metro.cz

Počasí v Praze

5 °C / 17 °C

Pátek, 20. září 2019. Svátek má Oleg.
Rybičku obalíme v těstíčku.
Dalších 11 fotografií v galerii
Rybičku obalíme v těstíčku. | foto: Metro.cz

Nalej si pivo a osmaž rybu. Fish and chips po Česku

27. července 2015  13:59 Marek Hýř Metro.cz
Zlatavý mok stoupá po orosené sklenici, pěna vytváří bílou čepici, sliny se sbíhají. Kdepak tahle reportáž není z pivnice. My jsme nedaleko náměstí Republiky a budeme se učit dělat rychlé občerstvení, ze kterého se stal společenský fenomén. Uvaříme si fish and chips.

Než se ale pustíme do kuchtění, tak si načepujeme pivo. Kdepak nejsme alkoholici. Bublinkatý nápoj je prostě základ této anglické pochoutky. „Bez piva to nejde. Vmíchává se jemně, důležité je nevyhnat z něj bublinky, jinak nebude těsto křupavé,“ poučuje nás kuchař Míra Doubrava a už se poohlíží po rybě. Denně jich tu spotřebují třicet kilogramů. „Když u nás obědvá nějaký Brit, tak si těstíčko pochvaluje, říká, že je dobré, ale jiné. To bude asi tím českým pivem,“ uvažuje mezitím Jiří Nosek, on je ten, kdo této kuchyni vládne a zároveň byl u toho, když se před třemi lety první česká fish and chips restaurace otevírala.

Příjemná obsluha nese příjemné nápoje.

Příjemná obsluha nese příjemné nápoje.

K fish and chips patří ocet.

K fish and chips patří ocet.

Mirek otevře šuplík a vykoukne na nás treska, ve druhém šuplíku se skrývá halibut a ve třetím hejk. Vše čerstvé. „Třikrát týdně vozíme suroviny z pařížského trhu Rungis, na čerstvosti si zakládáme,“ zdůrazňuje šéfkuchař. Anglický pokrm, z francouzských ryb a českého piva. No, není to krásně mezinárodní záležitost? Už jen stačí se podívat na nabídku nápojů a člověk si připadá jak na cestě po Evropě. „Belgická i anglická piva tu máme pro případ, že by si zákazník poručil těstíčko z piva, na které je zvyklý,“ dodává šéfkuchař.

Kde se dělá fish and chips, je vždy i pípa.

Kde se dělá fish and chips, je vždy i pípa.

Ve druhém šuplíku se skrývá halibut.

Ve druhém šuplíku se skrývá halibut.

O smažení se stará britská královna

Historie

Fish and chips byly původně jídlem britské dělnické třídy.

  • Smažená treska s hranolky polévanými octem byla poprvé připravena v 19. století.
  • Pokrm se stal populárním díky používání vlečné sítě při lovu ryb, tento postup se rozšířil ve stejné době, kdy byla na vzestupu i železnice. Vlaky mohly dopravit více ryb z přístavů do velkých měst.

Jestli je Jiří Nosek králem zdejší kuchyně, tak nekorunovanou královnou je zde mohutná fritéza. „Je to rolls-royce mezi kuchyňskými spotřebiči,“ pohladí král královnu, která do Prahy přicestovala až z Yorkshiru. „Osobně ji zprovoznil Matthew Hopkins, syn majitele společnosti, která patří k nejstarším výrobcům fritéz v Evropě,“ pyšně hlásí Nosek. Ze stříbrné dominanty kuchyně vede ventilace až na střechu a díky ní si občas obyvatelé Starého Města přijdou jako v Londýně. „Když je nízká oblačnost, tak celá čtvrť voní rybou,“ potvrzuje Nosek.

Při pohledu na velké vany s olejem každého napadá, zda není zdejší pochoutka až moc nezdravá. „Když se dodrží zásady, tak na fish and chips není absolutně nic špatného. Samozřejmě se to s ním nesmí přehánět,“ lišácky vysvětluje Nosek a pozoruje, jak v oleji rozpáleném na 190 stupňů tmavne křehká ryba.

První česká fish and chips restaurace.

První česká fish and chips restaurace.

Fritézu osobně ji zprovoznil Matthew Hopkins.

Fritézu osobně ji zprovoznil Matthew Hopkins.

Dobrou chuť tu přeje Mr. Bean

Jako v Británii si pak určitě přijde každý, kdo se v restauraci posadí. Anglickou klasiku si tu vychutnáte ve společnosti Ringa, George, Paula, Johna i Mr. Beana. Všichni vás budou pozorovat ze stěny, jestli jste si nezapomněli své chipsy pokapat octem, který k této pochoutce neodmyslitelně patří. Celá zadní místnost restaurace je také vykachlíčkovaná bílými a černými obdélníčky – typická výzdoba každé stanice londýnského metra.

A nefalšovaně britské atmosféře může nahrávat i fakt, že tu většinou sedí cizinci. „Máme ale i pravidelné zákazníky z Prahy,“ dodává Nosek.

Podle číšníka nemůžete sáhnout vedle.

Podle číšníka nemůžete sáhnout vedle.

Olej rozpálený na 190 stupňů.

Olej rozpálený na 190 stupňů.

Je to „hrozně“ drahé

Pravidelně je tu i další host. Pro změnu Američan. Nesedí však za stolem, ale odpočívá na talíři. Specialitou místního podniku je totiž i hot dog. Ten vznikl tak trochu náhodou. „Kamarád si posteskl, že v Praze nikde nemají pořádný hot dog, tak jsem mu jeden udělal,“ vypraví o bizarním počátku zdejší speciality Nosek. Párek do téhle parády pochází z přeštických prasátek a radost na jazyku udělají i přírodní kečup a osmahnuté cibulky. „Zákazníci si na můj hot dog stěžují. Je prý strašně drahý, ale strašně dobrý,“ krčí rameny. A my váháme. Je tohle vlastně kritika?

 

Komentáře

Hlavní zprávy

Úřady mají málo „detektivů“, nejlepší je čmoudila natočit

Ilustrační snímek
vydáno 19. září 2019  13:44

Plasty. Nekvalitní uhlí. V některých domácích kotlech se spalují neuvěřitelná svinstva.  celý článek

V Kyjích posnídáte na peroně

Štrúdl z tvarohového těsta s jablky
vydáno 19. září 2019  5:55

Každý, kdo dnes nechá auto doma, dostane od Prahy 14 kávu a štrúdl.  celý článek

Komerční sdělení

3 věci, které může udělat ČR do konce roku pro ochranu klimatu

3 věci, které může udělat Česká republika do konce roku pro ochranu
vydáno 18. září 2019  7:00

Slýcháme, že ti kdo protestují proti změnám klimatu, nenavrhují žádné dosažitelné cíle, že pouze “obchodují se strachem”. Není to pravda. Nyní naši...  celý článek

Češi stále častěji platí mobilem

Platba mobilem s NFC
vydáno 18. září 2019  5:55

Digitální placení výsadou mladých? Internetové bankovnictví zvládají bez potíží i senioři.  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám