevře kobku na náplavce, zatím přes pultík

  9:20
Koncept zero waste kavárny chce otestovat vlastní limonády i dezerty.

Loni v červenci se lidé z projektu Tiskárna na vzduchu dozvěděli, že jednu z kobek na Rašínově nábřeží u Palackého náměstí získají do pronájmu. K jejímu otevření ale dochází až dnes. Termíny oddalovaly dodělávky či opatření kvůli koronaviru.

„Proces byl nakonec delší, než se předpokládalo, ale bavíme se o pár měsících. Autor návrhu podoby kobek, architekt Petr Janda, o tom mluví už deset let, takže si vždycky vzpomenu s čekáním na něj,“ říká Lucie Kosová z organizačního týmu kavárny Lab.

Kobky na náplavce

  • Na Rašínově a Hořejším nábřeží je kobek téměř dvacet.
  • V někdejších zásobárnách ledu jsou kavárny, galerie či komunitní prostory. O několik z nich se soutěžilo, kde uspěl právě i Lab. Do jiných kobek se vrátili nájemci, kteří už tam byli dříve. Například Bajkazyl, Avoid Gallery nebo Galerie Nábřeží.
  • Náklady na revitalizace obou nábřeží se vyšplhaly na 173 milionů korun.

Právě ta dnes přes okénko začíná prodávat. „Už máme hodně věcí připravených a potřebujeme kontakt s hosty, abychom zjistili, jak vše funguje. To nám umožní aspoň trochu prodej přes okénko,“ líčí Kosová pro Metro. Příští pondělí už bude i několik stolků před kobkou jako zahrádka a 25. května budou moci návštěvníci i dovnitř. Interiér navrhla designérka Lenka Hotmarová.

„Prostor byl dán povrchy, stěnami, barem a sklem. Jinak byl interiér na nás. Zero waste koncept jsme se snažili propsat i sem a uplatnit různé přístupy. Třeba desky stolů, které tu máme, ležely nepotřebné v truhlárně. Máme také židli z IKEA z odpadního recyklovaného materiálu. Dostali jsme i druhořadé zboží, které by bylo těžké prodat. Nebo máme ušité zástěry ze starých džín,“ vyjmenovává Kosová s tím, že se zde nesetkáte ani s jednorázovým nádobím. Další možností je, že si lidé přinesou svoje.

A proč název Lab? „Je to prostě laboratoř. Místo, kde budeme styl zero waste zkoušet,“ svěřuje Kosová. Ta rovnou přidává, na co by se mohli zákazníci těšit z menu. „Máme výběrovou kávu. Nealko sortiment bude založený na domácích produktech. Nebudeme mít žádné přeprodeje. Začali jsme si dělat vlastní limonády, tonic, colu i mathé. Jsme zvědaví, co na to řeknou zákazníci.“ Dále bude možné si dát pivo, víno a několik drinků. K dispozici budou i sendviče či dezerty.

Podle Kosové se chystá i doprovodný program, až to umožní vládní nařízení. Měly by se zde konat workshopy, přednášky nebo diskuze.

Investice do vybavení baru a interiéru se v Labu vyšplhaly přes půl milionu korun.

Komentáře

Hlavní zprávy

Komerční sdělení

S Rentou z nemovitosti se senioři nečekaných výdajů bát nemusí

vydáno 1. dubna 2023

Už 7 let hovoříme se seniory na téma finanční gramotnosti, děláme přednášky a radíme jim, když jsou v úzkých. Pro mnohé z nich je těžké vyjít s důchodem....  celý článek

Spotlight, Zodiac a teď i Bostonský škrtič. Novináři nemusejí být ve filmech jen za idioty

Strážce streamu
vydáno 31. března 2023  14:00

STRÁŽCE STREAMU Poctivá a po všech stránkách sympatická detektivní práce z novinářského prostředí se na plátnech kin či malých obrazovkách už moc neobjevuje. Dívat se na...  celý článek

Onemocněla mu jediná ledvina: Nepodceňujte prevenci, vzkazuje

vydáno 31. března 2023  12:50

Když mu lékař při ultrazvukovém vyšetření oznamoval, že v jeho těle vidí pouze jednu ledvinu, přišlo mu to nejprve jako vtip. Tehdy 18ti letý Sven z Plzně...  celý článek

Známý lékař lidských srdcí: „Lékař není šéfkuchař, aby si držel tajemství jen pro sebe“

vydáno 31. března 2023  9:49

Svět miluje lidi veselé, akční a rozhodné. Petr Neužil, mediálně známý kardiolog z Nemocnice Na Homolce, k nim patří. Možná o něm nevíte, že má na kontě...  celý článek