metro.cz

Počasí v Praze

1 °C / 0 °C

Čtvrtek, 27. ledna 2022. Svátek má Ingrid.

Větší foto
Roman Staša | foto: TV NOVAMetro.cz

MasterChef. „Riskování mi vyšlo“

  10:10
Od úterního večera známe vítěze televizní soutěže MasterChef Česko 2020. Stal se jím dvaatřicetiletý kondiční trenér a bývalý juniorský hokejový reprezentant Roman Staša. Rodák ze Zlína zariskoval a své tříchodové menu postavil na vzácné, ale velmi složité surovině – foie gras. Jaké má nyní plány?

Složení finálového menu byl docela risk, nebál jste se, že to nevyjde? 
Máte pravdu, bylo to netradiční a byl to velký risk. Ale říkal jsem si, že jsem ve finále největší kuchařské amatérské soutěže. Tak kdy jindy riskovat, když ne teď. Mohlo se stát, že to nevyjde. Ale nebyl to strach, spíš očekávání, jak to zvládnu. 

Vypadalo to, že jste celou soutěž sledoval chutě porotců, abyste se jim pak trefil ve finále do chuti...
Rozhodně to tak je. Velmi brzy jsem si uvědomil, pro koho vaříme a že by to mělo chutnat hlavně jim. Ve finále už jsem měl poměrně jasnou představu o tom, co jim chutná, a hlavně co je může mile překvapit. 

Který z porotců byl pro vás největší oříšek, z koho jste měl největší respekt?
Ze začátku to byl určitě Radek Kašpárek. Ale postupem času jsem zjistil, jaký je to člověk, a nervozita ze mě lehce opadla. Ale stejně, když nesete jídlo takovým personám a víte, že ho budou hodnotit, byl jsem vždycky nervózní. 

Byl jste někdy v restauracích těchto šéfkuchařů?
Byl, jen ne v Entrée Přemka Forejta. Tam se určitě chystám a moc se těším. 

Které jídlo nenávidíte?
Nemůžu říct, že bych něco vyloženě nenáviděl. Ale například durian, ze kterého jsem vařil v soutěži, to je věc, se kterou se už nepotřebuji setkat.

Dostal jste už nabídky na spolupráci se značkami?
Určitě ano. Je jich celá řada, ale přiznám se, že si pečlivě vybírám. Reaguji na ně, ale dal jsem si zásadu, že budu spolupracovat jen s těmi, kterým věřím, sám je používám a mám je odzkoušené. 

A co vlastní restaurace? Chcete nějakou založit?
Vlastní restauraci určitě nebudu otvírat. Vytvořil jsem značku Bez adresy, která zaštituje mé aktivity v oblasti vaření, a tomu se budu nejvíce věnovat. A pak také Kuchařce mého života, moc se na tvorbu těším.

Komentáře

Hlavní zprávy

Bude ve čtvrti poliklinika, domov důchodců nebo bazén? Tlačte více na developery, žádá petice

vydáno 27. ledna 2022  12:46

Do areálu Nákladového nádraží Žižkov se zakously první bagry. Rozjela se příprava výstavby nové čtvrti a už se zvedá kritika.   celý článek

Kvůli nové lávce do Karlína si dávají tramvaje v Holešovicích přednost

vydáno 27. ledna 2022  5:49

Na Bubenském nábřeží zbyla kvůli výstavbě pouze jediná kolej. Pro Pražany je to atrakce.  celý článek

Rozviklané nohy i politý stůl. V re-use centru Z pokoje do pokoje dělají z odpadu retro poklady

vydáno 26. ledna 2022  15:40

Z ostravských sběrných dvorů putují do re-use centra nejen nábytek, ale i nádobí, hračky, nářadí, kočárky nebo třeba lyže. OZO Ostrava může být pro Prahu...  celý článek

Inflace je brutální jako čas. Nikam se před ní neschováte

vydáno 26. ledna 2022  6:01

Ceny letí nahoru, hodnota peněz dolů. Ekonomové jsou v odhadech opatrní. Jak jejich výpočty odrážejí skutečnost?   celý článek

Vaše fotky z Prahy