metro.cz

Počasí v Praze

-1 °C / 4 °C

Středa, 11. prosince 2019. Svátek má Dana.
Každá eklérka je malé umělecké dílo.
Dalších 5 fotografií v galerii
Každá eklérka je malé umělecké dílo. | foto: Jan Poláček

Odpalované těsto máme spojené s věnečkem nebo větrníkem, ale už jste ochutnali eklérku?

1. prosince 2019  12:53 Iveta Benáková Metro.cz
Udělat si život sladký s vymazleným dezertem. Přesně to se mi honilo hlavou, když jsem po příchodu na workshop s Terezou Gondkovou z cukrářství Ollies viděla na obrázku dezerty éclairs, které tu nabízí. Základem je odpalované těsto, jež si vytvarujete do podélného kulatého tvaru podobného cukrářským piškotům a upečete. Eklérky dělá zajímavými to, že je zevnitř doslova napumpujete různými ganážemi (krémy) a shora nazdobíte.

Tak jdeme na to… „Abychom je mohli začít plnit, vytvoříme v nich stejně daleko od sebe tři rovnoměrné otvory. Poté cukrářským sáčkem do všech otvorů naplníme ganáž,“ říká Tereza. V Ollies používají třeba pistáciovou ganáž z bílé čokolády, šlehačky a stoprocentní pistáciovou pastou z mascarpone nebo krémem z lemon curd z yuzu (japonského citronu), to vše uprostřed doplněné svěžím malinovým pyré. Sladší variantou eklérek je náplň z lískových ořechů a likéru. 

„Eklérky je důležité správně naplnit až do maxima, proto plníme z více úhlů, abychom se ujistili, že se krém dostal dovnitř po celé jejich šířce,“ doplňuje postup cukrářka. Po krajích se plní jiným než doprostřed. Moje základní rada zní: Plňte a plňte, dokud základní korpus pořádně neztěžkne, a klidně přestaňte, až uvidíte, že to nějakým jiným otvorem vytéká. 

Fotogalerie

Chystáte-li tři druhy, jako my, napřed si je všechny naplňte různými ganážemi a v mezidobí si je dávejte do chladničky. Stejně jsme to dělali i my při dozdobování, opatrný pohyb a skvělá organizace práce byly základ. 

Pro zdobení vrchní části pro variantu s krémem z japonského citronu jsme si na první pohled „jenom“ vyšlehali bílky, ale i ty se musely šlehat dlouho a pomalu, aby byla konzistence hladká, bez vzduchových bublin. Kupodivu mě ta piplavá práce bavila, ale bylo třeba pořád myslet na to, že zbrklost se fakt nevyplácí (viď, eklérko spadlá na zem, když jsem tě chtěla dát rychle do chladničky…). 

„Eklérky zdobíme táhlými vlnkami z krémů nebo bílku, které musí být krásně pravidelné a neměly by přesáhnout jejich šířku,“ ukazuje názorně Tereza. Na lískooříškový druh je zase nutné připravit tenký plátek čokolády navrch. Rozehřáli jsme 55procentní belgickou čokoládu, kterou jsem poté rovnoměrně do tenka rozetřela na pečicím papíře. Po krátkém ztuhnutí v chladničce se nakrájely jednotlivé tabulky. Varianta z malin se zdobila pistáciemi, další zkaramelizovanými nitěmi citronové kůry či lískovými oříšky. 

Když se dozvím, že jeden kus se prodává za 114 korun, už mě to nešokuje. Z mého laického pohledu je každá eklérka malé umělecké dílo, které sice dá velkou práci (každý kus mi prošel rukou minimálně desetkrát), ale ta výsledná chuť!

Komentáře

Hlavní zprávy

Do Prahy běželi od Rokycan. Při závodě se mohli těšit i na dobré jídlo

Jan Rosenthal
vydáno 11. prosince 2019  15:27

Pražská stovka, původně dálkový pochod, nyní i terénní ultramaraton se konal již po šestadvacáté tradičně začátkem prosince. V cíli v Praze se v sobotu po...  celý článek

Digitální století střihnuté papírovým. Tak hovoří lékaři o elektronické neschopence

Ilustrační snímek
vydáno 11. prosince 2019  12:08

Vypsat v počítači a ještě vytisknout na papír o rozměru A5. Papír je zkrátka papír a věří mu jak pacienti, tak stát. To všechno by lékaři ještě jakž takž...  celý článek

Z Císařské louky zastavěný ostrov. Proti záměrům developera se staví místní spolky

Developer už předložil Praze 5 návrh na změnu územního plánu.
vydáno 11. prosince 2019  8:42

Císařská, ale i Královská louka, Cinda či Smíchovský přístav. Už z množství zažitých označení pro téměř dvoukilometrový uměle vytvořený ostrov táhnoucí se...  celý článek

Deník Metro připravil výběr míst v Praze, kde můžete spatřit malého Ježíška

Tradiční výstava v Muzeu Karlova mostu
vydáno 11. prosince 2019  5:21

Jesličky v metropoli jsou z různých materiálů. Nejvíce jich je v centru.  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám