metro.cz

Počasí v Praze

5 °C / 8 °C

Středa, 20. listopadu 2019. Svátek má Nikola.
Gurmán Pavel Maurer
Gurmán Pavel Maurer

Mnozí kuchaři nabízí jídlo, které si můžeme koupit v obchodě a ohřát sami, říká gurmán Pavel Maurer

5. prosince 2014  8:00 Marek Hýř Metro.cz
Vítězem ankety Maurerův výběr Grand Restaurant hodnotící české restaurace se stala pražská Terasa U Zlaté Studně. Druhé místo získala rovněž pražská restaurace, a to Alcron. Deník Metro vyzpovídal zakladatele ankety Pavla Maurera. Jak má vypadat dobrá restaurace, v čem hrají české restaurace prim a čím se liší od zahraničních podniků?

Jaká jsou specifika restaurací, které se umisťují na horních příčkách ankety?
Kreativita, vysoká profesionalita, úcta k sezonním surovinám a obrovské osobní nasazení celého personálu.

Jak se mění první místa v průběhu let?
Po téměř dvaceti letech vydávání průvodce mohu říci, že v TOP 10 je – stejně jako ve světových žebříčcích – hodně stálic, které si jenom prohazují pořadí. Občas se ale objeví skokan roku. Letos je takovým skokanem vesnická restaurace Farma Košík.

Co by měli lidé řešit, když si vybírají restauraci?
Vůni, co se line z kuchyně, čistotu stolů, krátký či dlouhý jídelníček, ale i stav WC. To vše vám hodně napoví.

Čím se liší české restaurace od těch zahraničních?
Mnozí naši kuchaři raději přihřívají předpřipravené polotovary. Usnadňují si práci, neumí vařit a nabízejí nám za naše peníze jídlo, které si můžeme koupit v obchodě a ohřát sami. V restauraci mám být okouzlen uměním kuchaře.

Co je hlavní doménou českých restaurací?
Naší velkou devízou v gastronomii je pivo. Naše země má více pivovarů a pivovárků než kdekoliv v Evropě. Myslím, že bychom se měli zaměřit na kombinaci jídel nejen s vínem, ale právě s pivem, které umíme uvařit nejlépe na světě. Některé podniky už začaly a je tam vždy plno.

Draze ale blaze

Restaurace Terasa U Zlaté Studně se stala vítězem v anketě již podruhé. Jako první restauraci v celé historii ankety se jí podařilo obhájit prvenství z roku 2012.

  • Na jídelníčku restaurace najdete svíčkovou na smetaně za 750 korun i grilovaného kanadského humra za 1350 korun.
  • Restaurace se nachází ve 4. patře hotelu Golden Well. Přiléhá k ní střešní terasa skapacitou až 60 míst. Do samotné restaurace se vejde 40 hostů.
  • Druhá nejlepší restaurace roku 2015 je pražská restaurace Alcron. Vejde se do ní 24 hostů a za tříchodové menu zde necháte 1000 korun. Restauraci naleznete v hotelu Radisson Blu Alcron ve Štěpánské ulici.

Komentáře

Hlavní zprávy

Češi, mistři v odkládání řešení problémů. Televizní tma přijde za týden

Ještě jednou Hřebeny, jak se nazývá nejsevernější výspa Brd, jež dosahuje až do...
vydáno 20. listopadu 2019  14:47

Konec starého vysílání nastane nejdřív v Praze a jejím okolí.  celý článek

GALERIE: Podívali jsme se do průzkumné šachty metra D. Bagry jsou už 31 metrů pod Pankrácí

Práce na dně šachty je náročná.
vydáno 20. listopadu 2019  5:08

Stroje utichly a prach si sedá do louží na dně jámy. Všude je bahno. Teplota je kolem pěti stupňů Celsia. Je čtvrtek 14. listopadu a my jsme se nechali...  celý článek

Šťastné a zadlužené! I takové jsou Vánoce

Ilustrační snímek
vydáno 19. listopadu 2019  13:37

Kupte nyní, plaťte za měsíc, po Vánocích, po Novém roce. Tlak na zadlužování s blížícími se svátky roste.  celý článek

Vlídná WC postupně přibývají

Ilustrační snímek
vydáno 19. listopadu 2019  5:16

Každé město v Česku mívalo (nebo stále má) vyhlášené „veřejné toalety“. Nedostatek kultivovaných toalet nebo jejich úplná absence totiž vedly k tomu, že...  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám