metro.cz

Počasí v Praze

6 °C / 26 °C

Neděle, 9. května 2021. Svátek má Ctibor.

Větší foto
ilustrační snímek | foto:  Petr Topič, MAFRA

Na pražských stadionech si dáte i chlebíčky se škvarkovou pomazánkou či bagely

  17:04
Deník Metro oslovil pětici pražských fotbalových klubů s otázkou, jaké občerstvení si na jejich stadionech mohou fanoušci dopřát.

Opravdový milovník fotbalu nepotřebuje na stadionu vuvuzelu, klobouk, trumpetu, dokonce ani dres. Bez čeho se ale neobejde, je něco dobrého k snědku, případně i oroseného k pití. Deník Metro si udělal prostřednictvím externistky Anežky Vondrákové průzkum, co dobrého jednotlivé pražské kluby na svých stadionech nabízejí. Ukázalo se, že klasické kombinaci pivo a klobása zdaleka neodzvonilo. A to je fajn.

SK Slavia Praha – Eden
„Po několika zkouškách různých forem občerstvení, přes pizzu, tortilly a saláty, jsme vždy přišli na to, že klobása a pivo k českému fotbalu patří a fanoušci nic moc jiného nevyžadují,“ sdělil nám Michal Býček, mluvčí Slavie, jejíž domovský stadion sídlí ve Vršovicích.

Vedle klasiky jako smažák v housce či hot dog je tu podle něj populární burger a domácí chlebíčky se škvarkovou pomazánkou . Poměrně úspěšně se tu také rozjela malá kavárnička s tradičními pochutinami jako koblihy, koláče a sladké pečivo. „Reakce na stánkový prodej se mění čím dál víc k lepšímu. Hodně tomu pomohla spolupráce s novým provozovatelem stánků,“ pokračuje Býček. „Různými rekonstrukcemi a vylepšováním jednotlivých prodejních jednotek se snažíme o co největší snížení doby čekání ve frontě. Přece jen patnáct minut na obsloužení skoro 20 tisíc lidí je poměrně málo,“ dodává.

Vedení stadionu se nedávno snažilo vyhovět také fanouškům, kteří by uvítali stánek se zdravou výživou. Proto před časem vyhradilo jeden samostatný stánek na saláty a vegetariánské pokrmy. „Realita ovšem byla, že tento sortiment na fotbale zatím místo nemá a s úspěchem se nesetkal,“ vysvětluje mluvčí Býček.

AC Sparta Praha – Letná
„Vůbec nerozumím tomu, proč chcete psát o občerstvení na Spartě v kontextu ostatních stadionů. Správného Sparťana přece vůbec nezajímá, jaké občerstvení mají jinde. Zajímá ho jen to, co máme na Spartě,“ zdráhal se zprvu podělit o sortiment marketingový ředitel klubu Kamil Veselý.

Nakonec jsme se dozvěděli, že při utkáních na letenském fotbalovém stadionu se také nebojí mírně experimentovat. Kromě čtyř druhů klobás a párku v rohlíku tu můžete svůj hlad během utkání zahnat kukuřičným wrapem se sýrem, čerstvou zeleninou a jemným dipem, sekanou v housce... dokonce mají bavorský preclík či půldruhého litru popcornu.

Vůně i kouř

Když jsem byl malý kluk, chodili jsme na začátku 90. let s tátou na různé fotbalové stadiony po Praze. Sedával jsem třeba na kamenných ochozech či dřevěné tribuně ve starém Edenu, kde chodil pán s hrncem a vyvolával: „Párek!“ Stál asi pět korun. Ale nejraději jsem to měl na Žižkově. Koukal jsem na fotbal zblízka skrz kovové žbrdliny v plotě a vždycky o přestávce jsme šli na výbornou klobásu za jednu z branek. Vůně té pochutiny se linula přes půl stadionu a kouř mířil až skoro na hřiště. Byla to krásná nedělní dopoledne. Nyní už místo stánku s klobásou stojí domy a Viktorka na svém malebném stadionu ani nehraje. To by tehdy Vratislav Čekan jako majitel klubu nedopustil. Holt časy se mění a občerstvení taky.

Pavel Urban, redaktor

FK Viktoria Žižkov – Praha 3
Viktorka v tomto ročníku druhé fotbalové ligy nebude moci hrát na svém hřišti v Seifertově ulici. Stadion totiž nesplnil podmínky pro udělení profesionální licence. Nyní probíhají jednání s radnicí trojky o tom, zda se po provedení nutných oprav budou moci klub i fanoušci vrátit domů. Nebude to však dříve než na jaře příštího roku. Dočasný azyl má klub zatím na stadionu SK Prosek.

„Na novém působišti budou fanouškům k dispozici maxiklobásy, párek v rohlíku a samozřejmě pivo. Na tom starém jsme měli s ohledem na začátky zápasů také jako snídaňovou specialitu míchaná vajíčka. Zavedli jsme i kvalitní kávu, která se setkala s úspěchem hlavně u dámské části návštěvníků,“ svěřil nám mluvčí klubu Pavel Werner.

FK Dukla Praha – Dejvice
Václavská, pikantní a bavorská bílá klobáska, sekaná v housce, chleba se sádlem, bramboráček či domácí koláče. To jsou bestsellery na stadionu Dukly na Julisce. „Ze zdravější stravy jsou to plněné bagely a croissanty. Naopak se nám nepovedlo zavést hamburgery. Z důvodu delší doby přípravy,“ vyjmenovává marketingový manažer fotbalové Dukly Petr Lupínek.

Bohemians Praha 1905 – Vršovice
Na tribuně u hřiště ve vršovickém Ďolíčku je podle ředitele komunikace klubu Petra Koukala nejčastějším prodejem klasika. Tedy pivo a klobása. „Klobásy z Ďolíčku jsou vyhlášené jako jedny z nejlepších v lize,“ míní Koukal. Místním fandům naopak nezachutnaly smažené hranolky, které vám tu už nepřipraví. Zato vám tu uříznou šunku od kosti pečenou nad ohněm. 

Komentáře

Hlavní zprávy

Dobrý večer, zrychlete krok, zavíráme!

PRAHA? AHA!
vydáno 9. května 2021  11:03

Zvedněte pohled od displeje mobilního telefonu a zkuste vnímat, kudy chodíte, kolem čeho chodíte a po čem chodíte. Možná vás překvapí, co vám celé roky...  celý článek

Oceňovat matky je důležité nejen druhou neděli v květnu

vydáno 9. května 2021  7:57

Druhou květnovou neděli se ve většině zemí Evropy včetně České republiky každoročně oslavují matky. Výjimkou jsou například Španělsko či Maďarsko, ve...  celý článek

Osvobození v květnu 1945 přineslo i výbuchy násilí

vydáno 8. května 2021  5:30

Šeříky kvetly zkraje května 1945 obzvlášť opojně. Německá šestiletá okupace českých zemí se uzavírala. Ale co všechno pro osvobozený národ začínalo? Na...  celý článek

Chytrá řešení i přírodní materiál. To jsou netradiční domy v Česku

vydáno 7. května 2021  14:46

Paneláky a řadovky bývají ohrané. Nadšenci vymýšlejí jiný styl bydlení.  celý článek

Vaše fotky z Prahy