Svačiny na cesty by měly být nejen chutné, ale také praktické a snadno připravitelné. Zde je několik tipů na svačiny, které zvládne připravit opravdu každý.
1. Sendviče a wrapy
Sendviče a wrapy jsou klasikou mezi výletními svačinami. Jsou snadno přenosné a můžete je naplnit podle své chuti. Navíc skvěle zasytí. Můžete vyzkoušet například kombinaci smažených kuřecích prs s rozmačkaným avokádem a čerstvým špenátem, a to celé zabalit do celozrnného wrapu.
Jestliže preferujete spíše vegetariánskou variantu, nahraďte maso dobrým sýrem, a navíc přidejte klidně i více zeleniny jako je okurka nebo rajče pro větší šťavnatost.
2. Ovocné saláty
Ovocné saláty jsou osvěžující a plné vitamínů. Stačí nakrájet vaše oblíbené ovoce na kousky a smíchat je dohromady. Skvělou kombinací je například meloun a jahody smíchaný s trochou máty. Jedná se o lehkou a osvěžující kombinaci, která vás jistě nabije energií. Případně vyzkoušejte osvědčenou klasiku jablka, hrozny a banán.
3. Domácí energetické tyčinky
Připravit si domácí energetické tyčinky je jednodušší, než byste si mysleli. Postačí vám na to pouze ovesné vločky, med, oříšky, sušené ovoce a semínka. Jakmile máte ingredience připravené, stačí je všechny smíchat dohromady, natlačit do formy a nechat ztuhnout v lednici. Takhle jednoduché to je.
4. Zeleninové tyčinky s hummusem
Nakrájená zelenina jako mrkev, okurka a paprika je ideální svačina na cestu pro vás i vaše děti. Přidejte k nim domácí nebo kupovaný hummus a máte výživné a chutné občerstvení.
Hummus můžete připravit jednoduše. Stačí smíchat cizrnu, tahini, citronovou šťávu, česnek, olivový olej a sůl. Vše dobře promíchejte a rozmixujte. Výsledkem bude skvělé chutnající hladká pasta do které si můžete připravené zeleninové hranolky s chutí namáčet.
5. Ořechy a semínka
Směs ořechů a semínek je skvělým zdrojem bílkovin a zdravých tuků. Smíchejte své oblíbené ořechy, jako jsou mandle, kešu, vlašské ořechy, s různými semínky (slunečnicová, dýňová) a sušeným ovocem (mango, rozinky, brusinky). Výhodou této svačiny kromě její lehké přípravy a nutriční bohatosti je i to, že se na sluníčku vlivem tepla nezkazí. V batohu ji tak můžete nosit klidně celý den.
6. Jogurt s ovocem a granolou
Jogurt je skvělým zdrojem bílkovin a vápníku. Ochutit ho můžete například čerstvým ovocem, medem nebo trochou granoly pro větší křupavost, záleží jen na vás a vašich chutích. Určitě myslete na to, abyste jogurt snědli co nejdříve, ideálně jako dopolední svačinu. Vlivem tepla by se mohl přes den kazit a odpoledne už by nemusel být tak dobrý.
7. Vajíčka na tvrdo nebo na hniličku
Vajíčka na tvrdo jsou jednoduchá na přípravu a velmi sytá. Stačí je uvařit, oloupat, ochutit solí dle chuti a uložit do krabičky. Jenom se připravte, že vajíčka po vyndání z krabičky mohou mít trochu silnější odér. Na tom ale není nic špatného, neznamená to rozhodně zkaženost vajíček, je to spíše přirozený jev.
Stejně tak si do krabičky můžete zabalit vajíčka na hniličko, nezapomeňte si k nim jen lžičku, abyste měli čím tekutý vnitřek vajíčka následně vydlabávat.