metro.cz

Počasí v Praze

20 °C / 23 °C

Pondělí, 6. července 2020. Den upálení mistra Jana Husa.
Redaktorka na workshopu Magazín
Další 2 fotografie v galerii
Redaktorka na workshopu | foto: Michael Tomeš

Ostrý nůž nemá mít jen muž

28. června 2020  5:04 Iveta Benáková Metro.cz
Pořádně nabroušený kvalitní nůž, se kterým jeho majitel správně zachází, už není jen doménou profesionálních kuchařů.

„Každý správný muž nosí v kapse nůž,“ říkává se. Já se však chtěla i jako žena o nožích a péči o ně něco dozvědět. To jsem ale netušila, mezi jaké nadšence se vydávám a jak hlavu plnou informací budu mít. A taky pár zkažených iluzí o tom, jak dobré mám při práci v kuchyni s tímto nástrojem návyky. V nenápadném prostoru v Horních Počernicích si udělali svůj showroom nadšenci z firmy Dellinger, kromě stovek nožů všech typů a tvarů, které vás napadnou, si tu můžete prohlédnout a zakoupit i různé typy samurajských mečů, grily i prémiová dochucovadla a omáčky. 

Kurzy

Podobný workshop o broušení můžete absolvovat taky, probíhá přibližně každých šest týdnů. Podrobnosti na www.dellinger.cz

Mě ale tentokrát nejvíc zajímaly právě nože. Pod svou lektorskou taktovku si mě vzal Marek Neumann, původní profesí kuchař, u kterého profesní zájem o nože a jejich vývoj a broušení přerostl až v životní vášeň a založení projektu Nože z Vostra. Podle čeho vybírat a jak je i sami lidé z Dellingeru navrhují, je proces tak složitý, že by mi řádky nestačily, ale je to doslova věda a alchymie, stejně jako to, aby byly precizně ostré.

„Nejlepší řezný nástroj je k ničemu, pokud není správně nabroušený,“ hlásalo úvodní slovo Markovy prezentace. Jsou různé způsoby broušení, ani odborníci se údajně neshodují, jaký je nejlepší. On se ale přiklání k ostření na brusných vodních kamenech.

„Existují různé zrnitosti kamenů, čímž můžeme vybrousit libovolně jemné ostří,“ dodává Neumann. Stojí od řádu stovek korun, na vybroušení jednoho nože potřebuje amatér alespoň hodinu a využije u toho více kamenů různé zrnitosti. Brusky, které známe z domova, prý zbytečně ubírají na materiálu, což poznáme podle hoblinek, jež z nich odpadávají, pro levnější nože je to dostatečné, ale ty dražší už vyžadují péči.

Po vysvětlení způsobu, jak nůž přikládat, pod jakým úhlem a jakým tlakem s ním manipulovat, si to jdu vyzkoušet. Podle Marka může být takové broušení i způsobem meditace, vyžaduje koncentraci a trpělivost. Nicméně já jsem k tomu přistupovala místo uvolnění spíš plně soustředěná a s velkou dávkou respektu. Japonci prý říkají, že prvních 300 nožů se to člověk pořád učí. Začala jsem nadějně. 

Jak správně krájet, abyste se nepořezali?

  • Nůž držte blízko čepele nebo na ní, čtyři prsty jej lehce objímají z jedné strany, palec je na druhé straně na boku nože a jen mírně pokrčený, hlavně musí být ruka uvolněná a bez křeče. 
  • Potravinu si chytněte tak, abyste měli kryté první články prstů – skrčte je, aby nehty přidržovaly surovinu, ale směřovaly mírně k dlani. Střední články prstů jsou kolmo k prkénku, o ně bude nůž celou dobu opřený.

Komentáře

Hlavní zprávy

RESTART: Je potřeba udělat technické obory víc sexy, říká investor Marek Moravec

Marek Moravec Restart
vydáno 6. července 2020  14:44

Patří mezi čtyři partnery investičního fondu Nation 1, který podporuje technologické firmy v jejich úplných začátcích. Marek Moravec studoval na Oxfordu a...  celý článek

Nejsilnějším pivem na světě je Snake Venom, nejprodávanější je Sněhová vločka

Petr David v akci
vydáno 6. července 2020  7:24

Pivo, to je nejen česká perla. Vydejte se s námi za pivními zajímavostmi a perličkami.  celý článek

Zažili jsme parádní mejdan na Manhattanu. Leží kousek od Třeboně

Míra býval lešenář. Už dávno je ale v důchodu a v kšiltovce New York je prostě... Magazín
vydáno 5. července 2020  5:19,  aktualizováno  9:12

Měla to být reportáž o tom, jak jsme za jediný den navštívili několik míst v Česku, která mají světový název. Místo toho je tenhle text o lidech, jež nám...  celý článek

Na našem území vařili pivo už Keltové, avšak chmelení piva se připisuje Slovanům

Když si objednáte Budvar, máte jistotu, že jde o originál z Českých Budějovic.
vydáno 4. července 2020  15:08

V Česku mají tradici velké i malé pivovary.  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám