metro.cz

Počasí v Praze

1 °C / 6 °C

Středa, 14. dubna 2021. Svátek má Vincenc.

Další 1 fotografie v galerii
Interiér zero waste kavárny Lab | foto: Metro.cz

Lab otevře kobku na náplavce, zatím přes pultík

  9:20
Koncept zero waste kavárny chce otestovat vlastní limonády i dezerty.

Loni v červenci se lidé z projektu Tiskárna na vzduchu dozvěděli, že jednu z kobek na Rašínově nábřeží u Palackého náměstí získají do pronájmu. K jejímu otevření ale dochází až dnes. Termíny oddalovaly dodělávky či opatření kvůli koronaviru.

„Proces byl nakonec delší, než se předpokládalo, ale bavíme se o pár měsících. Autor návrhu podoby kobek, architekt Petr Janda, o tom mluví už deset let, takže si vždycky vzpomenu s čekáním na něj,“ říká Lucie Kosová z organizačního týmu kavárny Lab.

Kobky na náplavce

  • Na Rašínově a Hořejším nábřeží je kobek téměř dvacet.
  • V někdejších zásobárnách ledu jsou kavárny, galerie či komunitní prostory. O několik z nich se soutěžilo, kde uspěl právě i Lab. Do jiných kobek se vrátili nájemci, kteří už tam byli dříve. Například Bajkazyl, Avoid Gallery nebo Galerie Nábřeží.
  • Náklady na revitalizace obou nábřeží se vyšplhaly na 173 milionů korun.

Právě ta dnes přes okénko začíná prodávat. „Už máme hodně věcí připravených a potřebujeme kontakt s hosty, abychom zjistili, jak vše funguje. To nám umožní aspoň trochu prodej přes okénko,“ líčí Kosová pro Metro. Příští pondělí už bude i několik stolků před kobkou jako zahrádka a 25. května budou moci návštěvníci i dovnitř. Interiér navrhla designérka Lenka Hotmarová.

„Prostor byl dán povrchy, stěnami, barem a sklem. Jinak byl interiér na nás. Zero waste koncept jsme se snažili propsat i sem a uplatnit různé přístupy. Třeba desky stolů, které tu máme, ležely nepotřebné v truhlárně. Máme také židli z IKEA z odpadního recyklovaného materiálu. Dostali jsme i druhořadé zboží, které by bylo těžké prodat. Nebo máme ušité zástěry ze starých džín,“ vyjmenovává Kosová s tím, že se zde nesetkáte ani s jednorázovým nádobím. Další možností je, že si lidé přinesou svoje.

A proč název Lab? „Je to prostě laboratoř. Místo, kde budeme styl zero waste zkoušet,“ svěřuje Kosová. Ta rovnou přidává, na co by se mohli zákazníci těšit z menu. „Máme výběrovou kávu. Nealko sortiment bude založený na domácích produktech. Nebudeme mít žádné přeprodeje. Začali jsme si dělat vlastní limonády, tonic, colu i mathé. Jsme zvědaví, co na to řeknou zákazníci.“ Dále bude možné si dát pivo, víno a několik drinků. K dispozici budou i sendviče či dezerty.

Podle Kosové se chystá i doprovodný program, až to umožní vládní nařízení. Měly by se zde konat workshopy, přednášky nebo diskuze.

Investice do vybavení baru a interiéru se v Labu vyšplhaly přes půl milionu korun.

Komentáře

Hlavní zprávy

Nabídl se nám i odborník na opravu slunečních hodin, říkají noví majitelé usedlosti Cibulka

vydáno 13. dubna 2021  18:52

S opravou areálu rádi pomůžeme, slibují lidé na sociálních sítích i v anketě. Objekt má být zrekonstruovaný do roku 2026.   celý článek

Nejen Cibulka. Deník Metro připomíná další známé squaty a jejich ne vždy růžové konce

vydáno 13. dubna 2021  17:07

Říká se jim různě – autonomní, kulturní či sociální centra nebo prostě jen hanlivě squaty. Tyhle zdánlivě veřejné a zároveň opuštěné budovy mají jedno...  celý článek

Aranžérie přináší květiny na sto způsobů

vydáno 13. dubna 2021  15:05

Květinová dílna Aranžérie se nachází v Praze 4. Zároveň jde také o sociální podnik.   celý článek

Do Prahy se vrátily školní linky. Další změny se chystají

vydáno 13. dubna 2021  11:15

Chytré displeje ve vozech nebo zbrusu nové řády. Cestující si bleskurychle zvykají.  celý článek

Vaše fotky z Prahy