metro.cz

Počasí v Praze

9 °C / 12 °C

Sobota 25. března 2023. Svátek má Marián

Dalších 5 fotografií v galerii
Každá eklérka je malé umělecké dílo. | foto: Jan Poláček

Odpalované těsto máme spojené s věnečkem nebo větrníkem, ale už jste ochutnali eklérku?

  12:53
Udělat si život sladký s vymazleným dezertem. Přesně to se mi honilo hlavou, když jsem po příchodu na workshop s Terezou Gondkovou z cukrářství Ollies viděla na obrázku dezerty éclairs, které tu nabízí. Základem je odpalované těsto, jež si vytvarujete do podélného kulatého tvaru podobného cukrářským piškotům a upečete. Eklérky dělá zajímavými to, že je zevnitř doslova napumpujete různými ganážemi (krémy) a shora nazdobíte.

Tak jdeme na to… „Abychom je mohli začít plnit, vytvoříme v nich stejně daleko od sebe tři rovnoměrné otvory. Poté cukrářským sáčkem do všech otvorů naplníme ganáž,“ říká Tereza. V Ollies používají třeba pistáciovou ganáž z bílé čokolády, šlehačky a stoprocentní pistáciovou pastou z mascarpone nebo krémem z lemon curd z yuzu (japonského citronu), to vše uprostřed doplněné svěžím malinovým pyré. Sladší variantou eklérek je náplň z lískových ořechů a likéru. 

„Eklérky je důležité správně naplnit až do maxima, proto plníme z více úhlů, abychom se ujistili, že se krém dostal dovnitř po celé jejich šířce,“ doplňuje postup cukrářka. Po krajích se plní jiným než doprostřed. Moje základní rada zní: Plňte a plňte, dokud základní korpus pořádně neztěžkne, a klidně přestaňte, až uvidíte, že to nějakým jiným otvorem vytéká. 

Chystáte-li tři druhy, jako my, napřed si je všechny naplňte různými ganážemi a v mezidobí si je dávejte do chladničky. Stejně jsme to dělali i my při dozdobování, opatrný pohyb a skvělá organizace práce byly základ. 

Pro zdobení vrchní části pro variantu s krémem z japonského citronu jsme si na první pohled „jenom“ vyšlehali bílky, ale i ty se musely šlehat dlouho a pomalu, aby byla konzistence hladká, bez vzduchových bublin. Kupodivu mě ta piplavá práce bavila, ale bylo třeba pořád myslet na to, že zbrklost se fakt nevyplácí (viď, eklérko spadlá na zem, když jsem tě chtěla dát rychle do chladničky…). 

„Eklérky zdobíme táhlými vlnkami z krémů nebo bílku, které musí být krásně pravidelné a neměly by přesáhnout jejich šířku,“ ukazuje názorně Tereza. Na lískooříškový druh je zase nutné připravit tenký plátek čokolády navrch. Rozehřáli jsme 55procentní belgickou čokoládu, kterou jsem poté rovnoměrně do tenka rozetřela na pečicím papíře. Po krátkém ztuhnutí v chladničce se nakrájely jednotlivé tabulky. Varianta z malin se zdobila pistáciemi, další zkaramelizovanými nitěmi citronové kůry či lískovými oříšky. 

Když se dozvím, že jeden kus se prodává za 114 korun, už mě to nešokuje. Z mého laického pohledu je každá eklérka malé umělecké dílo, které sice dá velkou práci (každý kus mi prošel rukou minimálně desetkrát), ale ta výsledná chuť!

Komentáře

Hlavní zprávy

Novinky v Podolí. Vyhřívaný je teď delší bazén a v areálu je také „nový“ tobogán

vydáno 25. března 2023  10:49

Stadion v Podolí je kulturní památka. Plavala tu například také princezna Diana a oproti minulým letům tu najdete několik novinek. Málokdo si jich ale...  celý článek

Joel a Ellie se prostříleli do finále. The Last of Us se vrátí, a to i díky poctivému řemeslu

vydáno 24. března 2023  14:00

STRÁŽCE STREAMU Očekávaná seriálová adaptace oblíbené herní pecky The Last of Us dospěla minulý týden ke svému konci. Jde o nejsledovanější seriál na HBO Max vůbec a není...  celý článek

Když můžeš pomoci, tak musíš, říká Jan Tuna. Řeč je o dárcovství kostní dřeně

vydáno 24. března 2023  5:27

Moderátor Jan Tuna je léta známý svými pořady, ve kterých bojuje buď proti nekvalitním potravinám, nebo naopak pomáhá při řešení různých problémů....  celý článek

Přes den dovádíme na pódiu, v noci pro změnu přebalujeme, říkají Skillet

vydáno 23. března 2023  17:56

Rocková čtveřice Skillet v čele s manželskou dvojicí Johnem a Korey Cooperovými má v Česku velkou fanouškovskou základnu. 6. května se v rámci turné vrátí...  celý článek