metro.cz

Počasí v Praze

-5 °C / 7 °C

Neděle, 24. února 2019. Svátek má Matěj.
Miloslav Šindelář
Další 1 fotografie v galerii
Miloslav Šindelář | foto: MARTINA ŠURÁŇOVÁMetro.cz

Lží o zdravé stravě je plný internet, říká Šindelář z Institutu moderní výživy

8. února 2019  18:11 Marek Hýř Metro.cz
Miloslav Šindelář a Lukáš Roubík začátkem minulého roku založili Institut moderní výživy. Jejich cílem je zlepšit povědomí o výživě a také být jakousi protiváhou proti všem nepravdám a mýtům, které se v on-line světě šíří. „Celý tento výživový chaos nezlepšují ani různí guru a šarlatáni, kteří propagují svůj zaručeně „převratný“ výživový protokol nebo jedinečnou dietu,“ říká v rozhovoru pro deník Metro Miloslav Šindelář.

Na internetu jsou stovky fotografií svalnatých goril, šimpanzů a dalších zvířat s textem: „Ano. Jsem vegan!“ Vy k těmto snímkům máte výhrady. Proč?
Jde o to, že někteří vegani či vegetariáni pro podporu svých idejí často používají nepravdivá tvrzení. Na internetu se setkáte s populárními obrázky svalnatých zvířat, které mají dokázat, že i zvířata mohou být velká, silná a zdravá čistě na rostlinné stravě. Problém je ten, že je velmi nešťastné porovnávat náš druh homo sapiens sapiens se zvířaty. Člověk je totiž v mnoha ohledech jedinečný. Dalším zásadním faktem je skutečnost, že potrava těchto zvířat není v žádném případě čistě rostlinná, ale naprostá většina z nich konzumuje i živočišné bílkoviny. Pokud se blíže podíváme na naše geneticky nejbližší příbuzné primáty – šimpanze, zjistíme, že ve skutečnosti patří mezi občasné lovce. Je znám případ z Ugandy, kde šimpanzi téměř vyhubili populaci tamních gueréz (druh menších opic – pozn. red.). Stejně tak gorily občas pojídají hmyz, například termity a obohacují si tak jídelníček. Dokonce i v pražské zoo dostává každá gorila zhruba 300 gramů tvarohu denně.

Jinak řečeno, veganství ze mě svalovce neudělá...
Nepochopte mě prosím špatně, my nemáme nic proti etickým a enviromentálním cílům, kterých se snaží vegani či vegetariáni dosáhnout. Ve skutečnosti na každé naší přednášce, stejně tak i v naší knize, zdůrazňujeme, že bychom opravdu měli plošně omezit konzumaci masa, dále také nakupovat od lokálních farmářů, bojkotovat klecová vejce a snažit se zlepšit podmínky ve velkochovech. Co nám ale opravdu vadí, je to, když dochází k používání lživých informací pro podporu nějakých názorů.

Odhaleno

Odhaleno

Podobných mýtů kolem „správné“ výživy je plný internet. To je důvod, proč jste založili institut?
Byl to určitě jeden z hlavních důvodů. Žijeme v době informační exploze, kdy jsme doslova zahlceni obrovským množstvím informací. Například týdenní vydání deníku The New York Times obsahuje větší množství informací než to, se kterým se mohl setkat průměrný obyvatel Anglie v 17. století za celý svůj život. Ve výživě se navíc setkáváme s velkým množstvím různých mýtů, které někdy mohou v extrémních případech i ublížit. Celý tento výživový chaos nezlepšují ani různí guru a šarlatáni, kteří propagují svůj zaručeně „převratný“ výživový protokol nebo jedinečnou dietu.

Proč by měli lidé věřit právě vám?
Protože na rozdíl od různých guru ve výživě máme vysokoškolské vzdělání z lékařských fakult přímo o výživě, a pokud navštívíte naše přednášky, přečtete si naše články nebo knihu, zjistíte, že se řídíme takzvaným evidence-based přístupem. Snažíme se o to, abychom vždy vycházeli z relevantních vědeckých výzkumů a naše tvrzení důkladně podložili. Další výhodou může být i naše nezávislost, kdy nejsme příznivci žádného z módních výživových směrů, protože žádný výživový styl není vhodný pro všechny a záleží vždy na kontextu, také nejsme ovlivněni prodejem suplementů či různých detoxikačních produktů.

Výživové poradenství se v Česku řadí mezi volné živnosti, které umožňují získat živnostenské oprávnění i lidem bez odborné kvalifikace. To je podle vás špatně. Ale co s tím?
Problém je, že z hlediska znalostí je velký rozdíl v tom, pokud vystudujete bakalářský obor nutriční terapeut či navazující magisterský obor nutriční specialista na lékařské fakultě, anebo pokud absolvujete za pět víkendů kurz poradce pro výživu. Podstatná odlišnost je i v odpovědnosti a v tom, že poradce pro výživu by vůbec neměl přijít do kontaktu s nemocnými lidmi. Koneckonců i obezita je brána jako chronické onemocnění, které vyžaduje komplexní a odborný přístup. Nechci, aby to vyznělo špatně, protože v zásadě je správné, že se lidé snaží ve výživě vzdělávat a osobně znám také spoustu výborných výživových poradců, ale naopak spousta z nich končí v různých poradnách a živí je prodej pochybných suplementů. Je tedy nutné informovat veřejnost, aby dokázala rozlišit mezi jednotlivými profesemi a jejich kompetencí.

O výživě jste nedávno vydali i knihu. O čem konkrétně je?
Kniha se jmenuje Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Loni vyšla v nákladu pět tisíc kusů a do čtyřiceti dnů byla úplně vyprodaná. Nyní je na trhu dotisk a připravujeme i překlad do německého jazyka. Našim cílem bylo přinést komplexní informace s nejnovějšími vědecky podloženými poznatky o všech aspektech sportovní výživy.

Jsou v knize i praktické informace?
Kromě obecných informací o fungování našeho organismu, základních živinách a suplementech v knize najdete i odpovědi na nejrozšířenější výživové mýty a kontroverzní témata, jako je lepek, sacharidy, veganství, antibiotika v mase, palmový olej a mnoho dalšího. V knize nechybí ani praktická doporučení a návody, jak si sestavit jídelníček a jak se vyvarovat těch nejčastějších chyb při hubnutí. V závěru knihy můžete najít také ukázky jídelníčků a doporučení od těch nejznámějších osobností ze světa fitness a silových sportů.

Co na knihu říkají čtenáři nebo lidé „z oboru“?
Lidem se na ní nejvíce líbí právě ta komplexnost a někteří ji dokonce nazývají „biblí sportovní výživy“.

Komentáře

Hlavní zprávy

Schindler tu zachraňoval Židy, nyní zde vzniká muzeum

V areálu bývalé textilní továrny v Brněnci se bude v novém muzeu promítat také...
vydáno 23. února 2019  14:05

Zanedbaný areál, kde dříve stála továrna na textil, obnovuje potomek rodiny Löw-Beerů.  celý článek

Pod Hradištěm voní Itálie. Kousek od Litoměřic funguje první česká pršuterie

Vlastimil Chovaneček mladší (vlevo) a jeho bratr Tomáš.
vydáno 22. února 2019  17:39

„Naší inspirací je italská cesta. Cesta slunce, vína, dobrého jídla a rodiny,“ říká Vlastimil Chovaneček mladší a rozhlíží se po Českém středohoří. Tady,...  celý článek

Starosto, přijeďte! Jsou čtyři ráno a kokrhá mi tady kohout

Volání v tramvaji (ilustrační foto)
vydáno 22. února 2019  15:12

Aby k nim měli občané blíž, zveřejňuje většina starostek a starostů malých obcí i menších měst číslo svých mobilních telefonů. Pro případ urgentních...  celý článek

Na kostel je přilepen stánek. Podle památkářů je konstrukce v pořádku

Stánky zde byly už v minulosti.
vydáno 22. února 2019  10:54

„Na toto jsem narazila v Týnské ulici. Na jednu z nejpůsobivějších památek Prahy, kostel Matky Boží před Týnem, je nalepen prodejní stánek, který čeká na...  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám