Jaká jsou specifika restaurací, které se umisťují na horních příčkách ankety?
Kreativita, vysoká profesionalita, úcta k sezonním surovinám a obrovské osobní nasazení celého personálu.
Jak se mění první místa v průběhu let?
Po téměř dvaceti letech vydávání průvodce mohu říci, že v TOP 10 je – stejně jako ve světových žebříčcích – hodně stálic, které si jenom prohazují pořadí. Občas se ale objeví skokan roku. Letos je takovým skokanem vesnická restaurace Farma Košík.
Co by měli lidé řešit, když si vybírají restauraci?
Vůni, co se line z kuchyně, čistotu stolů, krátký či dlouhý jídelníček, ale i stav WC. To vše vám hodně napoví.
Čím se liší české restaurace od těch zahraničních?
Mnozí naši kuchaři raději přihřívají předpřipravené polotovary. Usnadňují si práci, neumí vařit a nabízejí nám za naše peníze jídlo, které si můžeme koupit v obchodě a ohřát sami. V restauraci mám být okouzlen uměním kuchaře.
Co je hlavní doménou českých restaurací?
Naší velkou devízou v gastronomii je pivo. Naše země má více pivovarů a pivovárků než kdekoliv v Evropě. Myslím, že bychom se měli zaměřit na kombinaci jídel nejen s vínem, ale právě s pivem, které umíme uvařit nejlépe na světě. Některé podniky už začaly a je tam vždy plno.
Draze ale blazeRestaurace Terasa U Zlaté Studně se stala vítězem v anketě již podruhé. Jako první restauraci v celé historii ankety se jí podařilo obhájit prvenství z roku 2012.
|