metro.cz

Počasí v Praze

14 °C / 14 °C

Čtvrtek, 21. října 2021. Svátek má Brigita.

Dalších 5 fotografií v galerii
Každá eklérka je malé umělecké dílo. | foto: Jan Poláček

Odpalované těsto máme spojené s věnečkem nebo větrníkem, ale už jste ochutnali eklérku?

  12:53
Udělat si život sladký s vymazleným dezertem. Přesně to se mi honilo hlavou, když jsem po příchodu na workshop s Terezou Gondkovou z cukrářství Ollies viděla na obrázku dezerty éclairs, které tu nabízí. Základem je odpalované těsto, jež si vytvarujete do podélného kulatého tvaru podobného cukrářským piškotům a upečete. Eklérky dělá zajímavými to, že je zevnitř doslova napumpujete různými ganážemi (krémy) a shora nazdobíte.

Tak jdeme na to… „Abychom je mohli začít plnit, vytvoříme v nich stejně daleko od sebe tři rovnoměrné otvory. Poté cukrářským sáčkem do všech otvorů naplníme ganáž,“ říká Tereza. V Ollies používají třeba pistáciovou ganáž z bílé čokolády, šlehačky a stoprocentní pistáciovou pastou z mascarpone nebo krémem z lemon curd z yuzu (japonského citronu), to vše uprostřed doplněné svěžím malinovým pyré. Sladší variantou eklérek je náplň z lískových ořechů a likéru. 

„Eklérky je důležité správně naplnit až do maxima, proto plníme z více úhlů, abychom se ujistili, že se krém dostal dovnitř po celé jejich šířce,“ doplňuje postup cukrářka. Po krajích se plní jiným než doprostřed. Moje základní rada zní: Plňte a plňte, dokud základní korpus pořádně neztěžkne, a klidně přestaňte, až uvidíte, že to nějakým jiným otvorem vytéká. 

Fotogalerie

Chystáte-li tři druhy, jako my, napřed si je všechny naplňte různými ganážemi a v mezidobí si je dávejte do chladničky. Stejně jsme to dělali i my při dozdobování, opatrný pohyb a skvělá organizace práce byly základ. 

Pro zdobení vrchní části pro variantu s krémem z japonského citronu jsme si na první pohled „jenom“ vyšlehali bílky, ale i ty se musely šlehat dlouho a pomalu, aby byla konzistence hladká, bez vzduchových bublin. Kupodivu mě ta piplavá práce bavila, ale bylo třeba pořád myslet na to, že zbrklost se fakt nevyplácí (viď, eklérko spadlá na zem, když jsem tě chtěla dát rychle do chladničky…). 

„Eklérky zdobíme táhlými vlnkami z krémů nebo bílku, které musí být krásně pravidelné a neměly by přesáhnout jejich šířku,“ ukazuje názorně Tereza. Na lískooříškový druh je zase nutné připravit tenký plátek čokolády navrch. Rozehřáli jsme 55procentní belgickou čokoládu, kterou jsem poté rovnoměrně do tenka rozetřela na pečicím papíře. Po krátkém ztuhnutí v chladničce se nakrájely jednotlivé tabulky. Varianta z malin se zdobila pistáciemi, další zkaramelizovanými nitěmi citronové kůry či lískovými oříšky. 

Když se dozvím, že jeden kus se prodává za 114 korun, už mě to nešokuje. Z mého laického pohledu je každá eklérka malé umělecké dílo, které sice dá velkou práci (každý kus mi prošel rukou minimálně desetkrát), ale ta výsledná chuť!

Komentáře

Hlavní zprávy

Kontejnery na stříkačky si drogově závislí uklízejí sami

vydáno 21. října 2021  7:31

Na území hlavního města je přes třicet košů na injekční odpad a další přibývají. Jsou i pro diabetiky.   celý článek

V blízkosti O2 areny má vzniknout náměstí a tisíce nových bytů

vydáno 20. října 2021  12:17

Část Vysočan v okolí metra Českomoravská je přirozeným středem celé městské části Praha 9. Místní radnice chce tohoto faktu využít a místo výrobních hal v...  celý článek

Primátor Hřib se chlubí, že se daří plnit slib vysázení milionů dřevin. Je tomu tak?

vydáno 20. října 2021  5:49

„Zatím se nám podařilo vysadit více než 370 tisíc stromů a do roku 2026 stihneme splnit náš předvolební závazek milionu nových stromů.“ Tak se začátkem...  celý článek

„Areál v Janově nebyl žádný zlatý důl,“ tvrdí exsprávcová

vydáno 19. října 2021  18:45

Na radnici Prahy 1 bublá problém. Deník Metro 3. září psal o kauze týkající se provozování rekreačního areálu Janov nad Nisou, který patří městské části...  celý článek

Vaše fotky z Prahy