metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 8 °C

Pátek 19. dubna 2024. Svátek má Rostislav

Letní euforie zpomalila elán mnoha hospod modernizovat

  16:22
Hladová okénka. Větší zahrádky. Doručení až na práh. Jarní část epidemie vyvolala u restauratérů vlnu nápaditosti.
Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Covid český gastronomický trh pročistí, restaurací je u nás moc. Chmurná vize známého kuchaře a provozovatele restaurací Filipa Sajlera z minulého týdne náladu v této branži nijak nepozvedla. Jenže o určitém momentálním zamrznutí jarních aktivit hospod k tomu, aby přežily, svědčí i názory jiných odborníků z této profese.

Český gastroráj

  • V roce 2019 bylo v Česku přes 21 tisíc společností, které provozovaly jedno a více gastronomických zařízení. Celkově je u nás kolem 40 tisíc hospod, barů a restaurací. 
  • Nejvíc nových gastrofirem vzniklo v roce 2016, a to takřka 2500.

„Když všechno začalo, zaznamenali jsme poměrně velký zájem o nové technologie, které umožňují bezpečnější provoz hospody,“ říká Igor Třeslín ze společnosti Storyous, která se pohybuje v gastronomickém byznysu. Zájem restauratérů byl především o moderní způsob objednávání pití a jídla přes QR kódy. „Host si místo toho, že by sáhl fyzicky po jídelním lístku, načte chytrým telefonem jídelní a nápojové menu, rovnou objedná a obsluha se u stolu objeví až s objednanou zakázkou,“ vysvětluje Třeslín. 

Odpadá tak častější kontakt personálu a hostů, snižuje se možnost nákazy koronavirem. Bezkontaktní placení přes kód je samozřejmostí. Třeslín říká, že pocit bezpečí je důležitý v restauraci jak pro hosta, tak pro personál. Bezkontaktní objednávání se podle něho osvědčilo například v hotelu Kolínská bouda v Krkonoších. Majitelé přiznávali, že nový systém urychlil obsluhu a mohli proto obsloužit mnohem víc hostů, kteří nemuseli dlouho čekat. Což se projevilo i ve vyšším obratu.

Covid mejdany

  • Ohniskem se v letní sezoně staly „kýblparty“ na chorvatském ostrově Pagu.
  • V Česku se podobným „epicentrem“ stal pražský klub Techtle Mechtle.

Po rozvolnění však jarní zájem o zavádění objednávkových systémů skrze QR kódy a organizaci provozu obecně tak, aby byl hygienicky co nejbezpečnější, silně ochabl. Podobné to prý bylo i se zájmem o webové objednávkové systémy, kdy si zákazník doma či v práci vybere jídlo a v restauraci se už jen zastaví pro svůj balíček, který předem zaplatil, a u okénka si vybere jen svou zakázku s číslem či jménem, aniž by se s personálem fyzicky setkal. „Ti, co na jaře projevili předběžně zájem, se v létě už neozvali. Zavládla euforie, že je covid pryč, přitom podobný bezkontaktní způsob je jednou z cest, které mohou řadu podniků udržet nad vodou i během podzimní druhé vlny,“ konstatuje Třeslín. V mnoha restauracích totiž čekali už jenom lepší časy.

Těm, kteří nepropadli bezmezné euforii, se zvyky z jarního období vyplácejí. Budou-li alespoň nějací hosté, budou se i nadále přísná hygienická pravidla dodržovat v hotelech. „Samozřejmostí se stal servis jídla přímo na pokoje, aby se hosté nepotkávali v restauraci. Předem si řeknou, co chtějí. To jsme se v létě naučili a ani teď od toho odcházet nebudeme,“ říká ředitelka pražského hotelu Casa Marcello. Hosté to nejen oceňují, ale v této době také považují za zcela normální. 

Autor: Pavel Hrabica Metro.cz

Hlavní zprávy

Ví, že ho fotíte? Snímky vašich ratolestí mohou zneužít pedofilové či vyděrači

vydáno 19. dubna 2024  5:00

Někdo by si mohl myslet, že největším strašákem sociálních sítí jsou falešné účty, které se vyjadřují do komentářů pod příspěvky a píšou hejty se záměrem...  celý článek

Fanoušci dopravy mají letos žně. V Benešově se opět můžou projet Hurvínkem

vydáno 18. dubna 2024  18:05

Pražské metro zahájilo provoz 9. května 1974. Výročí si dopravní podnik připomíná po celý rok. Kromě programu spojeného s oslavami padesáti let podzemky...  celý článek

Biker Michal Maroši se divákům otevře v dokumentu Ten, co slaví každý den

vydáno 18. dubna 2024  12:00

Vrcholových sportovců je nepočítaně, ale jen pár z nich může říct, že o nich někdo natočil film. Mezi takové nově patří i biker Michal Maroši, který si i...  celý článek

Postele XXL čekají v nemocnici na pacienty, kteří mohou vážit až 500 kilo

vydáno 18. dubna 2024  5:00

Skupina sestřiček na jednotce intenzivní metabolické péče (JIMP) na III. interní klinice Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze na Karlově náměstí si...  celý článek