metro.cz

Počasí v Praze

8 °C / 12 °C

Sobota 1. října 2022. Svátek má Igor
Magazín
Další 2 fotografie v galerii
Redaktorka na workshopu | foto: Michael Tomeš

Ostrý nůž nemá mít jen muž

  5:04
Pořádně nabroušený kvalitní nůž, se kterým jeho majitel správně zachází, už není jen doménou profesionálních kuchařů.

„Každý správný muž nosí v kapse nůž,“ říkává se. Já se však chtěla i jako žena o nožích a péči o ně něco dozvědět. To jsem ale netušila, mezi jaké nadšence se vydávám a jak hlavu plnou informací budu mít. A taky pár zkažených iluzí o tom, jak dobré mám při práci v kuchyni s tímto nástrojem návyky. V nenápadném prostoru v Horních Počernicích si udělali svůj showroom nadšenci z firmy Dellinger, kromě stovek nožů všech typů a tvarů, které vás napadnou, si tu můžete prohlédnout a zakoupit i různé typy samurajských mečů, grily i prémiová dochucovadla a omáčky. 

Kurzy

Podobný workshop o broušení můžete absolvovat taky, probíhá přibližně každých šest týdnů. Podrobnosti na www.dellinger.cz

Mě ale tentokrát nejvíc zajímaly právě nože. Pod svou lektorskou taktovku si mě vzal Marek Neumann, původní profesí kuchař, u kterého profesní zájem o nože a jejich vývoj a broušení přerostl až v životní vášeň a založení projektu Nože z Vostra. Podle čeho vybírat a jak je i sami lidé z Dellingeru navrhují, je proces tak složitý, že by mi řádky nestačily, ale je to doslova věda a alchymie, stejně jako to, aby byly precizně ostré.

„Nejlepší řezný nástroj je k ničemu, pokud není správně nabroušený,“ hlásalo úvodní slovo Markovy prezentace. Jsou různé způsoby broušení, ani odborníci se údajně neshodují, jaký je nejlepší. On se ale přiklání k ostření na brusných vodních kamenech.

„Existují různé zrnitosti kamenů, čímž můžeme vybrousit libovolně jemné ostří,“ dodává Neumann. Stojí od řádu stovek korun, na vybroušení jednoho nože potřebuje amatér alespoň hodinu a využije u toho více kamenů různé zrnitosti. Brusky, které známe z domova, prý zbytečně ubírají na materiálu, což poznáme podle hoblinek, jež z nich odpadávají, pro levnější nože je to dostatečné, ale ty dražší už vyžadují péči.

Po vysvětlení způsobu, jak nůž přikládat, pod jakým úhlem a jakým tlakem s ním manipulovat, si to jdu vyzkoušet. Podle Marka může být takové broušení i způsobem meditace, vyžaduje koncentraci a trpělivost. Nicméně já jsem k tomu přistupovala místo uvolnění spíš plně soustředěná a s velkou dávkou respektu. Japonci prý říkají, že prvních 300 nožů se to člověk pořád učí. Začala jsem nadějně. 

Jak správně krájet, abyste se nepořezali?

  • Nůž držte blízko čepele nebo na ní, čtyři prsty jej lehce objímají z jedné strany, palec je na druhé straně na boku nože a jen mírně pokrčený, hlavně musí být ruka uvolněná a bez křeče. 
  • Potravinu si chytněte tak, abyste měli kryté první články prstů – skrčte je, aby nehty přidržovaly surovinu, ale směřovaly mírně k dlani. Střední články prstů jsou kolmo k prkénku, o ně bude nůž celou dobu opřený.

Komentáře

Hlavní zprávy

Strašně mě inspiruje Jiří Suchý, říká Michal Malátný. Novou desku Chinaski pokřtí fanoušci

vydáno 1. října 2022  5:09

V těchto dnech si budou moci fanoušci poprvé poslechnout novou desku kapely Chinaski. Mnozí až při koncertech, kterých pětičlenná parta odehraje během...  celý článek

Dvě minuty na přestup jsou standard. Časy se určují na základě zkušeností, říká mluvčí ROPID

vydáno 30. září 2022  18:00

Jestli se vám tahle situace někdy nestala, patříte v hlavním městě k menšině. Potřebujete stihnout důležitou schůzku, bojíte se, že přijdete pozdě do...  celý článek

Horror Story či Horror Stories? Soubor strašidelných povídek je jako dav spolužaček

Strážce streamu
vydáno 30. září 2022  14:00

STRÁŽCE STREAMU Povídkový seriál American Horror Stories, jehož druhá řada je nyní ke zhlednutí na streamovací platformě Disney+, volně navazuje na svého předchůdce -...  celý článek

Umění zahalené v kouři nebo street art v kostele. Navštívili jsme pražské galerie

vydáno 30. září 2022  5:22

Jedno odpoledne. Tři výstavy. Banksy, Mucha a V kroužcích dýmu. Prošli jsme za jeden den tři velké expozice a prohlédli si díla významných mistrů....  celý článek